Vitusapotek
Skjelett, muskler & ledd

Revmatisme

Revmatisme er en samlebetegnelse på mer enn 200 ulike sykdommer. Revmatiske sykdommer er muskel- og skjelettsykdommer, men kan også ramme hud, lunger, slimhinner og andre organer.

Revmatisme
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 18.11.2022

Hva er revmatisme? 

Revmatisme er en samlebetegnelse for flere diagnoser. De fleste revmatiske sykdommer er kroniske. Plagene varierer, men felles for mange er smerter og stivhet i muskler og ledd. Tidlig diagnose og behandling er viktig for prognosen.

Fysioterapi, tilpasset fysisk aktivitet og medisiner er vanlige behandlingsformer ved revmatisme.

Artikler om revmatisme

Les mer om de ulike revmatiske sykdommene her:

Medisiner

Revmatisme kan behandles med ulike medisiner. Det er viktig at medisinene blir brukt slik at de gir best mulig effekt på sykdommen. Eventuelle bivirkninger kan forebygges eller dempes ved å bruke medisinene riktig. Enkelte medisiner kan få endret effekt om de brukes sammen med andre medisiner.

Kosttilskudd ved revmatisme

Tilskudd av omega-3 har i enkelte studier vist seg å ha en gunstig effekt for revmatikere, tatt som et tillegg til medisiner. Virkningen av tilstrekkelige doser av omega-3 kan være mindre smerter og redusert stivhet. Revmatikere generelt, og særlig de som bruker medisiner med kortison, er mer utsatt enn andre for å utvikle beinskjørhet. Det er derfor spesielt viktig at alle revmatikere får i seg nok kalsium og vitamin D for å redusere risikoen for å utvikle beinskjørhet.
 

Kilde:
Norsk Revmatikerforbund