Vitusapotek
Bitt, stikk og kløe

Borreliose | Symptomer og behandling

Borreliose (Lyme borreliose) er en sykdom som skyldes infeksjon med Borreliabakterien. Borreliose overføres ved flåttbitt, men kun en liten andel av flåttbitt fører til borreliose. Et typisk kjennetegn på borreliose er et ringformet hudutslett rundt bittstedet. Borreliose er ikke smittsom mellom mennesker. I Norge registreres det omkring 300 tilfeller med borreliose hvert år.

Borreliose | Symptomer og behandling
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 25.11.2022

Hva er borreliose?

Borreliose, eller Lyme borreliose, skyldes infeksjon med borreliabakterien. Sykdommen smitter gjennom bitt av flått, som igjen har fått smitten ved å suge blod av andre dyr, som gnagere og fugler. Borreliose er ikke smittsom mellom mennesker, men er likevel den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge og Europa.

Borreliose hos hund

Både dyr og mennesker kan smittes av borreliabakterien. I Norge er det først og fremst hund som kan utvikle sykdom etter smitte med borreliabakterien. Sykdommen kan vise seg med muskelstivhet, leddsmerter og bevegelsesproblemer, men det er sjeldent at smittede hunder utvikler sykdom. Hunder bør sjekkes jevnlig for flått, og de bør fjernes så raskt som mulig. Hvis det mistenkes borreliose bør du oppsøke veterinær som kan forskrive antibiotika. Det finnes flere ulike flåttmidler som kan forebygge flåttbitt hos hunder. Les mer om flått og flåttmidler til hund og katt her.

Hvordan smitter borreliose?

Når en flått som er bærer av borreliabakterien suger seg fast i huden, vil det ta noe tid før borreliabakterien overføres. Det tar stort sett rundt 24 timer før bakterien beveger seg fra flåttens tarmsystem, hvor den oppholder seg, og over til mennesket flåtten har sugd seg fast i. Derfor er det viktig å fjerne flåtten så raskt som mulig.

Symptomer på borreliose

 • Et rødt, ringformet utslett rundt bittstedet som kalles Erytema migrans. Dette er det vanligste og ofte eneste symptomet på borreliose. Som regel er utslettet større enn 5cm. Utslettet oppstår omtrent 2-30 dager etter flåttbittet, og spres gradvis utover. Noen ganger får utslettet etter hvert en avblekning i sentrum, andre ganger er det jevnt rødt. 
 • Slapphet.
 • Hodepine.
 • Muskel- og leddsmerter.
 • Hovne lymfeknuter.

Å være rød et par cm. rundt bittstedet er vanlig også uten at man har fått borreliose. Men dersom utslettet gradvis vokser kan dette være Erytema migrans. Et godt tips er å tegne en ring rundt det røde utslettet med en penn eller tusj. Slik kan man følge med på om utslettet vokser.

Etter et par uker til måneder etter flåttbittet kan infeksjonen utvikle seg og påvirke andre organer. Dette kan blant annet gi symptomer i muskler, ledd og hjerte. Alvorlige komplikasjoner som ansiktslammelse og hjernehinnebetennelse kan oppstå.

Bilde av erytema migrans etter flåttbitt

Erytema migrans, et symptom på borrelioseinfeksjon etter flåttbitt. Bildet viser avblekning i midten av utslettet og en rød ring ytterst. Bildet er delt med tillatelse fra flåttsenteret.no

Bilde av erytema migrans etter flåttbitt

Utslettet Erytema migrans, et symptom på borrelioseinfeksjon etter flåttbitt. Bildet viser et jevnt rødt utslett. Bildet er delt med tillatelse fra flåttsenteret.no

Blodprøve ved borreliose

Som regel kan diagnosen borreliose stilles på bakgrunn av utslettet Erytema migrans. En blodprøve kan også tas for å undersøke om du har antistoffer mot borreliabakterien. Disse antistoffene vil først kunne påvises flere uker etter bittet. Hvis det mistenkes at sykdommen har spredt seg til nervesystemet (nevroborreliose) må det også tas en ryggmargsprøve i tillegg til blodprøve.

Forebygging av flåttbitt

 • Bruk flåttmidler.
 • Gå på stier istedenfor områder med høyt gress, busker og kratt i områder med mye flått.
 • Dekk deg godt til med klær (vær ekstra nøye med å dekke til bein og ankler) når du er i områder med mye flått. Bruk gjerne lange bukser. Sjekk både hud og klær etter å ha vært i et område med mye flått.
 • Sjekk også hunder og katter som beveger seg i flåttområder. En veterinær kan forskrive forebyggende medisin mot flått hos hunder og katter. Prac-Tic kan kjøpes reseptfritt til hunder (eldre enn 8 uker).

Hvordan fjerne flåtten?

Fjern flåtten så raskt som mulig. Sjansen for overføring av smitte er liten dersom flåtten fjernes innen et døgn.

 • Bruk en vanlig pinsett eller en flåttfjerner. Har du ikke dette, kan du fjerne flåtten med neglene.
 • Ta tak helt inne ved huden og dra flåtten rett ut. Det har liten betydning om deler av flåttens biteredskaper blir sittende igjen i huden.
 • Vask bittstedet med desinfiserende middel eller såpevann, og påfør gjerne en reseptfri sårsalve med antibiotika etterpå.
 • Ikke bruk oljer, fett, vaselin, smør eller lignede til å fjerne flåtten. Dette gjør det vanskeligere å fjerne flåtten.

Behandling av borreliose

Dersom du har blitt bitt av flått er det viktig å holde et øye med bittstedet slik at et eventuelt utslett oppdages raskest mulig. Borreliose behandles med antibiotika, og målet med behandlingen er å bli kvitt infeksjonen og hindre komplikasjoner. Hvis behandlingen startes tidlig stanser sykdommen som regel opp og man blir raskt frisk. Sen behandlingsstart kan gi alvorlige komplikasjoner, og i visse tilfeller kan sykdommen gi varige plager.

Flåttpodden - lær mer om flått!

Ønsker du å lære mer om flått og få gode tips og råd mot flått og flåttbårne sykdommer? Hør på Flåttpodden - en podcast av og med leger fra Flåttsenteret ved Sørlandet Sykehus. I noen av episodene møter du også farmasøyt fra Vitusapotek, som gir deg nyttige tips mot flått og flåttvaksine.  

Hør Flåttpodden her!

Når bør du kontakte lege ved mistanke om borreliose?

 • Dersom du er blitt bitt av flått og det utvikler seg et ringformet utslett rundt bittstedet.
 • Dersom du får influensaliknende symptomer etter et flåttbitt.
 • Dersom du opplever andre plager etter et flåttbitt.


Kilder:
Flåttsenteret, Folkehelseinstituttet, Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk helseinformatikk for helsepersonell.
 

Les mer: