Vitusapotek
Bitt, stikk og kløe

Symptomer på Skabb

Lurer du på om du har skabb? Kløe er ofte første tegn på skabb, men utslett, nupper, blemmer og skabbganger i huden er også vanlige symptomer på skabb.

Symptomer på Skabb
Profile Picture
Publisert: 27.01.2023
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 27.01.2023

Tegn på skabb

Skabb er en smittsom hudsykdom hvor de vanligste symptomene er:

  • Intens og plagsom kløe.
  • Rødt skabbutslett (kan ofte ses som røde prikker i huden).
  • Små nupper eller blemmer i huden.
  • Skabbganger i huden; tynne, gråhvite, rødlige eller brunlige striper/tråder i huden som er mellom 2-10 mm lange.

Skabb og inkubasjonstid

Kløe er ofte første tegn på skabb. I starten er det vanlig at man opplever kraftig kløe der midden befinner seg, men kløen rammer etter hvert hele kroppen, bortsett fra hode og nakke. Skabb i ansiktet er derfor ikke vanlig.

Vanligvis er kløen verst om natten og når huden er varm og svett. Mange vil også oppleve å få et rødt utslett (skabbutslett) i form av røde prikker, nupper og blemmer. Utslettet begynner ofte på hendene før det spres til andre steder på kroppen som fingre, håndledd, albuer, midje, lår og ytre kjønnsorganer. Små barn får ofte skabbutslett i hodebunnen, på halsen og under fotsålene. Selve skabbutslettet og kløen kommer av en allergisk reaksjon mot midden og avfallsproduktene den produserer.  

Les mer om skabb og hvordan det smitter her.


Ved skabbsmitte kan det ta mellom 3-6 uker før symptomene på smitte begynner å vise seg ved førstegangssmitte. Har du vært smittet med skabb tidligere er inkubasjonstiden betydelig kortere, og det tar kun noen få dager fra smitte til symptomer oppstår. Kløen vil ofte vedvare i inntil fire uker etter behandling.

Hvordan vite at man har skabb?

Kløe i huden og utslett er ofte symptomer på flere ulike hudsykdommer. For å kunne stille en sikker skabbdiagnose, må en lege undersøke huden til den smittede med lupe for å finne skabbmidd og/eller egg. Påvises det i tillegg skabbganger kan man være sikker på at plagene skyldes skabb.

Skorpeskabb

En spesiell form for skabb er skorpeskabb, som gir skorper og skjell på store områder av huden. Ved skorpeskabb finnes midden i store mengder, og smitterisikoen er enormt høy. Skorpeskabb opptrer normalt kun hos personer med nedsatt immunforsvar.

Les mer om behandling av skabb her.


Kilde: Skabb - FHI, Skabb - NHI.no

Les mer: