Vitusapotek
Intim og underliv

Sexhjelpemidler

Sexleketøy er til for å nytes! En rekke sykdommer, medisiner og ulike livssituasjoner kan i tillegg føre til problemer eller utfordringer i seksuallivet, og da kan sexhjelpemidler være til god hjelp for mange.

Sexhjelpemidler
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 12.06.2024

Glidemiddel

Glidemiddel gir økt glid og redusert friksjon under samleie. Kvinner produserer sitt eget ”glidemiddel” ved opphisselse. Men medisiner, sykdom, stress eller endrede hormonnivåer under graviditet, amming og i overgangsalderen kan føre til tørre slimhinner og behov for glidemiddel. Ved analsex, hvor det ikke er noe naturlig ”glidemiddel” anbefales bruk av glidemiddel.

Tørre slimhinner kan føre til smerter, irritasjon eller rift under samleie. Bruk av glidemiddel kan bidra til et bedre sexliv. Les mer om sex for helsa her.

Ulike typer glidemiddel

Vannbaserte glidemiddel 

Egenskaper: Glidemiddel som er vannbaserte passer bra til bruk med latex- og plastkondomer. Glidemiddelet har en géleaktig og ganske fast konsistens. Prøv for eksempel RFSU Sense Me Aqua Glide, Durex Intense Orgasmic Gel eller Durex Play Massage 2in1.

Silikonbaserte glidemiddel

Egenskaper: Glidemiddel som er basert på silikon kan også fint brukes med latex- og plastkondomer. Hos Vitusapotek finnes du RFSU Klick Supreme Glide og Durex Real Feel. 

Kombinasjonsglidemiddel

Egenskaper: Noen glidemiddel er kombinasjonsglidemiddel som gir både rask og langvarig effekt. Prøv for eksempel ACO Intimate Care Caring Glide eller RFSU Sense Me Magic Glide.

Oljebaserte

Egenskaper: Glidemiddel som er oljebaserte må ikke brukes med latexkondomer fordi oljen kan bryte ned latexgummien og ødelegge kondomet. Oljebaserte glidemiddel kan være vanskelige å vaske bort.

Vitusapotek fører ikke oljebaserte glidemidler.

Vibrator

Vitusapotek har ulike typer vibratorer. Vibratorene inneholder trygge plastmaterialer. Husk at ingen av vibratorene skal brukes på betente eller skadede hudområder.  

G-punktvibrator

G-punktvibrator: Vinklet hode og diskré riller. Vibratoren sitter i toppen for å gi best mulig g-punktsstimulans. Laget av mykt materiale. Prøv Bodil g-punktvibrator eller Monica g-punktvibrator fra Belladot.

Sonja g-fokus vibrator er nøye designet for presis bruk og stimulering av g-punktet, med langt håndtak og et eggeformet hode. Gir en intens stimulanse av g-punktet.

Klitorisvibrator

Klitorisvibrator: Ergonomisk design, kan være bra for å stimulere vevet i underlivet for eksempel etter en operasjon. Kan også brukes som hjelpemiddel for de som har problemer med å få orgasme under sex. Ester Klitorisvibrator er vanntett og passer fint i dusjen. 

Lufttrykksvibrator

Lufttrykksvibrator: Kombinert klitorisstimulator som ved hjelp av lufttrykk og pulserende vibrasjoner stimulerer direkte på klitoris eller området rundt. Elsa lufttrykksvibrator er vanntett, oppladbar og enkel i bruk.

Vanlig vibrator

Vanlig vibrator: Kalles også vibrerende dildo eller massasjestav. Enkelt design, vanntett og passer bra i dusjen. Prøv for eksempel Vilma vibrerende vibrator eller Sofia vibrerende dildo.

Rabitt vibrator

Rabitt vibrator: Vibratoren stimulerer både klitoris og g-punktet med syv ulike vibrasjonsmønstre, og gir en multistimulering. Prøv Barbro rabbit vibrator.

Minivibrator

Minivibrator: Greta mini vibrator er liten i størrelse og med ribbekontur som øker nytelsen. Vanntett og kan brukes i dusjen.

Fingervibrator: Ingrid fingervibrator kan festes på fingeren. Vibratoren er batteridrevet og vanntett. 

Penisring

En penisring hjelper mannen å holde lengre på ereksjonen. Penisring kan også forsøkes ved andre ereksjonsproblemer. En penisring fungerer ved å hindre at blodet strømmer vekk fra penis – på den måten blir det enklere å få ereksjon og opprettholde den. Vitusapotek har to ulike typer penisringer:

Enkle penisringer er svært diskré, kommer i pakke med tre ulike størrelser som passer de fleste, men strammer i varierende grad. Har små kuler som stimulerer partneren, og kan brukes med eller uten kondom.

Vibratorring er en type penisring med en vibrator som stimulerer klitoris. Er laget for at begge parter skal holde lengre. 

Ereksjonsspumpe/penispumpe

En ereksjonspumpe, eller penispumpe er et hjelpemiddel for å få sterkere ereksjon. Pumpen skaper et sugende vakuum, og slik en sterkere ereksjon. Ereksjonspumpe kan forsøkes blant annet av de som har problemer med impotens (ereksjonssvikt). Penisring kan settes på etter bruk av ereksjonspumpe for å holde lengre på ereksjonen. 

Impotens rammer menn i alle aldre, og det finnes mange årsaker som kan føre til impotens. For eksempel kan det å ha opplevd problemer en gang gjøre at man blir nervøs og får problemer igjen. En rekke vanlige sykdommer og medisiner kan også føre til problemer med ereksjonen. Les mer om impotens, og hva som forårsaker impotens her

Vaginakuler

Vaginakuler kan brukes som et supplement ved knipeøvelser (bekkenbunnstrening). Knipeøvelser er til stor hjelp for kvinner som har svake muskler i underlivet, for eksempel etter fødsel. Inkontinens vil si å ikke ha full kontroll over evne til å holde på urin. De fleste som lider av inkontinens er kvinner. Knipeøvelser kan bedre inkontinensproblemer. I tillegg kan sterke muskler i underlivet øke den seksuelle nytelsen.  

Vagniakuler letter knipeøvelser, gjør at du kniper riktig og gir større effekt av knipeøvelsene.

Plastmaterialer i sexhjelpemidler

Det er gjort undersøkelser som viser at noen sexhjelpemidler kan inneholde skadelige plastmaterialer, som kan avgis ved bruk av sexhjelpemidlene. Sexhjelpemidlene du finner hos Vitusapotek inneholder trygge plastmaterialer. 
 

Kilder: RFSU, Belladot, Miljøstyrelsen i Danmar, Store norske leksikon, Tidsskrift for norsk psykologforening og Norsk helseinformatikk. 

Les mer: