Vitusapotek
Lunger og luftveier

Covid-19 selvtest | Hurtigtest til hjemmebruk

En Covid-19 selvtest benyttes hjemme til eget bruk, og gir en rask indikasjon på om personen som testes kan være smittet av Covid-19 og koronavirus. Få svar på alt du lurer på om Covid-19 selvtester og hurtigtest her.

Covid-19 selvtest | Hurtigtest til hjemmebruk
Profile Picture
Publisert: 20.08.2021
Sist oppdatert: 13.09.2023

Hva er en Covid-19 selvtest?

En Covid-19 selvtest er en hurtigtest for påvisning av Covid-19 virusinfeksjon (SARS-CoV-2 antigen). Hurtigtester er enkle og raske i bruk, og vil gi deg en god indikasjon på om du er smittet eller ikke av Covid-19 infeksjon i løpet av 15 minutter.

Se alle våre selvtester til hjemmebruk her


Her vil CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Self-Test omtales videre.

 

Hvordan fungerer en Covid-19 selvtest?

CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Self-Test utføres via en neseprøve (evt. også en halsprøve - se informasjon lenger ned på siden). Når prøven kommer i kontakt med de høysensitive antistoffene for koronaviruset som er tilsatt testbrikken, vil testen kunne reagere på og gi en indikasjon på påvist SARS-CoV-2, det vil si Covid-19 og en mulig smitte med koronavirus.

Hvem kan ta en Covid-19 selvtest?

Både voksne og barn kan ta en Covid-19 selvtest hjemme. Barn bør alltid få hjelp av en voksen for å sikre at testen utføres riktig.

Hva gjør man ved positivt eller negativt svar?

Positiv test

Et positivt prøveresultat på en hjemmetest, betyr at du mest sannsynlig er smittet med Covid-19, og resultatet anses som sikkert. Ved nyoppståtte luftveissymptomer er det nå de samme anbefalingene som gjelder, uavhengig av om man er påvist smittet med Covid-19 eller ikke.

Negativ test

Et negativt prøveresultat utelukker ikke smitte og en Covid-19 virusinfeksjon. Ved symptomer eller mistanke om korona og Covid-19 bør du holde deg hjemme til du føler deg frisk.

 

Les mer om generelle smittevernråd på Folkehelseinstittutets sider. 

 

Hvordan tar man testen?

Oppdatert informasjon om selvtesting i nese OG hals:

Folkehelseinstituttet anbefaler nå at selvtester kan tas fra både svelg (halsen) og fra nesen. En prøve fra både svelget og nesen vil trolig kunne fange opp flere tilfeller av Omikron-varianten av koronaviruset.

Selv om de fleste testene til selvtesting og hjemmebruk er tiltenkt testing i nesen, har studier vist at disse kan fungere like godt ved kombinert testing fra både svelg og nese.   

Hvem bør teste seg i både halsen og nesen?

 • Voksne personer med symptomer som skal teste seg med selvtest hjemme. Ved å teste i både svelg og nese, øker dette sannsynliugheten for å fange opp en eventuell smitte. 

Hvem bør kun teste seg i nesen?

 • Små barn som kan syntes det er ubehagelig med testing i hals og svelg. 
 • Andre tilfeller hvor det oppleves ubehagelig eller utfordrende å teste seg med halsprøve.


En Covid-19 selvtest er en prøve som tas i nesen alene eller kombinert i både halsen (svelget) og nesen med en vattpinne. Det er viktig å følge medfølgende brukerveiledning trinn for trinn, for å sikre et pålitelig og korrekt prøveresultat.  

NB! Selvtestene som brukes i dag, er ikke merket for prøvetaking i hals og svelg. Medfølgende brukerveiledningen omtaler derfor kun testing i nesen.


Testing i nesen:

 • Før den medfølgende vattpinnen opp og inn i nesen.
 • NB! Prøven skal kun tas i fremre nese og i begge nesebor!
 • Først 1-2 cm opp langs innsiden av det ene neseboret - roter vattpinnen 4-5 ganger rundt. Gjenta så i det andre neseboret. 
 • Sett deretter vattpinnen med neseprøven i medfølgende prøverør.
 • Bland godt! Rull vattpinnen minimum seks ganger rundt i prøverøret og press pinnen mot bunnen og sidene av røret.
 • La vattpinnen stå i prøverøret i 1 minutt.
 • Mens vattpinnen står i prøverøret, klem samtidig på rørets utside, slik at eventuelt virus frigis og overføres til væsken som allerede befinner seg i røret.  
 • Sett deretter på medfølgende tut på prøverøret.
 • Drypp så 4 dråper på testbrikken. NB! Dette kan variere fra test til test - les derfor medfølgende brukerveiledning nøye!
 • Vent i 15 minutter.
 • Etter 15 minutter kan prøvesvaret avleses.
 • NB! Det er viktig at resultatet leses av etter 15 minutter, ikke vent lenger!
   

Testing i hals/svelg OG nese:

Testen utføres med samme vattpinne i hals/svelg og nese; Først i halsen og deretter i nesen.

 • Prøven tas først i halsen/svelget; Åpne munnen og stryk vattpinnen langs slimhinnene i halsen, i området hvor mandlene befinner seg (eller har vært tidligere).
 • Stryk langs slimhinnene (roter vattpinnen) 4 ganger på hver side.
 • Før deretter den samme vattpinnen inn i nesen; først 1-2 cm opp langs innsiden av det ene neseboret og roter vattpinnen 4-5 ganger rundt. Gjenta så i det andre neseboret. 
 • Følg så samme testprosedyre som beskrevet over ("Testing i nesen").

En prøve fra halsen og svelget bør utføres minimum 30 minutter etter inntak av mat og drikke. 


For mer informasjon, se pakningsvedlegget for brukerveiledning eller få en trinn for trinn brukerveileder med tekst og bilde, samt en video som viser hvordan man tar testen her.

Testpakken inneholder alt du trenger for å gjennomføre testen.

 

Hvordan tolke testresultatet?

Positivt svar: Et positivt svar vises med to streker i resultatvinduet på testbrikken. Får du et positivt prøveresultat, er du trolig smittet av korona og har en pågående Covid-19 infeksjon. . 

Negativt svar: Et negativt svar vises med kun én strek i resultatvinduet på testbrikken. Får du et negativt prøveresultat, er Covid-19 infeksjon ikke påvist, og du er trolig ikke smittet av korona. 

Ugyldig test: Dersom kontrollinjen ikke vises på testbrikken, er testen og testresultatet ugyldig. Du må utføre en ny test med et helt nytt testsett for å kunne få et nytt og gyldig resultat.

For mer informasjon, besøk leverandøren sin hjemmeside her.

Er testen CE-merket/EU-godkjent.

Clinitest Rapid COVID-19 Antigen Self-Test er CE merket og EU godkjent.

Testen og tilbehør kan kastes i vanlig restavfall.

Koronatest eller hurtigtest - hvilke alternativer finnes?

Det er ikke lenger en generell anbefaling å teste seg for korona.

Dersom du føler deg syk og har nyoppståtte luftveissymtomer, bør du holde deg hjemme til du føler deg frisk. Om du allikevel ønsker å teste deg for korona, kan du benytte en koronatest beregnet for hjemmebruk. Hos Vitusapotek får du kjøpt Covid-19 selvtest som gir deg svar på mulig smitte av korona og en Covid-19 infeksjon på 15 minutter. 


Kilde: Skrevet i samarbeid med leverandør, helsenorge.no, Folkehelseinstituttet.

Les mer: