Vitusapotek
Hjerte og kar

Ved mistanke om hjerteinfarkt

Ved hjerteinfarkt, kan acetylsalisylsyre (for eksempel Coxor og Aspirin) redusere risikoen for død. Det viktigste å gjøre ved mistanke om hjerteinfarkt, er å ringe 113 så fort som mulig, selv om du har acetylsalisylsyre tilgjengelig.

Ved mistanke om hjerteinfarkt
Profile Picture
Publisert: 09.08.2019
farmasøyt
Jenny Tran har en master i farmasi fra Universitetet i Oslo og ble ferdig utdannet i 2019.
Sist oppdatert: 13.12.2023

Hjerteinfarkt

Hjerteinfarkt inntreffer når blodårene som omkranser hjertet blokkeres av en blodpropp og ikke får nok blodtilførsel. Dette kan medføre alvorlige skader på hjertet og hjerteinfarkt anses som en akutt tilstand som krever legehjelp umiddelbart.

Typiske symptomer på hjerteinfarkt er:

  • Klemmende smerter i brystet.
  • Følelse av at brystet snører seg sammen.
  • Strålinger ut mot venstre arm, hals og underkjeve. 

Ved hjerteinfarkt, kan acetylsalisylsyre, for eksempel Coxor pulver og væske til misktur, eller i form av en tablett med Aspirin, redusere risikoen for død. Det viktigste å gjøre ved mistanke om hjerteinfarkt, er å ringe 113 så fort som mulig, selv om du har acetylsalisylsyre tilgjengelig. 

Hva er acetylsalisylsyre?

Acetylsalisylsyre er et blodfortynnende legemiddel. Et eksempel på et slikt legemiddel er Coxor. Legemidlet hemmer blodplatenes evne til å klumpe seg sammen, og blir derfor brukt til forebygging av blodpropp, hjerteinfarkt og hjerneslag.

Statens legemiddelverk mener at pasienter i risikosonen kan ha nytte av å ha legemiddel med acetylsalisylsyre tilgjengelig. Det kan være spesielt nyttig i situasjoner hvor det tar tid før man får hjelp av helsepersonell. Likevel oppfordrer Legemiddelverket til at du snakker med fastlegen din først før du kjøper legemidler som inneholder acetylsalisylsyre.

Ring 113

Ved akutte brystsmerter må du kontakte 113 så raskt som mulig, selv om du har legemiddel med acetylsalisylsyre tilgjengelig. Du bør henvende deg til akuttmedisinsk helsepersonell og få bekreftelse før du inntar legemiddel med acetylsalisylsyre. Dersom du allerede har tatt et legemiddel med acetylsalisylsyre, er det ikke skadelig om du får enda en tablett av helsepersonell.

Legemidler med acetylsalisylsyre

Det finnes flere legemidler med acetylsalisylsyre i Norge, men det er kun noen typer reseptfrie legemidler (OTC) som kan brukes mot hjerteinfarkt:

  • Coxor
  • Aspirin
  • Acetylsalisylsyre Norfri

Om du skal ta eller gi noen av disse legemidlene i forbindelse med mistenkt hjerteinfarkt, gjør det etter instruks fra lege eller helsepersonell på tlf. 113.

For at legemiddelet skal fungere raskt, er det viktig at det er løst opp før svelging. Coxor er allerede løst opp i flasken og inntas i væskeform. Eventuelle tabletter må tygges eller knuses av pasienten før svelging. Kilder: Statens legemiddelverk, Norsk helseinformatikk

 

Les mer: