Vitusapotek
Bitt, stikk og kløe

Kleggbitt

Klegg er en type flue som kan være plagsom for både mennesker og dyr. Kleggbitt er gjerne smertefullt og irriterende, men heldigvis som regel helt ufarlig.

Kleggbitt
Profile Picture
Publisert: 19.05.2021
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 28.11.2022

Hva er kleggbitt?

Kleggbitt er når man blir bitt av insektet klegg. Klegg er en type kraftige fluer som kan bli mellom 7 og 30 millimeter lange. Det finnes 4000 ulike arter klegg, men kun cirka 30 av disse befinner seg i Norge. Felles for ulike kleggarter er at de har brede hoder med store utstikkende øyne, og kraftige antenner som peker fremover.

Klegg kan i noen deler av verden smitte mennesker med sykdom, men dette er ikke en aktuell problemstilling i Nord-Europa. Derimot kan kleggen ødelegge for turisme og rekreasjon hvis det blir for mange av dem på et område.

Symptomer ved kleggbitt

  • Kraftig, rød hevelse på huden.
  • Kløe og smerter på stikkstedet.
  • Allergisk reaksjon.
  • Anafylaktiske reaksjoner (sjelden) – vanskeligheter med å puste, kvalme, brekninger, krampe, hevelser i munn og svelg, rask puls og forvirring.

Kleggbitt er smertefullt grunnet de store biteredskapene til kleggen. Derfor kjenner man det raskt hvis det er klegg man blir bitt av. Når kleggen biter, oppstår det en lokal frigjøring av histamin. Det fører til kløe og hevelse ved bittstedet. Kleggbitt er kun et problem om det fører til anafylaktiske reaksjoner, eller eventuelt om man blir bitt på tungen eller i munnen og får hevelse i svelget.

Gode råd ved kleggbitt

  • Bruk lange bukser og langermede gensere.
  • Myggmidler har dessverre lite effekt på klegg, og derfor er det kun bruk av dekkende klær som virker forebyggende mot kleggbitt.
  • Avkjøl bittstedet med kaldt vann, kald klut eller is.
  • Ved stikk i munnen kan man suge på en isbit, eller drikke små slurker kaldt vann, for å forsøke og dempe hevelsen.

Behandling

Kleggbitt er som regel harmløst og krever ikke nødvendigvis behandling. Ved vonde eller kløende kleggbitt, kan man bruke Xylocain lokalbedøvende salve som virker lindrende. Det finnes også Eurax kløestillende krem man kan forsøke.

Ved tegn til infeksjon i kleggbittet kan man smøre med antibakteriell salve eller krem. Om kleggbittet er veldig hovent med mye kløe, kan man bruke hydrokortison salve eller krem som virker betennelsesdempende. Allergitabletter (antihistaminer) kan også benyttes for å dempe reaksjonen på bittet – snakk med legen din dersom du kan ha behov for slik behandling.

A-Derma Cutalgan Spray kan også forsøkes for å lindre, berolige og minske ubehaget i huden. En must-have spray til alle typer sommerplager!

Årsak til kleggbitt?

Hunnkleggen biter mennesker og dyr for å suge blod. Eggene til hunnkleggen er nemlig avhengig av blod for å utvikles. Hannkleggen suger ikke blod, de spiser kun nektar. Derfor er det kun hunnkleggen som biter. Kleggen biter som regel større pattedyr som rådyr, rein, ku og hest, men den biter også gjerne mennesker. Dyr er derimot enklere for kleggen å angripe, siden de ikke har samme mulighet som mennesker til å slå kleggen vekk når de blir bitt.

Midtsommeren er høysesongen for klegg, men ulike arter er aktive til ulike tider. Man finner dog sjelden klegg på høst og vinter.

Når bør du kontakte lege ved kleggbitt?

Hvis man får symptomer på allergisk reaksjon etter kleggbitt, som kvalme, tung pust og svimmelhet, må man kontakte lege umiddelbart. Man bør også kontakte lege hvis man blir bitt i munn, tunge eller hals, eller merker noe som helt tegn på hevelse i luftveiene.  Kilder: Store norske leksikon, Folkehelseinstituttet, Norges Astma- og Allergiforbund, Legevakthåndboken, Norsk Helseinformatikk, Forskning.no.

Les mer: