Vitusapotek
Diabetes

Accu-Fine pennekanyle— markedets tynneste nål

Dersom du lever med insulinavhengig diabetes, kan det bli mange stikk i løpet av en dag. Nye Accu-Fine 4mm 33G er en tynnere pennekanyle for mer skånsom injeksjon av blant annet insulin. Få flere råd om riktig bruk av pennekanyler her.

Accu-Fine pennekanyle— markedets tynneste nål
Profile Picture
Publisert: 22.05.2024
Sist oppdatert: 28.05.2024

Varier stikksted

Om du setter insulin flere ganger daglig, er det viktig at injeksjonen er så skånsom som mulig. Dersom du stikker på samme sted for ofte, kan det danne seg fettputer eller arrvev under huden. Fettputer/arrvev kan påvirke virkningen av insulinet og gi større svingninger i blodsukkeret. Det er derfor anbefalt å variere stikksted innenfor det området du stikker deg.

Fettputer kan også oppstå om du bruker en slitt nål. Dette er en av flere grunner til at det er anbefalt å bytte nål etter hver injeksjon.

Bytt nål etter hver injeksjon

Pennekanyler er laget for engangsbruk. Når nålespissen treffer huden, bøyes den litt. Om du bruker samme kanyle gjentatte ganger, vil spissen etter hvert bli sløv og ødelagt.

Dette kan føre til unødvendig skader i huden, i tillegg til at man risikerer at nålen tettes igjen. En tilstoppet pennekanyle kan medføre at doseringen av insulin ikke blir riktig og blodsukkeret blir påvirket.

Det er også mer enn selve spissen som reduseres etter bruk av en kanyle. Alle pennekanyler inneholder nikkel, og allergi mot nikkel er en relativt vanlig kontaktallergi. For å beskytte mot allergiske reaksjoner, er nålen trukket med et tynt lag silikon. Dette silikonlaget beskytter kun én gang.

En tynnere nål for mer skånsom injeksjon

Accu-Fine pennekanyler er den mest brukte nålen i Norge ifølge Farmastat, og kanskje er det nettopp fordi dette er høykvalitetsnåler som er enkle og trygge i bruk og passer til de fleste insulinpenner.

I april 2024 lanserte Roche Diabetes Care en ny Accu-Fine 4mm 33G. Nålen er markedets tynneste hittil(1).

Accu-Fine 4mm 33G er designet spesielt med fokus på skånsomhet og komfort, og bidrar til å redusere opplevelsen av smerte ved injeksjon. Dette gjør at den også passer for personer med sensitiv hud (2).

En annen fordel med den nye Accu-Fine pennekanylen, er at i tillegg til at nålen totalt sett er tynnere, har den også en tynnere nålevegg. Dette resulterer i en større indre diameter, og gjør at insulinet kan strømme raskere og jevnere. Dersom du må administrere insulin eller andre legemidler(3) flere ganger om dagen, kan dette være en betydelig forbedring i hverdagen.

Dersom du har resept på diabetesutstyr, og ønsker å bestille Accu-Fine 4mm 33G, kan du logge inn på dine resepter her.

Kilde:

Leverandør

1. Tynneste nål (33G) med refusjon på blå resept. https://www.helfo.no/produkt-og-prislister/produkt-og-prislister. Liste for «Diabetes».

2. Leonardi L, Viganò M, Nicolucci L. Penetration force and cannula sliding profiles of different pen needles: the PICASSO study. Medical Devices: Evidence and Research 2019:12 311–317

3. Se pakningsvedlegg for Accu-Fine 4mm 33G. Sandhofer Strasse 116, Tyskland. Roche Diabetes Care GmbH. 2022

Les mer: