Vitusapotek
Intim og underliv

Brystproteser etter brystkreft

Kvinner som har måttet fjerne hele eller deler av brystet grunnet en brystkreftoperasjon, har rett på å få dekket utgifter til brystprotese. Det finnes både løse proteser som kan plasseres i spesialtilpassede brystholdere, og proteser som kan festes direkte på brystet. Her finner du informasjon om hvilke Vitusapotek som er godkjente forhandlere av brystproteser.

Brystproteser etter brystkreft
Profile Picture
Publisert: 19.09.2019
Sist oppdatert: 08.03.2023

Hva er brystproteser?

Etter en brystkreftoperasjon kan man benytte brystproteser for å jevne ut brystene, hvis man ikke ønsker eller har mulighet til å få en brystrekonstruksjon. Brystproteser etterlikner et bryst i form og følelse, slik at begge brystene ser like ut under for eksempel klær og badetøy. Det finnes også delproteser, som kan jevne ut brystet hvis man kun har fjernet deler av det.

Rett etter operasjon får man ofte tilbud om en midlertidig vattprotese. Etter hvert som operasjonssåret gror kan man gå til anskaffelse av mykere og mer naturlige proteser i silikon. Disse finnes i mange ulike former og størrelser. Protesene kan klebes direkte til huden, legges løst i brystholdere eller i spesialtilpassede lommer i brystholdere. Protesene tåler saltvann og klorvann, så de kan trygt bades med.

Etter brystbevarende kirurgi eller rekonstruksjon kan man også oppleve ujevnheter eller forskjeller i brystene, som man ønsker å jevne ut. Da finnes det innlegg til brystholdere i myk silikon. Ulike størrelser, tykkelser og fasonger gjør at du kan finne en som passer til deg.

Hva dekker Folketrygden (NAV)?

Folketrygden (NAV) dekker utgifter til brystproteser og tilbehør, samt tilskudd til spesialtilpassede brystholdere. Man kan også få dekket utgifter til festeplater, vattproteser og etterlikninger av brystvorter. Flere forhandlere i Norge har godkjenning som forhandlere av brystproteser, og de fakturerer Folketrygden (NAV) direkte. Du må kun signere for at du har fått utlevert protese.

For å få dekket utgiftene til brystproteser trenger du en rekvisisjon fra lege. Dette kan man få fra sykehuset eller fra fastlegen. NAV har en prisliste over godkjente brystproteser og tilbehør.

All informasjon om brystproteser fra NAV finner du her.

Hvor får jeg tak i brystproteser?

Flere apotek og bandasjister er godkjente forhandlere av brystproteser i Norge. Det stilles krav til at forhandlerne har kvinnelig betjening, egnet prøverom og et godt utvalg av proteser. Brystkreftforeningen har en liste over godkjente forhandlere av brystproteser. Om du har kjøpt brystprotesen fra andre enn de godkjente forhandlerne kan du i etterkant søke NAV om å få dekket utgiftene.

Vitusapotek har godkjente forhandlere av brystproteser

Noen av våre apotek er godkjente forhandlere av brystproteser:

Disse apotekene har også et godt utvalg av, eller kan bestille opp, tilpasset undertøy, badetøy, topper og hodeplagg. Her får du hjelp til å finne proteser i et eget rom, slik at du diskré kan finne brystproteser som er tilpasset deg. Disse utvalgte Vitusapotek fører brystproteser fra Amoena, Anita og Silima. Ta kontakt direkte med apoteket for mer informasjon, de har god kompetanse på området.

Les mer:

Kilder: Brystkreftforeningen, Norsk Helseinformatikk, NAV, Kreftforeningen