Vitusapotek
Sår og skader

Arrbehandling

Arr er noe som oppstår etter skader på huden. Huden i et arr er mindre elastisk enn normal hud og er også svakere. Arr modnes over en periode på 1-2 år. Det kan derfor ta lang tid før man kan bedømme hvordan arret vil bli seende ut til slutt.

Arrbehandling
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 22.03.2023

Hva er arr?

Arr er noe som oppstår etter en skade på huden, og dannes etter at såret har grodd og hunden er leget. Huden i et arr er mindre elastisk enn normal hud og er også svakere. Arr modnes over en periode på 1-2 år.

Et arr er ofte rødt og rosa i begynnelsen, og blir mer og mer hvitt og «hudfarget» etter hvert som tiden går. Det kan derfor ta lang tid før man kan bedømme hvordan arret vil bli seende ut til slutt.

Ulike typer arr

Det finnes flere ulike typer arr, og arrets form og størrelse kan variere ut ifra genetiske faktorer og hvor på kroppen såret er. Synlige arr er mer vanlig på visse hudområder, som for eksempel på bryst og skuldre.

Hypertrofiske arr: rødt, tykt og forhøyet. Vokser kun i det opprinnelige sårområdet og oppstår som regel noen uker etter skaden skjedde. Hypertrofiske arr leges av seg selv, men dette kan ofte ta lang tid (1-2 år). Ved brannskader er hypertrofiske arr det mest vanlige i etterkant.

Keloider: uregelmessig, rødt og tykt arr med arrvev som sprer seg ut over det opprinnelige området som er skadet. Keloider oppstår ofte flere måneder etter at skaden har skjedd, og er ofte røde og mørke sammenlignet med den friske huden rundt. Keloider kan forsterkes under graviditet.

Atrofiske arr: arr som ligger under hudoverflaten. Atrofiske arr er små og runde fordypninger, og oppstår ofte i etterkant av akne eller vannkopper.

Hvordan forebygge arr?

 1. Vask alltid hendene før du behandler egne eller andres sår.
 2. Rens såret godt.
 3. Sprikende sår og kutt bør holdes sammen ved hjelp av strips eller tape så lenge som mulig. Ta om nødvendig en bandasje ovenpå – dette vil beskytte såret mot infeksjon.
 4. Beskytt det skadde området med solfaktor og en fet fuktighetskrem i perioden mens såret gror.

Hvordan behandle arr?

 1. Bruk kremer som forebygger arrdannelse, for eksempel La Roche Posay Cicaplast.
 2. Bruk arrplaster som forebygger arrdannelse, slik som Mepiform arrbehandling. En hudfarget bandasjetape er også fin å bruke som arrtape for god beskyttelse av arret.
 3. Beskytt arr med solkrem, også etter at såret har grodd. Gjerne det første året etter at skaden har skjedd. For små arr kan en solstift benyttes.

Når bør du kontakte lege ved sår og arrbehandling?

 • Dersom du får store sår eller kraftige brannsår (andre- eller tredjegrads).
 • Dersom du får sår i ansiktet eller andre svært synlige steder.
 • Dersom såret ikke vil gro.
 • Dersom såret spriker mye.
 • Dersom såret har tegn på infeksjon (rødt, varmt, dunkende smerte og puss er tegn på infeksjon).


Kilde: Eget informasjonsmateriell, hudguiden.no

Les mer: