Vitusapotek
Sår og skader

La plasteret være i fred!

La plasteret være i fred - da gror såret raskere og bedre, og med et heldekkende plaster minsker man faren for infeksjoner!

La plasteret være i fred!
Profile Picture
Publisert: 29.03.2016
Sist oppdatert: 22.03.2023

Sårbehandling

Våren er endelig her igjen og ett av de sikre vårtegnene er barnas økende behov for å få et plaster på såret. Når man får et lite kutt eller sår har mange lært at man må skifte plaster regelmessig, rengjøre såret ofte og lufte såret. Medisinsk forskning viser at dette ikke er den beste sårbehandlingen. Det viser seg nemlig at et lukket og fuktig miljø minimerer risikoen for infeksjon og gjør at sår gror raskere og bedre. Ved å la såret få gro i fred i et slikt miljø reduserer man også risikoen for arrdannelse og skorper.

Lær den nye og enkle huskeregelen for bedre behandling av overfladiske sår:

1. Rens det

Vask og rens såret én gang med rent vann eller annen sårrens. I Norge regnes vann fra springen som tilstrekkelig for vask av overfladiske sår.

2. Dekk det

Dekk såret med et kvalitetsplaster som forsegler rundt hele såret. Da skaper man et lukket og fuktig miljø som fremskynder helingsprosessen og reduserer risiko for arrdannelse og skorper.

3. Glem det

For best resultat og forebygging av infeksjon bør plasteret sitte på i opptil 7 dager. Velg et plaster med en limteknologi og materiale som gjør dette mulig, som for eksempel 3M Nexcare™ 360, eller Norgesplaster Robust. Er det tegn til infeksjon (varm, rød og hoven hud, gjerne med verk) i såret, må det renses og skiftes på daglig til infeksjonen er borte. Blir det ikke bedre, må man kontakte lege. Velg et plaster som hjelper deg til å la det være i fred

Trangen til å pelle

Vi har alle kjent den uimotståelige trangen til å pelle av plasteret når kantene løsner eller rett og slett rive av plasteret fordi man hele tiden merker at det er der. Velger man et plaster som har avrundene kanter og en fleksibel overflate som følger hudens bevegelser er det lettere å glemme at man har på et plaster.

Kvalitet som sitter på selv om man bader og dusjer

Når barn eller voksne bader på sommeren er det anbefalt å dekke sår med vanntett plaster slik at man holder bakteriene ute og reduserer risikoen for infeksjon. Vitusapotek har flere plasterene spesiallaget for å både være vanntett og tettsittende i lang tid.

Huden viser seg å være den beste sårspesialisten, så la den gjøre jobben i fred under de beste forholdene.


Kilder: Artikkelen er skrevet i samarbeid med produsenten av Nexcare plaster.

Les mer: