Vitusapotek
Mage og tarm

Crohns sykdom (Morbus crohn)

Crohns sykdom (Morbus crohn) er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen som oftest rammer unge voksne mellom 20 og 30 år. Omtrent 300 personer i Norge får diagnosen Crohns sykdom hvert år. Kvinner rammes noe oftere enn menn. Crohns sykdom gir diaré og magesmerter. Medisiner kan ikke helbrede sykdommen, men bidra til å holde sykdommen i sjakk og dempe plagene.

Crohns sykdom (Morbus crohn)
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 13.12.2023

Hva er Crohns sykdom (Morbus crohn)?

Maten vi spiser fraktes via spiserøret til magesekken hvor den fordøyes og videre til tynntarmen hvor næringsstoffer tas opp. I tykktarmen tas væske opp slik at kroppens væskebalanse opprettholdes. Crohns sykdom, også kalt Morbus crohn, er en kronisk betennelse som kan ramme alle deler av fordøyelsessystemet. Vanligvis (i ca. 50 % av tilfellene) oppstår betennelsen i nedre del av tynntarmen og øvre del av tykktarmen. Den betente slimhinnen gjør at tarmveggen ikke klarer å ta opp vann og næringsstoffer i samme grad som normalt.

Årsaker til Crohns sykdom

Årsaken til at noen får Crohns sykdom er ukjent, men det antas at både arv og miljø spiller en rolle. Mest sannsynlig er Crohns sykdom en såkalt autoimmun sykdom, det vil si at kroppens eget immunforsvar angriper kroppens celler i slimhinnene i fordøyelseskanalen og gir en betennelse.

Symptomer på Crohns sykdom

  • Diaré
  • Magesmerter
  • Oppblåsthet, kvalme eller brekninger
  • Dårlig matlyst og vekttap
  • Sykdomsfølelse med slapphet og feber

Symptomene ved Crohns sykdom (Morbus crohn) varierer i intensitet avhengig av hvor betente slimhinnene er, og i perioder kan man også være symptomfri.

Gode råd ved Crohns sykdom

Ved Crohns sykdom blir næringsopptaket fra tarmen redusert og man kan få for lite av ulike vitaminer og mineraler. Det er derfor viktig å spise næringsrik mat. Enkelte kan ha behov for langvarig tilskudd av enkelte vitaminer og mineraler. Noen blir verre av melk, alkohol, krydder eller fiber.

Røykeslutt har vist seg å være gunstig ved Crohns sykdom. Dersom du røyker er det en større risiko for oppblussing av sykdommen.

Behandling av Crohns sykdom

Behandling av Crohns sykdom er en spesialistoppgave. Siden betennelsesaktiviteten i fordøyelsessystemet varierer, skiller man gjerne på behandling ved aktiv sykdom og vedlikeholdsbehandling. Målet med behandlingen er å lindre symptomene og dempe sykdomsaktiviteten, i tillegg til å forebygge komplikasjoner som arrdannelser og innsnevringer av tarmen

Aminosalisylsyre-preparater (5-ASA) virker betennelsesdempende på slimhinnene i fordøyelseskanalen. Denne typen medisin brukes både ved aktiv sykdom og som vedlikeholdsbehandling.

Glukokortikoider virker også betennelsesdempende, men brukes kun ved aktiv sykdom. Dette skyldes at glukokortikoider kan gi en del uheldige bivirkninger ved langvarig bruk. 

Immundempende medisiner hemmer immunforsvaret og demper dermed betennelsene på slimhinnene i fordøyelseskanalen. Medisinene tolereres vanligvis godt og bør normalt brukes over lengre tid (årevis). Det finnes også en annen type immundempende medisin (TNF-hemmere) som brukes dersom ingen andre legemidler har gitt effekt. Medisinene må gis via infusjon på sykehus eller som injeksjon du setter under huden selv.

Har du resept på medisiner, kan du bestille medisiner her.

Mange med Crohns sykdom må gjennomgå en eller flere operasjoner i løpet av livet.

Når bør du kontakte lege ved Crohns sykdom (Morbus crohn) ?

  • Dersom du har diaré og magesmerter over lengre tid
  • Dersom du bruker medisiner mot Crohns sykdom, men synes effekten er dårlig eller opplever bivirkninger


Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok, Pasienthåndboka, Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer

Les mer: