Vitusapotek
Intim og underliv

Smerter i underlivet

Det finnes mange årsaker til underlivssmerter. Smerter i underlivet kan være akutte eller kroniske. De kan også opptre i takt med menstruasjon.

Smerter i underlivet
Profile Picture
Publisert: 31.07.2018
farmasøyt
Jenny Tran har en master i farmasi fra Universitetet i Oslo og ble ferdig utdannet i 2019.
Sist oppdatert: 01.12.2022

Hva er smerter i underlivet?

Smerter i underlivet er lokalisert i nedre del av magen eller kjønnsorganene. Dette kan stamme fra kjønnsorganene, nedre urinveier og mage-tarmsystemet.

Årsaker til akutte smerter i underlivet:

  • Urinveisinfeksjon: Vanlige symptomer er hyppige og smertefulle vannlatinger, små mengder urin og svie ved vannlating.
  • Nyrestein: Typiske symptomer er akutte, ensidige og intense smerter som kjennes bak i ryggen eller i en av sidene av magen. 
  • Spontanabort: Dette oppstår vanligvis før det har gått 12 uker. Symptomene er sterke menssmerter og blødninger med klumper (blodlevrer).
  • Muskelknuter i livmoren (myom): Vanlig tilstand hos kvinner, spesielt i 30-40 års alderen. Muskelknuten kan stanse blodforsyningen og dermed utløse smerte.
  • Blindtarmsbetennelse: Vanlige symptomer er smerter som forflytter seg fra øvre del av magen til nedre høyre del av magen. Det er også vanlig med feber. 
  • Bekkeninfeksjon: Smerter nederst i magen, økt utflod, blødningsforstyrrelser og feber er alle vanlige symptomer. 
  • Betennelse i utposning på tykktarm (divertikulitt): Smertene er lokalisert på venstre side av magen. Tilstanden kan også gi feber, diaré med blod og blødning fra tarm og endetarm.
  • Svangerskap utenfor livmoren (ektopisk graviditet): Typiske symptomer er ensidige smerter, uteblitt menstruasjon og sparsom vaginalblødning. Disse opptrer som regel mellom 4. og 9. svangerskapsuke. 
  • Cyster på eggstokkene (overialcyste): Ovarialcyste er en væskefylt blære som ligger i eggstokkene. Cystene kan trykke på blæren eller endetarmen og gi ubehag og smerte.
  • Menstruasjonssmerter (dysmenoré): Tilstanden gir krampelignende smerter i nedre del av magen. Dette opptrer som regel før eller under menstruasjon.

Behandling av smerter i underlivet

Det er alltid viktig å oppsøke lege dersom du er usikker på hva som er årsaken til smerter i underlivet, eller dersom smertene er sterke og langvarige.

Varme omslag eller en varmeflaske på det smertefulle området, kan ha lindrende effekt på smerter i underlivet for mange.

Har du behov for smertestillende behandling, er medisiner inneholdende virkestoffet paracetamol, slik som Paracet og Pinex, som regel førstevalget til de aller fleste. Ved smerter i underlivet kan også smertestillende- og betennelsesdempende medisiner av typen NSAIDs, slik som Ibux, Ibuprofen og Naproksen være gode alternativer. Vær oppmerksom på at slike medisiner i noen tilfeller kan gi uheldige bivirkninger, og at de ikke skal kombineres med enkelte andre legemidler. Spør oss i Vitusapotek eller snakk med legen din dersom du er usikker på hvilke smertestillende behandling som passer deg og dine behov best.

Når bør du kontakte lege ved smerter i underlivet?

Kontakt lege ved sterke eller langvarige underlivssmerter.


Kilder: Helsebiblioteket, Norsk helseinformatikk, Legevakt håndboken

Les mer: