Vitusapotek
Hudsykdommer og utslett

Alt du trenger å vite om atopisk eksem

Har du eller barnet ditt atopisk eksem? Er huden tørr, irritert, klør og er ubehagelig? Les mer om hudtilstanden, gode råd og forebyggende tips for en lettere hverdag med eksem.

Person klør på rødt, irritert utslett på innsiden av albuen
Profile Picture
Publisert: 19.04.2024
Sist oppdatert: 19.04.2024

Hva er atopisk eksem?

Atopisk eksem, også kjent som barneeksem eller atopisk dermatitt (AD), er en kronisk hudsykdom som utspiller seg gjennom en rekke symptomer, inkludert tørr hud, intens kløe, rødt utslett, blemmer og hevelse i huden. Hudtilstanden er sammensatt av mange ulike faktorer, og både arv, fysiske og psykiske påvirkninger kan føre til eksemutbrudd. Hele 10-15 % av småbarn, og 2-3 % av voksne i Norge er rammet av tilstanden.

Årsaker til atopisk eksem

Den underliggende årsaken til at noen får atopisk eksem er sammensatt. Man vet at både arvelige og miljømessige faktorer er viktige med hensyn til utvikling av tilstanden.

Atopisk hud har en forstyrret funksjon i immunforsvaret, hvor det som kalles T-celler spiller en viktig rolle. Disse cellene identifiserer og kartlegger hvilke stoffer som er fremmede i kroppen og som må bekjempes av immunforsvaret. Ved atopisk eksem er samspillet mellom T-cellene og immunforsvaret ute av balanse. Dermed aktiveres kroppens forsvar i tide og utide, og huden kan bli påvirket av en rekke faktorer, slik som stress, søvnmangel, såpe, mat, allergi, vær og temperatur.

Hva skjer i huden ved atopisk eksem?

 • Betennelse (inflammasjon) medfører histaminfrigjøring som både gir hevelse ved lekkasje fra blodårene, rødhet, varme i huden og kløe.
 • Histaminet stimulerer nerveendinger og sender kløesignaler til hjernen.
 • Hudbarrieren er svekket, noe som gir uttørring og derav økt risiko for infeksjoner, da irritanter lettere trenger ned i huden.

Mikro-inflammasjon i huden

Vitenskapelige data viser at det utover eksemutbrudd med synlig betennelse (inflammasjon i huden) med rødhet, irritasjon, prikking, svie og kløe (eksem), også alltid er en usynlig betennelse i atopisk hud. Denne ‘ikke-synlige’ betennelsen kalles for mikro-inflammasjon, og er forstadiet til eksemutbrudd.

Atopisk hud vil alltid være betent, selv når det ikke er andre, vanlige kliniske tegn på betennelse til stede. Dette er grunnen til at det er viktig å pleie huden på daglig basis, selv i perioder hvor eksemet ikke er synlig, for å forlenge hvilefasene mest mulig.

Symptomer på atopisk eksem

Atopisk eksem kjennetegnes av:

 • Tørr hud
 • Flassende hud
 • Kløe i huden
 • Hudirritasjon med stramhet og prikking
 • Kronisk betennelse (inflammasjon), rødhet og opphøyde partier på hudområder
 • Infeksjon, sår og sprekker i huden etter kloring
 • Blemmer i huden
 • Rødt utslett

Atopisk eksem og symptomene man opplever kan variere fra person til person. Noen kan ha mer eksem flere steder på kroppen enn andre, og utbruddene kan komme oftere. Felles for de fleste atopikere er at huden er tørr og at den er irritert og klør. Likevel behøver ikke huden konstant å være irritert, kløende eller rød. Atopisk hud vil ha perioder hvor eksemet er rolig, eller ikke til stede i det hele tatt. Dette kalles en hvilefase. Er eksemet blusset opp, kalles dette utbruddsperioden.

Det anbefales å oppsøke lege for å få bekreftet om det er atopisk eksem, og hvilken grad av eksem det er.

Atopisk eksem i ulike aldersgrupper

Atopisk eksem kan oppstå i ulike aldersgrupper:

 • Småbarnseksem (0-2 år): Ofte eksem i ansiktet, senere på kropp, armer og ben. Typiske steder er eksem på kinn, hake, bryst, men også på innsiden av albuer og knehaser. Eksemet kjennetegnes av irritasjon, røde små nupper, blemmer, sår og sprekker.
 • Barneeksem (opptil 12 år): Typiske steder er eksem på innsiden av albuer, albuebøyer, knær og i knehaser, hvor huden over bøyeleddene kan være stram og vanskelig å bøye, og rundt håndledd/ankler, under ørene og fotrygg. Eksemet blir tørrere og klør mer.
 • Tenåringer og voksne: Typiske steder er eksem i ansiktet og særlig over øynene, på hals og bryst, hender (håndeksem), og på andre kroppsdeler. Utslettet kan fremdeles være til stede i albuebøyer og knehaser. Huden er tørr, irritert og klør, og kan ofte være fortykket.

Hvorfor smøre huden når man ikke har eksemutbrudd?

En viktig funksjon huden har, er å beskytte kroppen mot smuss og bakterier. For å klare denne oppgaven må huden være hel og intakt. Ved atopisk eksem har huden en konstant mikro-inflammasjon, og det øverste hudlaget inneholder mindre fett og vann enn normalt. Dette gjør at eksterne stoffer lettere trenger ned i huden og kan skape irritasjon, samt at huden ofte er tørrere enn hud som ikke har atopisk eksem.

Eksemet kan blusse opp når huden er tørr, eller når irritanter trenger ned i huden. Når huden blir for tørr og oppsprukket, kan det skyldes at den ikke smøres nok med fuktighetsgivende krem. Derfor er det ekstremt viktig å alltid smøre huden når man har atopisk eksem, både ved eksemutbrudd, men også ved hvilefaser for å redusere risikoen for hyppigere og ytterligere utbrudd.

Fuktighetskrem til atopisk hud

For å få best resultat ved bruk av en fuktighetsgivende krem lønner det seg å velge en krem som er spesielt utviklet til å pleie atopisk hud, samt å finne en krem man trives med å bruke for å gjøre smøringen så uanstrengt som mulig.

A-Derma Exomega Control er en serie som består av en rekke ulike kremer utviklet for å redusere symptomer på atopisk eksem. Kremene er alle utviklet basert på to hovedpilarer, brukervennlighet og effektivitet. Serien er formulert med den anerkjente ingrediensen Rhealba Havre, som reduserer kløe, beroliger og mykgjør huden og Filaxerin og Vitamin B3 som forsterker og gjenoppbygger hudbarrieren.

Kremene er utviklet for at de skal være behagelige og enkle å påføre. Har man atopisk hud må man smøre huden ofte, og derfor er et av fokusområdene til A-Derma brukervennlighet. Gjennom et stort fokus på dette har A-Derma utviklet en rekke ulike konsistenser for at det skal være noe til alles behov. Blant konsistenser finner man lotion, cream og balm, som alle har samme aktive ingredienser og effektivitet, men er utviklet med ulike næringsgrader og tilpasset ulike preferanser og grader av tørrhet. Videre er kremene også effektive med bare en daglig påføring.

Alle kremene i A-Derma serien er utviklet til hele famlien og kan trygt brukes fra fødsel. Kremene kan også brukes sammen med kortikosteroider. Ved bruk av kortisonkrem påfører du først kortisonkremen og deretter Exomega krem av ditt valg. Har man en allergisk hud finnes det et alternativ her også. A-Derma Exomega Allergo er en krem som er testet på allergisk hud, kommer i steril forpakning og har ultra-høy toleranse. Kremen er helt uten parfyme og konserveringsmidler.

Husk tilpasset vaskeprodukt til atopisk hud

En fukttyv mange kanskje ikke er klar over at utgjør en stor forskjell er såpa i dusjen. Et velegnet vaskeprodukt er nesten like viktig som krem når det kommer til å pleie atopisk hud. Dette er fordi både varmt vann og ‘harde’ dusjsåper gjør huden tørr. En god og tilpasset dusjolje bidrar til å motvirke disse uttørrende effektene og til å beholde fuktigheten i huden. Et godt alternativ til en dusjolje utviklet spesielt til tørr, irritert og atopisk hud er Exomega Control Shower Oil. Denne dusjoljen har aktive ingredienser målrettet kløe og irritasjon i huden, slik at den virker både kløedempende og beroligende, uten å tørke ut huden. Dusjoljen har også en frisk og mild duft, og en behagelig skummende konsistens som gjør den behagelig og enkel å bruke.  Den kan brukes både i ansikt og på kropp og av hele familien, fra fødsel, slik som resten av Exomega-serien. Til bading, er Exomega Control badeolje godt egnet. Denne beroliger huden, tilfører fuktighet og etterlater en tynn, beskyttende hinne.

Ansiktskrem til atopisk hud

Det er ikke alltid så behagelig å bruke samme kremen i ansiktet, som man gjør på kroppen. Vi stiller høyere krav til letthet og konsistens når det kommer til en ansiktskrem enn det man gjør med en krem til kropp. Heldigvis finnes det også her et godt alternativ fra A-Derma.

A-Derma Biology Nutri er en ansiktskrem spesielt utviklet til tørr, irritert og atopisk hud. Kremen reduserer effektivt tørrhet og kløe i ansiktet og nærer og styrker hudbarrieren. Formulert med  99% naturlige ingredienser, helt uten parfyme og testet på allergisk hud for å sikre høy toleranse. Kremen kan også suppleres med A-Derma Biology Cream rich eller A-Derma Biology Cream light for å tilføre fuktighetsgivende basispleie før man påfører A-Derma Biology Nutri for ekstra fukt. 

Gode tips til deg med atopisk eksem

Har man atopisk eksem er det en rekke tiltak som kan gjøre hverdagen lettere, redusere ubehag og forlenge hvilefaser.

 1. Vask og hygiene

Når man dusjer er det fint å huske på at hudens tørrhet øker ved varme, og varme utløser irritasjon. For å unngå dette kan du sørge for at vannet har en temperatur på mellom 32 og 34 grader og begrens gjerne dusjen til 5 minutter hver dag for ikke å irritere huden unødvendig. Skru gjerne av dusjvannet mens huden påføres hygieneprodukt. Velg gjerne en dusjolje, utviklet for å motvirke uttørring av huden, slik som Exomega Control Shower Oil. Bruk hendene når du vasker huden, de er renere enn vaskeklut, vaskevott eller svamp.

 1. Forebyggende behandling  

En atopiker bør smøre seg med fuktighetskrem 1-2 ganger daglig. Etter bad eller dusj bør huden også smøres. Bruk håndflaten og klapp lett eller trykk på huden med lette bevegelser. Vask alltid hendene før påføring av krem, og smør alltid huden godt etter dusj eller bad.

 1. Unngå å klø

Unngå å klø med neglene. Unngå grove tekstiler og ull da dette ofte klør. Bomull er fint. Bruk også eksemhansker i bambus eller bomull på natten dersom nødvendig.

 1. Unngå det man vet en ikke tåler

For eksempel kan visse næringsmidler, tobakksrøyk, pelsdyr, stress, parfyme med mer føre til kløe og utbrudd av eksem.

Kilder: Leverandør, Pierre Fabre Exzema Foundation, Psoriasis- og eksemforbundet, Astma- og allergiforbundet.

Les mer: