Vitusapotek
Skjelett, muskler & ledd

Ryggsmerter

Vondt i ryggen? Ryggsmerter er svært vanlig og særlig blant voksne i yrkesaktiv alder. Det er vist at ryggen bedres raskere dersom man er i fysisk aktivitet. Ved behov for smertestillenede medisin kan legemidler i gruppen NSAIDs være effektive.

Ryggsmerter
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 02.12.2022

Årsaker til akutte ryggsmerter

Noen har hyppigere ryggsmerter enn andre, og det antas at arv kan ha en medvirkende årsak. Ryggsmerter er mest vanlig hos personer i alderen 20-55 år. Personer som er lite fysisk aktive og personer som løfter mye har større risiko for å få ryggsmerter. Ofte finner man ingen enkelt årsak til ryggsmertene, og det kan være en kombinasjon av flere årsaker. Noen opplever en sammenheng mellom ryggsmerter og hvordan de har det følelsesmessig. Bekymringer og tristhet kan føre til at du strammer ryggmusklene mye, som igjen kan føre til ryggsmerter. Ryggsmerter kan skyldes:

 • Forstrekning av ryggmusklene; kan for eksempel komme av tunge løft eller feil løfteteknikk
 • Vridninger
 • Ensidig arbeidsstilling
 • Arbeid som omfatter betjening av maskiner som gir mye risting (borere)
 • Dårlig fysisk form
 • Skjev rygg
 • Infeksjon
 • Svangerskap (25 % opplever ryggsmerter under eller etter en graviditet)
 • Slakke leddbånd (mest vanlig hos unge)
 • Slitasje på ryggvirvlene (vanligst blant eldre)

Gode råd ved akutte ryggsmerter

Fysisk aktivitet har forebyggende og behandlende effekt mot en rekke sykdommer, og dette gjelder også ryggsmerter. Det er vist at ryggen bedres raskere dersom man er i fysisk aktivitet. Ved ryggsmerter er det derfor viktig å komme raskt tilbake i aktivitet og ligge minst mulig stille, men det er viktig å starte forsiktig. Hard trening bør unngås de første ukene.

Varmebehandling kan prøves ved akutte ryggsmerter. Varmen fra for eksempel varmepute/-flaske vil øke blodsirkulasjonen og spenninger i musklene kan reduseres. Smertene kan dermed mildnes og bevegelse blir mindre smertefulle. Dersom smerten skyldes en betennelse, skal varmebehandling ikke benyttes. Behandling med kulde er ikke dokumentert i forbindelse med akutte ryggsmerter.

ThermaCare - lokal og effektiv smertelindring i form av varmeomslag som virker avslappende og smertelindrende på ømme og anspente muskler.
Ved ryggsmerter anbefales ThermaCare til ryggen, som tilfører varme i 8 timer, i tillegg til å virke smertelindrende i ytterligere 8 timer. 

Forebygging av ryggsmerter

 • Vær fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag
 • Lær deg riktig løfteteknikk; bøy i knærne, ha en naturlig svai i ryggen og løft. Tunge ting bør bæres tett inntil kroppen
 • Unngå langvarig sitting, og sørg for at du har en god arbeidssituasjon
 • Styrketrening med ryggøvelser kan virke forebyggende mot nye ryggsmerter. Det er viktig at du får hjelp av kyndige personer for å lære å gjøre øvelsene riktig.

Behandling av akutte ryggsmerter

Akutte ryggsmerter går vanligvis over av seg selv i løpet av 1-2 uker.

Ved behov for smertelindrende medisiner uten resept er paracetamol, som Paracet og Panodil førstevalget. Paracetamol tolereres godt av de aller fleste og har få bivirkninger.

Legemidler i gruppen NSAIDs, som i tillegg til å være smertestillende også virker betennelsesdempende, kan være effektive ved ryggsmerter. Legemidler i denne klassen inkluderer blant annet virkestoffet ibuprofen, slik som Ibux, og finnes både som tabletter og gel til lokal bruk.

Normalt har man best effekt av legemiddelbehandling ved akutte ryggsmerter dersom legemiddelet tas med jevne mellomrom over en kort periode. Vær oppmerksom på at ikke alle legemidler passer sammen, og at ikke alle smertestillende legemidler er anbefalt under graviditet og ved enkelte sykdommer. 

Les alt om Smertestillende og betennelsesdempende medisin her.Fysikalsk behandling eller lignende kan være nyttig i enkelte tilfeller. Varmeomslag kan også gi effektiv smertelindring ved akutte ryggsmerter. Prøv for eksempel varmeomslag fra ThermaCare.  

Når bør du kontakte lege ved ryggsmerter?

 • Dersom du opplever uforklarlige ryggsmerter ved hvile som du ikke vet hva skyldes.
 • Dersom ryggsmertene er sterke og ikke bedres etter 3-4 dager ved bruk av reseptfrie smertedempende medisiner.
 • Dersom du får problemer med vannlatingen eller blir nummen i skrittet (kan være alvorlig prolaps og krever kirurgisk inngrep raskt).
 • Dersom du opplever svekket muskelkraft.


Kilder: Pasienthåndboka, Norsk elektronisk legehåndbok, Nasjonale kliniske retningslinjer ved korsryggsmerter

Les mer: