Vitusapotek
Sår og skader

Stor plasterguide! 9 plaster til ulike sår

Velg riktig plaster til beskyttelse av ulike sår: gnagsår, kutt, skrubbsår, store sår, brannsår, fingre, sensitiv hud, bading, barneplaster, bandasje og strips. Her er en stor plasterguide fra Vitusapotek.

Stor plasterguide! 9 plaster til ulike sår
Profile Picture
Publisert: 19.05.2021
Sist oppdatert: 25.03.2024


Det finnes et plaster for det meste, enten du har skrubbsår, store sår, et mindre stikksår i fingeren, gnagsår eller et kutt som må lukkes. Hos ditt nærmeste Vitusapotek finner du også plaster laget for barn, vanntett plaster som er supert i badesesongen og for deg som har sensitiv hud.

Her er vår lille plasterguide:

1. Plaster til barn

Gjør sårstell av barn til en lek. Med barneplaster blir det ikke bare trist å slå seg litt. Leukoplast kids inneholder 12 plaster med morsomme dyremotiv, farget med konditorfarge. Barneplastrene kommer i to ulike størrelser.

2. Vanntett sårplaster til bading

Vanntett plaster er supert for både barn og voksne i badesesongen. Leukoplast aqua pro 20 har ekstra lim rundt sårputen for å holde vannet unna. Pakken inneholder 20 plastre i tre størrelser. 

3. Skrubbsårplaster

Alle som har fått skrubbsår, vet at de ofte kan være nokså brede og at vanlig plaster er for smalt for å gi beskyttelse. Da kan Norgesplaster Skrubbsårplaster med ekstra bred sårpute som ikke fester seg til såret være et godt alternativ. Inneholder 5 skrubbsårplastre i størrelsen 8 x 10 cm.

Les mer om skrubbsår her.

4. Fingerplaster

Få steder er så utsatt for kutt og sår som hendene, og spesielt fingrene kan være vanskelig å plastre ordentlig. Norgesplaster fingerplaster er beige plaster i to former og størrelser velegnet til små sår og kutt på finger og fingertupp. Pakken inneholder 12 strips i to ulike størrelser og former spesielt tilpasset bruk på fingrene. De ekstra lange fingerstripsene gir bedre overlapp når de vikles rundt fingeren, og de anatomiske stripsene gir bedre passform rundt fingertuppen. Plastrene er vannavstøtende og elastisk og har en sårpute som ikke fester seg i såret.

5. Plaster til sensitiv hud

Følsom hud kan reagere på vanlig plaster, men hos Vitusapotek finner du plastre som er ekstra myke og med annet klebemiddel enn på ordinære plastre. Nexcare Strong Hold plaster for sensitiv hud er smertefritt å fjerne og ideelle for sensitiv hud. Forpakningen inneholder 12 plastre i tre ulike størrelser.

6. Strips til lukking av sår og små kutt

Kuttskader trenger ikke alltid å sys. Sterile strips kan hjelpe til med å holde såret lukket. Stripsene gir god sårheling og gjør at såret gror pent. Leukoplast Leukosan Sterile strips er i en diskret brunfarge og kan brukes på en sensitiv hud. Stripsene kan også brukes til forsterkning etter fjerning av sting. Pakken inneholder 2 x 3 strips.

Les mer om kuttskader og stikksår her.

7. Plastre og selvheftende bandasjer til store sår

Det kan være fint å slippe de vanlige plastrene til større sår. Selvheftende bandasjer kan brukes på overfladiske sår, men er også ideelle til skrubbsår. LLP Sterile selvheftende bandasjer has på et rengjort og tørt område. Bandasjen settes på og hefter godt til huden etter noen sekunder. De selvheftende bandasjene er pustende, beskyttende og uten løsemiddel, lateks og PVC. En pakke inneholder 5 stk. på 10 x 15 cm. Finnes også i mindre størrelse med bandasjer på 5x 7,5 cm.

8. Kompress til brannsår

Brannskader trenger både rask nedkjøling og smertelindring for å minimere risikoen for at skaden brer seg nedover i huden. Burnaid brannkompress legges på skadeområdet og forbindes lett hvis det er nødvendig. Kompressene for brannsår finnes i størrelsene 10 x 10 cm og 20 x 20 cm.

Les mer om brannsår her.

9. Gnagsårplaster

Et gnagsår kan ødelegge turen helt, enten den er på byen eller på fjellet. Alle førstehjelpspakker, tursekker, medisinskap og hytteapotek trenger gnagsårplaster, og gjerne i ulike størrelser. Gnagsårplastrene kan både forhindre dannelsen av gnagsår, og lindre smerter dersom skaden har skjedd. LLP Gnagsårplaster inneholder 5 plastre i 3 ulike størrelser og fasonger. Plastrene gir øyeblikkelig lindring ved smertefulle gnagsår.

Her kan du lese mer om hvordan du steller et gnagsår og gode tips for å unngå gnagsår.

Vi hjelper deg med plaster

Kom innom ditt nærmeste Vitusapotek, så kan vi hjelpe deg med å finne plasteret du trenger samt gi gode råd til stell av ulike typer sår. Vi vet!
 

Kilde: Vitusapotek

Les mer: