Vitusapotek
Lunger og luftveier

Covid-19 selvtest | Hurtigtest til hjemmebruk

En Covid-19 selvtest benyttes hjemme til eget bruk, og gir en rask indikasjon på om personen som testes kan være smittet av Covid-19 og koronavirus. Få svar på alt du lurer på om Covid-19 selvtester og hurtigtest her.

Covid-19 selvtest | Hurtigtest til hjemmebruk

Hva er en Covid-19 selvtest?

En Covid-19 selvtest er en hurtigtest for påvisning av Covid-19 virusinfeksjon (SARS-CoV-2 antigen). Hurtigtester er enkle og raske i bruk, og vil gi deg en indikasjon på om du er smittet eller ikke av Covid-19 infeksjon i løpet av 15 minutter.

Hos Vitusapotek får du ulike typer selvtester til hjemmebruk. Her vil CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Self-Test omtales videre.

 

Hvordan fungerer en Covid-19 selvtest?

CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Self-Test utføres via en neseprøve. Når neseprøven kommer i kontakt med de høysensitive antistoffene for koronaviruset som er tilsatt testbrikken, vil testen kunne reagere på og gi en indikasjon på påvist SARS-CoV-2, det vil si Covid-19 og en mulig smitte med koronavirus.

Hvem kan ta en Covid-19 selvtest?

CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Self-Test kan benyttes innen de ti første dagene etter at det er oppstått symptomer på Covid-19.

Vær oppmerksom på at testen kun gir en indikasjon på om du er smittet eller ikke på testtidspunktet. Testen kan ikke benyttes som eneste grunnlag for å utelukke eller påvise Covid-19 virusinfeksjon. En Covid-19 selvtest tatt hjemme kan heller ikke benyttes som dokumentasjon for grønt koronasertifikat. Har du behov for offentlig godkjent dokumentasjon og/eller reisedokumentasjon, må en koronatest tas hos offentlig eller privat helsevesen. Les mer på helsemyndighetenes sider her

Hva gjør man ved positivt eller negativt svar?

Ved positivt prøveresultat skal du oppsøke medisinsk personell som anbefalt av helsemyndighetene for ny testing, oppfølging, registrering og smittesporing.

Et negativt prøveresultat utelukker ikke smitte og en Covid-19 virusinfeksjon. Ved symptomer eller mistanke om korona og Covid-19 skal du oppsøke medisinsk personell for ytterligere testing. 

 

Hvordan tar man testen?

En Covid-19 selvtest er en prøve som tas i nesen med en vattpinne. Det er viktig å følge medfølgende brukerveiledning trinn for trinn, for å sikre et pålitelig og korrekt prøveresultat.  

 • Før den medfølgende vattpinnen opp og inn i nesen.
 • NB! Prøven skal kun tas i fremre nese og i begge nesebor!
 • Sett deretter vattpinnen med neseprøven i medfølgende prøverør.
 • Bland godt! Rull vattpinnen minimum seks ganger rundt i prøverøret og press pinnen mot bunnen og sidene av røret.
 • La vattpinnen stå i prøverøret i 1 minutt.
 • Mens vattpinnen står i prøverøret, klem samtidig på rørets utside, slik at eventuelt virus frigis og overføres til væsken som allerede befinner seg i røret.  
 • Sett deretter på medfølgende tut på prøverøret.
 • Drypp så 4 dråper på testbrikken.
 • Vent i 15 minutter.
 • Etter 15 minutter kan prøvesvaret avleses.
 • NB! Det er viktig at resultatet leses av etter 15 minutter, ikke vent lenger!
   

For mer informasjon, se pakningsvedlegget for brukerveiledning eller få en trinn for trinn brukerveileder med tekst og bilde, samt en video som viser hvordan man tar testen her.

Testpakken inneholder alt du trenger for å gjennomføre testen.

 

Hvordan tolke testresultatet?

Positivt svar: Et positivt svar vises med to streker i resultatvinduet på testbrikken. Får du et positivt prøveresultat, er du trolig smittet av korona og har en pågående Covid-19 infeksjon. Unngå å oppsøke andre og kontakt medisinsk personell som anbefalt av helsemyndighetene for ny testing, oppfølging, registrering og smittesporing.

Negativt svar: Et negativt svar vises med kun én strek i resultatvinduet på testbrikken. Får du et negativt prøveresultat, er Covid-19 infeksjon ikke påvist, og du er trolig ikke smittet av korona.

NB! Opplever du likevel symptomer, eller har mistanke om infeksjon, er det viktig å gjenta testen etter 1-2 dager, samt fortsette å følge anbefalingene fra helsemyndighetene når det gjelder kontakt med andre, hygiene og å holde god avstand til andre.

Et negativt prøveresultat kan aldri utelukke smitte. Ved fortsatt symptomer eller mistanke om Covid-19-infeksjon, skal du derfor likevel alltid oppsøke medisinsk personell for ytterligere testing. 

Ugyldig test: Dersom kontrollinjen ikke vises på testbrikken, er testen og testresultatet ugyldig. Du må utføre en ny test med et helt nytt testsett for å kunne få et nytt og gyldig resultat.

For mer informasjon, besøk leverandøren sin hjemmeside her.

Er testen CE-merket/EU-godkjent.

Clinitest Rapid COVID-19 Antigen Self-Test er CE merket og EU godkjent.

Testen og tilbehør kan kastes i vanlig restavfall.

Koronatest - hvilke alternativer finnes?

En koronatest kan tas flere ulike steder, og tilbudene er mange. Du kan gjennomføre en koronatest både i kommunal og privat helsevesen. Besøk helsenorge.no her for mer informasjon om timebestilling, eller se din kommunes egen hjemmeside. Hvor lang tid det tar før prøvesvaret er klart varier, men som regel vil det ta et sted mellom 1-4 dager. Prøvesvaret ditt kan du finne her når det er klart. 

Har du behov for en hurtigtest med raskt prøvesvar, kan du ta en koronatest beregnet for hjemmebruk. Hos Vitusapotek får du kjøpt Covid-19 selvtest som gir deg svar på mulig smitte av korona og en Covid-19 infeksjon på 15 minutter. Vær oppmerksom på at en hurtigtest som tas i privat regi hjemme, ikke kan benyttes som offentlig dokumentasjon på negativ test. For dette må en koronatest utføres hos offentlig/kommunal eller privat helsevesen. Les mer over. 


Kilde: Skrevet i samarbeid med leverandør, helsenorge.no.

Sist oppdatert: august 2021

Les mer: