Vitusapotek
Hjerte og kar

Hvordan lindre hovne og tunge bein i sommer?

Sommeren kan være en utfordrende tid for de som sliter med hovne og tunge bein, spesielt for de med åreknuter. Bruken av støttestrømper kan være plagsomt og ubehagelig når temperaturen stiger. Lær mer om hva hovne og tunge bein er, hva som forårsaker dem, og hvordan du kan forebygge. Vi vil også se nærmere på åreknuter, en vanlig årsak til dårlig blodsirkulasjon i beina, samt introdusere Solvenix, et strømpefritt alternativ for å lindre disse plagene. Solvenix er et reseptfritt plantebasert legemiddel til behandling av symptomer ved redusert blodsirkulasjon i beina.

To kvinner ligger på en sandstrand og strekker beina opp i lufta
Profile Picture
Publisert: 23.03.2024
Sist oppdatert: 07.05.2024

Hva er hovne og tunge bein?

Hovne og tunge bein er vanlige symptomer som oppstår når væske samler seg opp i beina, noe som resulterer i en følelse av tyngde og ubehag. Dette kan være spesielt plagsomt om sommeren når varmen øker og væskeansamlingen kan forverres (1)

Årsaker til hovne og tunge bein

Flere faktorer kan føre til hovne og tunge bein. Blant de vanligste er dårlig blodsirkulasjon i beina, som blant annet kan skyldes stillesittende livsstil, overvekt eller tilstedeværelsen av åreknuter. I tillegg kan væskeansamling oppstå som følge av høye temperaturer og varme, spesielt når kroppen ikke klarer å kvitte seg med overskuddsvæske effektivt (2).

Forebygging av hovne og tunge bein

Det er flere tiltak du kan ta for å forebygge hovne og tunge bein, spesielt i sommermånedene. Her er noen tips:

  1. Hold deg aktiv: Regelmessig mosjon, som gåturer eller svømming, kan bidra til å forbedre blodsirkulasjonen i bena og redusere hevelse.
  2. Unngå langvarig stillesitting: Dersom du jobber ved en datamaskin eller i en stillesittende jobb, er det viktig å ta hyppige pauser for å strekke på bena og bevege deg.
  3. Hold deg hydrert: Drikk rikelig med vann for å unngå dehydrering, som kan bidra til væskeansamling i kroppen.
  4. Hev bena: Legg deg ned og hev bena over hjertehøyde for å hjelpe til med å drenere overskuddsvæske fra bena.

Hevelse i bena: lymfødem, lipødem og venøst ødem

Hevelse i bena, oppstår når væske samler seg i kroppens vev, noe som resulterer i hevelse(ødem). Det finnes forskjellige typer ødem - lymfødem, lipødem og venøst ødem. Venøst ødem, spesielt assosiert med dårlig blodsirkulasjon, manifesterer seg som hovne ankler, ben og føtter (1).

Åreknuter: En vanlig underliggende årsak

Åreknuter er synlige utstående årer som oppstår når veggene og klaffene i venene ikke fungerer optimalt. Selv om åreknuter i seg selv ikke er farlige, kan de forårsake symptomer som smerter i bena, ubehag, tunge og hovne føtter og ben, kramper, kløe, hudirritasjon, hudforandringer og bensår. Noen opplever ingen symptomer, men for andre kan symptomene forverres av stillesittende eller stående arbeid. Man vet ennå ikke nøyaktig hvorfor åreknuter oppstår, men tendensen til å få dem er arvelig (4).

Strømpefritt alternativ for lindring av hovne og tunge bein

Hovne og tunge bein kan være en utfordring, spesielt i sommervarmen. Ved å forstå årsakene til disse plagene og ta forebyggende tiltak, som regelmessig mosjon og hydrering, kan du redusere ubehaget og forbedre livskvaliteten din. For de som søker et alternativ til støttestrømper, kan Solvenix forsøkes*. Solvenix er et reseptfritt plantebasert legemiddel til behandling av dårlig blodsirkulasjon i beina. En studie viser at behandling med Solvenix i 12 uker reduserer ødem like effektivt som støttestrømper (5).

*Ved støttestrømpebehandling etter ordinasjon fra lege, skal ikke behandling med kompresjon avsluttes uten at dette er i samråd med lege.

Prøv Solvenix for bare bein i sommer

Solvenix er et reseptfritt plantebasert legemiddel som inneholder hestekastanje. Hestekastanje behandler dårlig blodsirkulasjon i beina gjennom å styrke veggene i blodårene og redusere hevelse (ødem). Hestekastanje kan også hjelpe med å redusere følelsen av tyngde og tretthet i bena (6).

Kilder: Leverandør

  1. NHI.no (14.03.24) https://nhi.no/symptomer/hjerte-og-kar/hovne-ben-veiviser
  2. NHI.no (14.03.24) https://nhi.no/symptomer/hjerte-og-kar/hovne-ben-veiviser?page=2
  3. (NHI.no 14.03.24) https://nhi.no/sykdommer/hjertekar/blodaresykdom/venos-insuffisiens-kronisk?page=4
  4. (NHI 14.03.24) https://nhi.no/symptomer/hjerte-og-kar/hovne-ben-veiviser?page=3
  5. (SPC 22.03.24) www.legemiddelsok.no/_layouts/15/Preparatomtaler/Spc/09-6835.pdf
  6. (Tidsskriftet 22.03.24) https://tidsskriftet.no/2009/02/legemidler-i-praksis/hestekastanje-naturlegemiddel-mot-venos-insuffisiens

Les mer:

Solvenix® harde depotkapsler. Reseptfritt. Inneholder ekstrakt av hestkastanjefrø (50 mg aescin). Plantebasert legemiddel til behandling av kronisk venøs insuffisiens (KVI), som er forbundet med åreknuter, ødem i bena, tyngdefølelse, smerter, tretthet, kløe, spenningsfølelse og kramper i leggene. Fra 18 år. Dosering: 1 depotkapsel 2 ganger daglig. Før du begynner å bruke Solvenix, må en lege ha fastslått at du lider av kronisk venøs insuffisiens. Ved disse symptomene må lege kontaktes: betennelse i huden, hardhet/harde områder i huden, tromboflebitt, sterke smerter, sår, plutselig hevelse i et ben eller begge bena, problemer med hjertet eller nyrene. Anbefales ikke til gravide eller ammende, eller ved allergi mot innholdsstoffene. Les pakningsvedlegget før bruk. Sana Pharma Medical AS, www.sanapharma.no. Basert på preparatomtale sist endret: 24.08.2021