Vitusapotek
Bitt, stikk og kløe

Slik blir du kvitt skabb i hjemmet

Har du blitt smittet av skabb? I tillegg til behandling, må skabb drepes og fjernes fra alle klær, tekstiler og møbler for å unngå at man smittes på nytt. Les mer om hvordan du blir kvitt skabb i hjemmet her.

Slik blir du kvitt skabb i hjemmet
Profile Picture
Publisert: 27.01.2023
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 27.01.2023

Hvordan bli kvitt skabb i hjemmet?

Skabbsmitte krever alltid behandling med legemidler mot skabb. Samtidig som man gjennomfører behandlingen, må skabb fjernes fra alle klær og tekstiler, møbler og alt som den smittede har vært i kontakt med den siste uken.  

Hvordan drepe skabb?

Skabb kan drepes på ulike måter:

  • Vask på 60 grader eller mer, gjerne kokvask.
  • Nedfrysing ved minimum - 18 grader, til det er helt gjennomfrosset og minimum i et par timer. Tekstilene må ikke pakkes for tett.
  • Eliminere hudkontakt. Skabb vil dø uten hudkontakt, og forsvinner dersom tekstiler og gjenstander med mulig skabb pakkes vekk i plast på et tørt, romtemperert sted i minimum 1 uke.

Hvordan fjerne skabb fra klær og tekstiler?

Alt av tekstiler som du eller den som er smittet har vært i kontakt med den siste uken, må vaskes, fryses eller pakkes bort, slik som beskrevet over.

Dette gjelder blant annet:

  • Klær, sko, hodeplagg, hårpynt og hansker/votter. Husk også alt av ytterklær som jakker, parkdresser og lignende som har blitt brukt den siste uken.
  • Sengetøy.
  • Håndklær.
  • Kosebamser, koseklut og lignende.

Hvordan fjerne skabb fra møbler?

Senger, sofa, lenestoler og andre møbler må støvsuges nøye for å fjerne skabb.

Hvordan fjerne skabb fra gjenstander?

Enkelte gjenstander som benyttes mye, slik som PC og mobiltelefoner kan være en mulig smittevei og anbefales derfor rengjort med et egnet rengjøringsmiddel.

Hvorfor blir jeg ikke kvitt skabb?

Å bli kvitt skabb krever at rådene om behandling følges nøye, samt at fjerning av skabb fra hjemmet utføres slik som beskrevet. Dersom ikke all skabb er drept og fjernet, vil man kunne bli smittet igjen selv ved gjennomført og vellykket behandling.    


Kilde: Skabb - Helsenorge, Skabb - FHI

Les mer: