Vitusapotek
Hudsykdommer og utslett

Røde hunder

Røde hunder er en barnesykdom som skyldes smitte av rubellaviruset. Hos de aller fleste går den over av seg selv uten ettervirkninger. Sykdommen gir blant annet utslett med rosa og rødbrune flekker i ansiktet og på kroppen. Vaksine mot røde hunder (MMR-vaksine) er en del av barnevaksinasjonsprogrammet i Norge.

Røde hunder
Profile Picture
Publisert: 12.02.2018
Sist oppdatert: 28.04.2023

Hva er røde hunder?

Røde hunder er en virussykdom som skyldes viruset rubella. Den er som regel ufarlig og går over av seg selv igjen uten særlige ettervirkninger. Sykdommen starter med rennende nese og øyne, samt hovne og ømme lymfeknuter, spesielt på halsen og i nakken. Deretter oppstår feber, samt et rosa og rødbrunt utslett i ansiktet og på resten av kroppen. Enkelte kan oppleve å få vondt i leddene på grunn av leddbetennelse.

Røde hunder omtales som en barnesykdom, men alle kan få sykdommen. Hos gravide kan smitte med røde hunder og rubellaviruset medføre abort og alvorlige komplikasjoner hos fosteret. Vaksine mot røde hunder (MMR-vaksine) er en del av barnevaksinasjonsprogrammet, og røde hunder er i dag en svært sjelden sykdom i Norge.

Årsaker til røde hunder

Røde hunder skyldes smitte av viruset rubella. Viruset smitter via nærdråpesmitte, og smittede personer er smittsomme fra 1 uke før sykdomsutbrudd, samt i 4-7 dager etter utbrudd av utslett. Tilfeller av smitte i Norge i dag oppstår vanligvis på grunn av smitte i utlandet.

Symptomer ved røde hunder

  • Rennende nese og øyne
  • Ømme, hovne lymfeknuter på hals og i nakke
  • Feber
  • Utslett med rosa og rødbrune flekker i ansiktet som sprer seg raskt til resten av kroppen
  • Utslettet flyter ofte sammen til større områder

Nesten halvparten av de smittede opplever få eller ingen symptomer.

Sykdomsforløpet ved røde hunder

Fra en smittes og frem til utbrudd av sykdom, tar det vanligvis et sted mellom 16-18 dager. Sykdommen starter ofte med rennende nese og øyne, samt hovne og ømme lymfeknuter på hals og nakke. Deretter oppstår en moderat feber i tillegg til et rosa og rødbrunt utslett i ansiktet. Utslettet sprer seg raskt til resten av kroppen. I løpet av 4-5 dager avtar både feber og utslett. Røde hunder gir sjeldent ettervirkninger, men både hjernebetennelse og leddbetennelse kan oppstå hos enkelte i etterkant av sykdommen.

Vaksine mot røde hunder

Vaksinasjon gir den beste beskyttelsen mot røde hunder. Vaksine mot røde hunder er en del av MMR-vaksinen (meslinger, kusma og røde hunder) og inngår i barnevaksinasjonsprogrammet. Vaksinen gir beskyttelse livet ut etter to doser (settes ved 15 måneder og 12-13 år).

Alle som ikke er vaksinert, og som ikke har vært smittet av røde hunder og rubellaviruset tidligere, anbefales vaksinasjon.

Ler mer om vaksiner og vaksinasjon her.

Gravid og røde hunder

Gravide er spesielt utsatte ved smitte av rubellaviruset. Røde hunder i svangerskapet kan føre til alvorlige skader på fosteret og økt fare for abort. Faren er aller størst i de tre første månedene av svangerskapet. Gravide bør derfor unngå samvær med smittede personer.

Behandling av røde hunder

Det finnes ingen spesifikk behandling av røde hunder, men virussykdommen går som regel over av seg selv. Symptomene, slik som for eksempel rennende nese og feber, kan eventuelt behandles med legemidler mot forkjølelse og feber/smerte.

Dersom et barn har blitt smittet, kan det vende tilbake til barnehage eller skole tidligst fem dager etter frembrudd av utslettet, forutsatt at allmenntilstanden er fin.

Når bør du kontakte lege om røde hunder?

Kontakt alltid lege dersom det er mistanke om røde hunder.

Kilder: Folkehelseinstituttet, Felleskatalogen, Norsk Helseinformatikk for helsepersonell

Ler mer: