Vitusapotek
Infeksjoner

Skarlagensfeber

Skarlagensfeber er en smittsom sykdom som først og fremst rammer barn i alderen 5-15 år. Skarlagensfeber er forårsaket av en gruppe A streptokokkbakterie som produserer giftstoffer og gir symptomer som feber, sår hals og det karakteristiske røde utslettet.

Skarlagensfeber
Profile Picture
Publisert: 15.03.2023
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 15.03.2023

Hva er skarlagensfeber?

Skarlagensfeber er en streptokokkinfeksjoner forårsaket av bakterien Streptococcus pyogenes, en gruppe A streptokokkbakterie. Skarlagensfeber er en smittsom sykdom som vanligvis rammer barn mellom 5 og 15 år, men både voksne og mindre barn kan også smittes.

Den samme bakterien kan også forårsake en rekke andre infeksjoner, slik som blant annet halsbetennelse og brennkopper (impetigo).

Årsaker til skarlagensfeber

Skarlagensfeber er svært smittsomt og spres fra person til person gjennom dråpesmitte, vanligvis når en smittet person hoster eller nyser. Bakteriene kan også overføres gjennom direkte kontakt med en smittet person eller via overflater som er forurenset med bakteriene, slik som dørhåndtak, leker eller andre gjenstander.

Risikoen for å bli smittet av skarlagensfeber øker ved nærkontakt med en smittet person, dårlig hygiene, et svekket immunforsvar og tidligere sykehistorie med streptokokkinfeksjoner.

Symptomer på skarlagensfeber

De vanligste symptomene på skarlagensfeber inkluderer:

 • Feber
 • Sår hals
 • Karakteristisk utslett: Utslettet kan starte i ansiktet og på halsen, før det sprer seg videre til resten av kroppen. Det kan være rødt, hissig og kløende (unntatt rundt munnen som ofte blekner) og føles som sandpapir når du berører det.
 • Hodepine
 • Kvalme og oppkast
 • Magesmerter
 • Øreverk
 • «Bringebærtunge»: Tungen får først et hvitt belegg, for deretter å bli illrød, derav navnet «bringebærtunge» eller «jordbærtunge».

Symptomene på skarlagensfeber begynner vanligvis med feber, sår hals og hovne kjertler. Etter en dag eller to utvikler det seg et rødt utslett. Tungen kan også bli hoven, rød og ha en grov tekstur med hvite flekker, noe som fører til navnet "bringebærtunge".

Symptomene varer normalt i en uke, men i etterkant av sykdomsperioden vil huden flasse av. Barn som får streptokokkinfeksjon flere ganger, opplever ofte mildere symptomer.

Behandling av skarlagensfeber

Behandling av skarlagensfeber innebærer alltid en antibiotikakur. Normal behandlingstid er 6-10 dager, og det er viktig å fullføre hele behandlingen.

Smertestillende og febernedsettende midler kan brukes for å dempe symptomer på smerte og ubehag. Produkter for sår og vond hals kan lindre ved halsbetennelse. Skarlagensfeber går som regel over i løpet av en uke, selv om det kan ta lengre tid før utslettet forsvinner.

 

Hvor lenge er jeg smittsom?

Ved smitte med skarlagensfeber, er man smittsom fra like før sykdomsutbrudd til og med dagen etter påbegynt behandling med antibiotika.

Barn kan gå i barnehagen og på skolen igjen ett døgn etter påbegynt antibiotikabehandling, så lenge allmenntilstanden er god og barnet er feberfritt.

Komplikasjoner og senskader av skarlagensfeber

Hvis ikke skarlagensfeber behandles, kan sykdommen føre til alvorlige komplikasjoner og senskader:

 • Giktfeber: en sjelden, men alvorlig tilstand som kan forårsake permanent skade på hjerteklaffene, leddene og andre organer.
 • Nyrebetennelse: Giftstoffene som produseres av bakteriene kan skade nyrene og føre til en tilstand som kalles akutt glomerulonefritt.
 • Hudinfeksjoner: Utslettet forårsaket av skarlagensfeber kan føre til sekundære bakterielle infeksjoner i huden.
 • Lungebetennelse
 • Hjernehinnebetennelse
 • Blodforgiftning

Hvordan forebygge skarlagensfeber?

Den beste måten å forhindre smitte av skarlagensfeber, er å sørge for god hygiene. Dette inkluderer hyppig håndvask, å dekke til munn og nese ved hosting eller nysing, samt å unngå nærkontakt med syke mennesker.

Hvis noen i husstanden din har skarlagensfeber, er det viktig å desinfisere overflater og gjenstander som de har vært i kontakt med, samt unngå å dele gjenstander, håndklær eller andre personlige eiendeler.

Vaksine mot skarlagensfeber?

Det finnes ingen vaksiner mot skarlagensfeber per dags dato.  

Når skal du oppsøke lege ved skarlagensfeber?

Hvis du eller noen i husholdningen din utvikler symptomer på skarlagensfeber, er det viktig å oppsøke lege umiddelbart.

 

Kilde: Felleskatalogen, Norsk Helseinformatikk, Folkehelseinstituttet

Les mer: