Vitusapotek
Mage og tarm

Diaré

Diaré er løs og hyppig avføring, og skyldes svært ofte virus eller bakterieinfeksjon i tarmen. Diaré på utenlandsreiser, såkalt turistdiaré er en av de vanligste helseplagene vi opplever på ferie.

Diaré
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 26.05.2023

Hva er diaré?

Diaré er løs, tyntflytende og hyppig avføring (mer enn tre ganger per døgn). Væsketap og dehydrering er det farligste ved diaré og kan i verste fall være dødelig. Svært kraftig diaré kan nedsette effekten av visse medisiner – et typisk eksempel er redusert effekt av p-piller. Det finnes to typer diaré:

 • Akutt infeksiøs diaré som ofte skyldes infeksjon i tarmen med virus eller bakterier
 • Kronisk diare, som vedvarer over tid og har andre årsaker enn bakterier og virus

Årsaker

Diaré kan ha mange ulike årsaker, og det avhenger av hvilken type diaré det er snakk om. 

 • Diaré forårsaket av bakterier eller virus: en bakterie- eller virusinfeksjon som gir diaré, kalles ofte for enteritt/gastroenteritt. En slik infeksjon smitter lett fra person til person, så god håndhygiene er viktig for å unngå smittespredning.
 • Diaré forårsaket av forurenset mat og/eller drikke: fordervet eller for dårlig varmebehandlet mat og forurenset drikkevann kan gi opphav til diaré, spesielt på utenlandsreiser. En slik diaré smitter ikke mellom personer.

Ved diaré, spesielt akutt diaré, er det vanlig å oppleve tilleggssymptomer slik som oppkast og feber. Dette er som regel ikke farlig, så fremt symptomene går over av seg selv i løpet av noen dager. Paracet kan brukes ved behov for feber- og smertelindrende behandling. 

Akutt diaré

Akutt diaré går over av seg selv etter relativt kort tid. Akutt diaré skyldes ofte en infeksjon med virus eller bakterier. Årsaken kan være dårlig hygiene, forurenset mat eller drikkevann eller smitte fra annen person med diaré.

Kronisk diaré

Kronisk diaré vedvarer over lengre tid, og skyldes oftere en bakenforliggende årsak, for eksempel Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, irritabel tarm eller matintoleranse. Kronisk diaré har samme symptomer som akutt diaré med hyppige og løse avføringer, men i motsetning til akutt diaré kan avføringen ved kronisk diaré være blodig og slimete.

Diaré hos baby og barn

Diaré hos både baby og barn er vanlig, og går som regel over av seg selv etter noen dager. Årsakene er de samme som for voksne, og skyldes ofte bakterier og virus, eller inntak av dårlig mat og drikke. Barn kan også oppleve diaré ved bruk av antibiotika.

Dersom barnet opplever langvarig diaré, kan det tyde på at plagene skyldes andre underliggende årsaker, og en slik kronisk diaré bør alltid undersøkes nærmere hos lege.

Ved diaré hos baby og barn, kan barnet raskt bli dehydrert, det vil si at mye væske forsvinner fra kroppen på kort tid, og dette er det viktig å være klar over. Små barn blir raskere dehydrerte enn større barn og voksne.

Tegn på dehydrering hos barn kan være:

 • Tørste
 • Tørr munn og tørre lepper
 • Mørk gul og luktende urin
 • Slapphet og tretthet

Les mer om diaré hos barn her

Diaré hos gravide

Gravide kvinner kan oppleve løs mage og diaré på lik linje som andre. Diaré i forbindelse med matforgiftning, er som regel ikke farlig for hverken den gravide eller fosteret, men som gravid er det alltid anbefalt å oppsøke lege ved akutt sykdom, slik som også diaré.

Diaré gir ofte symptomer som dehydrering og et redusert opptak av næring, noe som kan gå ekstra hardt utover en allerede sliten gravidkropp. Ta derfor alltid kontakt med lege, dersom du er i tvil om du får i deg nok næring.

Dersom det er vanskelig å få i seg nok mat og drikke i perioder, kan næringsdrikker være et godt alternativ. Næringsdrikker er måltidserstattere som inneholder alle næringsstoffer som kroppen din trenger. Les mer om næringsdrikker her.

Behandling av diaré

Væskeerstaning: Den viktigste behandlingen ved diaré er å sikre at man får i seg nok væske, for å hindre dehydrering. Som regel er dette den eneste behandlingen som er nødvendig. Væskeerstaningsprodukter, slik som Resorb brusetabletter og GEM pulver, er nyttige produkter som bør inntas ved stort væsketap. 

 • GEM Pulver: en blanding av salter (elektrolytter) og sukker som løses i væske og tilfører kroppen akkurat de mengdene den trenger i tillegg til væske, er det beste. Væsken gis i små, hyppige porsjoner. Smaken kan forbedres med sukkerfri saft. Kan brukes av alle, også de minste barna og gravide/ammende.
 • Resorb Brusetabletter: en blanding av væske, salter og druesukker. Er et alternativ til GEM, men er smaksatt med bringebærsmak. Brusetablettene løses i væske og drikkes. Kan brukes av alle voksne og barn over 3 år.


Imodium (inneholder det aktive stoffet loperamid) er en medisin som virker stoppende på magen, den bremser diareen, men fjerner ikke årsaken. Medisinen bør derfor bare brukes i situasjoner hvor det er helt nødvendig, for eksempel ved lange flyreiser eller hvis du er på steder hvor det er vanskelige toalettforhold. Stoppende medisiner skal kun brukes av voksne (ikke gravide/ammende) og barn over 12 år.

Kull Mikstur er et reseptfritt legemiddel som kan benyttes ved blant annet diaré. Kull fungerer i tillegg som førtstehjelp ved forgiftning, ved at det raskt absorberer en rekke ulike giftstoffer som kroppen har fått i seg. Kull i miksturform virker raskt og er enkelt å bruke. Kan brukes av alle, også barn og gravide/ammende.

Gode råd ved diaré

Drikk mye! Diaré kan lett gjøre deg dehydrert; barn, eldre og syke er ekstra utsatte for dehydrering. Diaré gjør at kroppen mister væske, salter og sukker. Det er derfor viktig å tilføre kroppen rikelig med væske som inneholder riktige mengder av salter og sukker. Det viktigste vil imidlertid alltid være å få i seg drikke, selv om noen drikker er å foretrekke fremfor andre er det viktig å heller drikke noe enn ingenting.


Anbefalt drikke ved diaré:


Drikke som ikke er anbefalt, men som likevel er bedre enn å ikke drikke noe:

 • Ren juice eller brus. Både juice og brus har svært høyt innhold av sukker, det kan øke væsketapet fordi sukker ”trekker” vann inn i tarmen. Hvis du gjerne vil ha juice eller brus er det lurt å tynne de ut med halvparten vann/Farris
 • Styr unna drikker med alkohol eller koffein når du har diaré ettersom dette kan øke dehydreringen


Spis tilnærmet normal kost så raskt du orker ved diaré. Spis gjerne svært små porsjoner ofte. Matvarer som kan være gunstig ved diaré er:

 • Loff/toast og kjeks er det mange som foretrekker når de har diaré
 • Matvarer med stivelse kan ha en stoppende effekt (ris, pasta, poteter, havre, gulrot, mais)
 • Blåbær kan roe ned magen


En diett som kan forsøkes hos barn (og voksne) med diaré er BRAT-dietten, en diett som blant annet har vært anbefalt i USA. BRAT står for bananer, ris, eplemos (apple sauce) og toast. Dette er fordi dietten inneholder lite fiber.

Sterk mat og iskrem kan ha motsatt effekt på magen og bør unngås ved diaré. Barn kan fortsette å drikke melk, men det kan gjøre at diaréen vedvarer noe lengre. Melken bør imidlertid heller gis ofte (f.eks. hver 2. time) i små mengder. Brystbarn ammes som vanlig.

Forebygging av diaré

For å forebygge smitte av bakterier eller virus som kan føre til diaré, er det først og fremst viktig med god håndhygiene. Vask hendene ofte og godt, og bruk gjerne hånddesinfeksjon dersom du ikke får vasket hendene dine tilstrekkelig godt.

 • God håndhygiene – vask hendene ofte og før hvert måltid.
 • Bruk hånddesinfeksjon i tillegg dersom nødvendig.
 • God kjøkkenhygiene – hold rå matvarer og kjøkkenredskaper brukt til å tilberede disse, adskilt fra andre matvarer og ferdig tilberedt mat.
 • Vask og skyll mat som kan ha rester av jord på seg eller som har vært i berøring av andre.
 • Stek rått kjøtt godt.
 • Pass på hva du spiser og drikker på reise.
  Les mer om turistdiaré og hvordan unngå diaré på reise og her.

Når bør du kontakte lege om diaré?

 • Ved blodig avføring og oppkast.
 • Diaré som ikke går over eller bedres innen noen dager til 1 uke.
 • Kraftig diaré ledsaget av dårlig allmenntilstand og feber.
 • Små barn med kraftig diaré som i tillegg er slappe og medtatte.
 • Ved diaré hos barn under 6 måneder.
 • Ved dehydrering (mørk urin, slapp, tørst og tørr i munnen).
 • Diaré med kraftige magesmerter.


Kilder: Helsebiblioteket, Helsenorge.no, Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Felleskatalogen og Norsk elektronisk legehåndbok.

Les mer: