Vitusapotek
Mage og tarm

Magesår

Magesår er sår i slimhinnen i magesekken eller i øvre del av tolvfingertarmen forårsaket av bakterien Helicobacter pylori. Magesår kan i enkelte tilfeller også være forårsaket av langvarig bruk av betennelsesdempende medisiner. Omtrent 1 av 10 vil utvikle magesår en gang i løpet av livet.

Magesår
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 17.11.2022

Hva skyldes magesår?

Magesår regnes i dag som en infeksjonssykdom forårsaket av bakterien Helicobacter pylori (H. pylori). Det antas at 99 % av sårene i tolvfingertarmen og 75 % av sårene i magesekken skyldes infeksjon med denne bakterien. De resterende tilfellene av magesår i magesekken skyldes bruk av en betennelsesdempende legemidler som kalles NSAIDs. Eksempler på virkestoff som inngår i denne legemiddelgruppen er ibuprofen, naproksen og acetylsalisylsyre. 

Symptomer på magesår

Symptomene på magesår kommer ofte periodevis, og varierer i styrke. Det vanligste symptomet er magesmerter som forsvinner eller avtar i styrke ved inntak av mat eller syrenøytraliserende/syrehemmende legemidler. Symptomer på magesår:

  • Sultsmerter (typisk for sår i tolvfingertarmen)
  • Magesmerter som gjør at du våkner om natten
  • Sure oppstøt eller halsbrann
  • Kvalme og oppkast
  • Tidlig metthetsfølelse og nedsatt matlyst. Mest uttalt ved sår i magesekken
  • Dersom såret blør, kan du oppleve symptomer på blodmangel (blek, slapp og svimmel)

Egenbehandling

Ved magesår må du som regel være forsiktig med sterkt krydret mat, røkt mat, svært fet mat, kaffe og sure drikker i lang tid. Noen må unngå slike matvarer hele livet. Røyking øker risikoen for nye sår.
 
Alle som har magesår må unngå å bruke medisiner som er klassifisert som NSAIDs, både reseptfrie og reseptbelagte.
 
Det finnes reseptfrie legemidler som reduserer syreinnholdet i magen. Har du magesår eller magekatarr bør slike midler tas kun etter samråd med lege. 

Behandling

Magesår må alltid undersøkes og behandles av lege.
 
Magesår som skyldes bakterien H.pylori behandles med en såkalt trippelkur. Denne trippelkuren består oftest av to typer antibiotika og en medisin som hemmer syreproduksjonen (oftest en protonpumpehemmer). Det er viktig å ta trippelkuren korrekt. Riktig bruk av medisinene øker sjansen for at man blir kvitt bakterien. Kuren varer i 7-10 dager.
 
Dersom magesår skyldes bruk av NSAIDs må man avslutte behandlingen med denne medisinen. Magesåret behandles i tillegg med en syrehemmer i 4-8 uker. Vedlikeholdsbehandling vurderes også.
 
Blødende magesår og magesår med fare for hull på magesekken må opereres.

Når bør du kontakte lege ved magesår?

  • Ved mistanke om magesår
  • Dersom du har sterke smerter i magen, oppkast eller svart avføring/mørkt blod i avføring

Kilder: Felleskatalogen, Forskning.no og Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell.