Vitusapotek
Øye og øre

Ørevoks

Ørevoks beskytter øret fra ytre påkjenninger, og har en viktig funksjon i øret. Opphopning av ørevoks kan dog gi plager og ubehag.

Ørevoks
Profile Picture
Publisert: 15.11.2021
farmasøyt
Rebecca Solomon Hansen er provisorfarmasøyt og har vært ansatt hos Vitusapotek siden 2015. Hun er faglig veldig dyktig og fast skribent for vårt faglige innhold.
Sist oppdatert: 13.12.2023

Hva er ørevoks?

Ørevoks er et klebrig, gulbrunt sekret som skilles ut fra kjertler i det ytre øret. Ørevoks beskytter ørekanalen mot vannskader, fremmedobjekter og infeksjoner. Det er flere egenskaper ved ørevoksen som virker beskyttende. Ørevoks har lav pH som forhindrer vekst av bakterier. Ved å legge seg som en hinne over huden, forhindrer den fremmedlegemer å nå øret. Støv og andre urenheter fanges også opp i ørevoksen.

Årsak til opphopning av ørevoks?

Ørevoks er helt naturlig, og viktig for å opprettholde god ørehelse. Hvis man derimot får oppsamling av tilstoppet ørevoks, har man det man omtaler som vokspropp. Bruk av bomullspinner disponerer for vokspropp fordi man presser ørevoksen sammen og lenger inn i øret. Noen har også kraftigere produksjon av ørevoks enn andre. Disse kan naturlig nok oppleve vokspropper oftere. Bruk av høreapparat eller ørepropper kan også gi noe hyppigere tilfeller av vokspropper da det kan hindre den naturlige strømmen av ørevoks ut av øret. Det samme gjelder ved deformert øregang.

Symptomer ved ørevoks

Ørevoks har sin plass og funksjon i øret, og gir vanligvis ingen symptomer. Ved opphopning av ørevoks, og eventuelt en dannelse av vokspropp kan man dog oppleve følgende symptomer:

  • Tap av hørsel
  • Ubehag og/eller smerter i øret
  • Øresus
  • Kløe
  • Svimmelhet
  • Følelse av «dott» i øret
  • Hoste (sjeldent)

Gode råd

  • Ikke bruk bomullspinner for å rense øregangen. I tillegg til økt risiko for vokspropp, kan man også skade øregangen.
  • Når man skal skylle øret, bør vannet være kroppstemperert. Årsaken er at for kaldt eller for varmt vann kan gi svimmelhet og ubehag fordi det påvirker likevektsorganet i det indre øret.
  • Det kan lønne seg å la den voksoppløsende behandlingen virke over natten før man skyller da det ofte gir best effekt.

Behandling av ørevoks

Hvis ørevoksen hoper seg opp i øret, kan det dannes harde klumper. Da kan det være behov for å bløtgjøre voksproppen ett døgn før man eventuelt forsøker å skylle den ut. Det finnes reseptfrie preparater som kan sprayes eller dryppes i øret.

Revaxør og Vaxol er eksempler på mykgjørende preparater. Disse inneholder oljer som myker opp proppen slik at den lettere kan skylles vekk. Revaxør finnes både som dråper og spray, mens Vaxol kun er i sprayform. Deretter kan ørevoksen skylles ut ved hjelp av øresprøyte eller skylleballong.

Ubehandlet kan vokspropper øke risikoen for ørebetennelse. En tredjedel kan dog oppleve at voksproppen løsner og går ut av seg selv innen fem dager.

Når bør man kontakte lege ved ørevoks?

Hvis man ikke oppnår ønsket effekt av behandling av vokspropper, bør man kontakte lege for kraftigere skylling. Da bør man bruke ørevoksløsende preparater i to til tre dager i forkant av time hos legen. Hvis man har hatt problemer eller sykdom relatert til ørene tidligere, kan det være lurt å avklare eventuell egenbehandling med lege først.

Kilder: UpToDate, Store norske leksikon, Relis, Legevakthåndboken, Helsebiblioteket, Legemiddelhåndboken.

Les mer: