Vitusapotek
Intim og underliv

Ulike livsfaser og sex

Seksualitet er tilstedet i alle livets faser. Nysgjerrigheten starter tidlig, usikkerheten kan være dominerende i tenårene og forhåpentligvis kommer selvsikkerheten som voksen. Ulike livsfaser kan by på små og store utfordringer for sexlivet.

Ulike livsfaser og sex
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 13.12.2023

Barn

Barns seksualitet handler i hovedsak om å uforske sin egen kropp gjennom å se og røre. Gjennom hele barndommen går det opp og ned med perioder med seksuell utforskning.

Tenårene

Tenårene er forandringenes tid. Hormonene bruser gjennom hele puberteten, kvinner får menstruasjon og menn produserer sædceller. De fleste gjør seksuelle erfaringer med seg selv i tenårene. Usikkerhet på seg selv og egen seksualitet er svært vanlig i tenårene.

Ung voksen

Å være "ung voksen" er perioden mellom 18 og 35 år omtrent. Dette er en periode da de fleste debuterer seksuelt og også en periode hvor mange har sex mer regelmessig. I denne perioden blir man mer trygg på egen seksualitet og hva man selv liker. Unge voksne er den gruppen som rammes oftest av seksuelt overførbare sykdommer.

Stifte familie

Mange unge voksne velger å stifte familie. Overgangen fra å være to til å bli tre kan være stor, og kan by på utfordringer for sexlivet. En graviditet, fødsel og ammeperioden endrer kvinnekroppen og sexlivet kan bli utfordret i denne perioden.

Graviditet

Sex er nødvendig for å bli gravid, men hva med sexlivet når du først har blitt gravid? Lysten gravide kvinner har på sex varierer fra kvinne til kvinne. Noen opplever økt sexlyst, mens andre ikke er interessert i sex i det hele tatt. Dette varierer også gjennom ulike deler av svangerskapet. Usikkerhet om sex kan skade fosteret kan også påvirke sexlivet.

Ved en normal graviditet kan du ha sex uten at det er farlig for deg eller fosteret. Men visse komplikasjoner, eller fare for komplikasjonene kan gjøre at man blir rådet av lege eller jordmor til å ikke ha samleie.

  • Ved risiko for tidlig fødsel bør man være forsiktig med samleie de siste ukene i graviditeten.
  • Hvis du har hatt uforklarlig skjedeblødning tidlig eller sent i svangerskapet anbefales ikke samleie.
  • Hvis du tidligere har hatt livmorhalssvikt (livmorhalsen åpnes for tidlig) kan sex øke risikoen for abort eller for tidlig fødsel.
  • Ved flerlingsvangerskap kan noen leger anbefale å ikke ha sex siste del av graviditeten for å hindre for tidlig fødsel, selv om det ikke er vist at samleie øker risikoen for for tidlig fødsel.

Fødsel

Etter en fødsel trenger kroppen tid på å komme seg igjen. Mange leger og jordmødre anbefaler å vente seks uker etter en fødsel før man har sex igjen. Når man har sex igjen etter en fødsel er det lurt å starte langsomt og bruke en sikker prevensjonsmetode.

Ammeperioden

Når man ammer faller østrogenproduksjonen, noe som kan gi tørr skjede. Tørr skjede kan blant annet føre til ubehag under samleie, da kan glidemiddel forsøkes, et hjelpemiddel ved problemer med tørr skjede.  

Midt i livet

I 40-årene begynner en ny livsfase for mange. Barna "forlater redet" og mer tid til seg selv og partneren kan være bra for sexlivet. I slutten av 40- årene og starten av 50-årene kommer overgangsalderen som igjen endrer kvinnekroppen og kan føre til seksuelle problemer.

Overgangsalderen

I overgangsalderen faller østrogenproduksjonen, som kan gi problemer med tørr skjede. Glidemiddel er et fint hjelpemiddel ved problemer med tørr skjede.   

Gammel

Veldig mange holder seg seksuelt aktive når de blir eldre, og har et postivit forhold til seksualitet. Et vanlig seksuelt problem for eldre menn er impotens eller ereksjonsproblemer. Kvinner kan ha problemer med tørr skjede, da kan glidemiddel være til stor nytte.

Se våre produkter innen intim, sex og lyst her


Kilder:
Artikkelen er laget basert på RFSU sin brosjyre Sex gjennom livet. Norsk helseinformatikk.