Vitusapotek
Ansiktspleie

21 tips til påfyll av fuktighet til ansikt og kropp

Tørr hud? Hos Vitusapotek får du både gode råd og supre produkter som gir fuktighet til ansikt, kropp, tørr hodebunn, sprukne lepper, tørre hender og føtter.

21 tips til påfyll av fuktighet til ansikt og kropp
Profile Picture
Publisert: 09.11.2021
Sist oppdatert: 23.10.2023


Spesielt om vinteren trengs det ofte ekstra fuktighet til ansikt og kropp. Her er 21 gode tips til pleie av tørr hud og effektive fuktighetsgivende produkter til huden, fra hodebunnen til føttene.

Fuktighet til ansikt med rens, serum og ansiktskrem

Mens vi pakker inn resten av kroppen i lune klær og varm strikk, må ansiktet fronte vinter, kulde og blest. Da hjelper det godt med pleiende og fuktighetsgivende serum og ansiktskremer som hjelper hudbarrieren fra å slå sprekker. Dette kan du gjøre for en effektiv pleie med ekstra fuktighet til ansiktet:

1. Bruk en fuktighetsgivende ansiktsrens

Rengjør ansiktet med en ansiktsrens som gir fuktighet både morgen og kveld. Hos Vitusapotek finner du mange fuktighetsgivende ansiktsvasker for tørr hud, både rensevann, rensemelk og rensegel. Cetaphil Gentle Skin Cleanser fjerner både sminke og renser huden. Den tilfører fuktighet til en tørr hud og kan også brukes av deg med sensitiv hud.

2. Ekstra hudpleie med serum

Etter rengjøring påfører du et serum for ansiktet, gjerne med oljer som er ekstra nærende og beskyttende, for eksempel Cosmica Renewing Face Oil med blant annet vitamin E og Q10.

3. Pleiende og beskyttende ansiktskrem

Det går nesten ikke an å gi huden for mye fuktighet, og spesielt ikke om vinteren. Etter at du eventuelt har smurt på serum, er det på tide med en ansiktskrem for tørr hud. Og her har Vitusapotek et godt utvalg. CeraVe fuktighetsgivende ansiktslotion for normal til tørr hud inneholder ceramider som beskytter hudbarrieren og fuktighetsgivende hyaluronsyre.

Dermalogica er kjent for sine innovative ingredienser og produkter. Dermalogica Intensive Moisture Balance inneholder nærende fettstoffer som støtter gjenoppbyggingen av barrieren hos en tørr hud og forsyner den med hyaluronsyre som binder fuktighet.

4. Fuktighet til sensitiv hud i ansiktet

Hos Vitusapotek jobber ansatte med kompetanse på hud og som kan hjelpe deg med råd til hudpleie og produkter som passer akkurat din hud. Vi vet at sensitiv hud ofte er tørr og trenger ekstra omsorg og fuktighet for å beskytte og opprettholde en god hudbarriere.

Hos Vitusapotek har vi mange ansiktskremer laget spesielt for en sensitiv hud. Avène Hydrance Rich Cream gir en umiddelbar fuktighetsboost til en tørr og dehydrert hud. Kremen inneholder termalkildevann som roer ned og demper irritasjoner.

Hjelp ved tørr hodebunn

Akkurat som resten av huden, kan hodebunnen bli skikkelig tørr om høsten og vinteren og gi dryss av små, hvite hudpartikler som mange synes er sjenerende.

Det er lett å forveksle tørr hodebunn med flass. Forskjellen er at hudflakene som faller av ved tørr hodebunn, er mye mindre enn flass. I tillegg vil en tørr hodebunn som regel klø og kjennes stram.

Dette kan du gjøre:

5. Sjampoer for tørr og dryssende hodebunn

Det beste er om du kan unngå daglig vask av håret. For å ikke vaske bort den smørende talgen i hodebunnen, bør du bruke en mild sjampo og skylle håret godt etterpå.

Sebamed Extreme Dry Skin Relief Shampoo inneholder karbamid som er med på å dempe irritasjon og uttørring av hodebunnen, og den tilfører fuktighet.

En annen god sjampo for tørr og sensitiv hodebunn, er Fungobase Dry & Sensitive Scalp Shampoo som også virker sopphemmende.

Cosmica Moisturising Shampoo er en mmild og fuktighetsgivende sjampo som rengjør hår og hodebunn skånsomt. Velegnet for en følsom og sensitiv hodebunn.

6. Ekstra smøring og fuktighet til hodebunnen

I perioder med tørr og stram hodebunn, kan du smøre med produkter som tilfører ekstra fuktighet og lindrer en sensitiv hodebunn, for eksempel Aco Special Care Intensive Dry Scalp Treatment uten parfyme.

Tips! I periodene hvor hodebunnen er tørr, bør du unngå hyppig bruk av hårgelé, hårspray og andre stylingprodukter.

Fuktighet og pleie til tørre og sprukne lepper

Huden på leppene har hverken et beskyttende hornlag eller svettekjertler slik som på huden ellers. Dermed er leppene raskt ute i dårlig vær, bokstavelig talt. Stadig slikking og biting i leppa kan gjøre leppene enda mer tørre og såre, men det finnes gode tips og produkter til pleie av tørre lepper:

7. Beskyttende leppepomade

Har du tørre lepper bør du bruke en leppepomade til daglig, slik som Cosmica Face Lip Balm.

Avène Cold Cream Lip Balm både pleier tørre, såre og sprukne lepper samtidig som den beskytter mot kulden. Det kan være bra for barna som leker mye ute.

Hos Vitusapotek har vi også produkter til svært tørre lepper, for eksempel La Roche-Posay Cicaplast B5 leppebalm.

Er du ute i fint vintervær, kan det være lurt med en leppebalm med solfaktor, slik som Cosmica Sun Lip Balm SPF 30. Leppene har nemlig ikke melanin som resten av huden, og dermed ikke naturlig UV-beskyttelse.

8. Mild skrubb for leppene

Tørr og død hud på leppene er irriterende. Men i stedet for å plukke og dra i huden, kan du gi dem en omgang med en eksfolierende leppeskrubb som nærer, beskytter og gjør leppene mykere.

9. Nattpleie til leppene

Snorker du, eller sover med åpen munn på grunn av tett nese, blir du raskt tørr på leppene. Ta på godt med lipbalm før du legger deg og ha den på over natten.

Påfyll av fuktighet til tørr kroppshud

Selv om kroppen er godt beskyttet av klær gjennom vinteren, opplever mange av oss at legger og armer blir så tørre at de nesten krakelerer. Det er ikke så stas med en «snøstorm» når strømpebuksene dras av for kvelden.

Den tørre huden har også en tendens til å klø og bli irritert. Men dette kan du gjøre noe med:

10. Kroppsvask som fukter huden

Beskytter du hudbarrieren fra å bli tørr og sprukken, unngår du fuktighetstap og forhindrer smuss som irriterer huden, å slippe inn. En nøkkel her er kroppsvasken du bruker. Den skal ha samme pH-verdi som huden slik at hudbarrieren holdes intakt. Og kroppsvasken bør inneholde ingredienser som gir intens pleie og fuktighet. Her har Vitusapotek mange gode produkter som også passer sensitiv og tørr hud. Blant dem er Cosmica Caring Shower Wash med melkesyre og sheasmør.

11. Pleiende dusjoljer

Hud- og kroppspleie med oljer gir ekstra god pleie og beskyttelse, og mange liker dusjoljer og badeoljer, spesielt om vinteren. L’Occitane Almond Shower Oil kombinerer hverdagsluksus med god og pleiende kroppvask. Dusjoljen finnes i størrelsene 250 ml og 500 ml, samt i refill på 500 ml.

12. Ekstra rik bodylotion og kroppskrem

Om vinteren kan du godt bytte ut den lette bodylotionen du hadde i sommer, med en rikere kroppskrem med mer fettstoffer i seg. Og er huden tørr og irritert, har Vitusapotek flere gode alternativ når kroppen skal smøres.

Locobase Everyday Special Body Lotion fyller raskt på med fuktighet, roer ned kløe og irritert hud og tar vare på hudbarrieren. Den kan også brukes av deg som har en sensitiv og atopisk hud.

La Roche-Posay Lipikar Balm AP+m styrker huden og demper kløe. Den kan også brukes på hud med tendens til atopi.

Tips! Klapp huden med håndkle etter dusj og påfør fuktighet før huden er helt tørr. Da tar den lettere opp de fuktgivende og nærende ingredienser fra kroppskremen.

Håndpleien som duger for tørre hender

Få steder er så utsatt for kulde og tørr luft som hendene. Med hyppig håndvask og spriting, kan hendene bli ekstra tørre.

Dette kan du gjøre:

13. Bruk mild håndvask

Akkurat som for ansiktet og kroppen, bør du ha en effektiv og mild håndvask som ikke skader hudbarrieren og samtidig gir huden fuktighet.

14. Beskytt hendene mot kulde og vann

Bruk votter og hansker når du er ute, og oppvaskhansker under rengjøring hjemme.

15. Ha med deg håndkrem

En håndkrem bør alltid være nettopp for hånden når du trenger den: Ved vasken på badet og toalettet, på jobben, i TV-kroken og i håndvesken.

Hos Vitusapotek finner du et stort utvalg håndkremer.

Her er tre anbefalinger:

Bestselgeren L’Occitane Shea Hand Cream inneholder 20 prosent sheasmør samt mandelolje, honning og kokosolje. Håndkremen finnes også i liten veskestørrelse på 30 ml.

Cosmica Hand Cream Rich er en rik og nærende håndkrem med blant annet mykgjørende rapsolje.

Eucerin UreaRepair Plus håndkrem gir daglig pleie til meget tørre hender og er bra for deg som ofte har hendene i vann. Håndkremen inneholder blant annet karbamid.

16. Oljebehandling av sprø negler og tørre neglebånd

Også negler og neglebånd kan bli skikkelig tørre vinterstid, noe som kan bli vondt.

Prøv i så fall Micro Cell 2000 Nail Rescue Oil med blant annet pleiende mandelolje som gir fuktighet, mykgjør neglehuden og beskytter mot uttørring slik at negler og neglebånd ikke så lett flises opp.

17. Effektiv håndpleie mens du sover

Bruk håndkrem til nattbehandling, for eksempel Bioderma Atoderm Håndkrem som er en reparerende håndkrem til tørre hender og som styrker hudbarriere og negler. Smør på et rikt lag og ta på bomulls- eller eksemhansker. La kremen trekke inn i løpet av natten og vask av restene om morgenen.

PS! Hos Vitusapotek har vi eksemhansker til både voksne og barn. Bomullsvantene finnes i str. S-XL.

Fotpleie også vinterstid

Vi er flinkere til å stelle føttene om sommeren enn om vinteren, men føttene trenger omsorg og pleie hele året.

18. Fotpleie for tørr og hard hud under føttene

Start alltid med godt og velgjørende fotbad som myker opp hard og tørr hud under føttene.

CCS Intensivt Mykgjørende Fotbadsalt inneholder 100 prosent karbamid som har fuktighetsgivende og mykgjørende effekt på hard hud under føttene og sprukne hæler.

19. Fotkrem hver dag

Huden på føttene blir fort tørr, men er du flittig med fotkremen, er føttene i god stand når våren er her igjen. Dessuten slipper du tørr hud som ødelegger sokker og strømpebukser. Hos Vitusapotek har vi et godt utvalg av fotkremer, og én av dem er Aco Special Care intensive foot cream uten parfyme. Dette er en ekstra rik fotkrem som gir godt med fuktighet og mykner tørre føtter og hard hud.

Tips! Ha en fotkrem liggende lett tilgjengelig, for eksempel i TV-kroken. Smør inn føttene og la fotkremen trekke godt inn mens du ser på favorittserien din.

20. Ekstra fotpleie og fuktighet med fotmaske

Ta en fotmaske mens du sitter og slapper av om kvelden. Scholl Expert fotmaske med aloe vera tas på rene føtter. La virke i 20 minutter og du har gitt huden intens pleie og næring.

21. Behandling av sprukne hæler

Tykk og hard hud under føttene har de fleste av oss, og mange opplever at huden sprekker på hælene. Scholl Sprukne Hæler K+ inneholder blant annet karbamid som mykgjør og gir fuktighet. Kremen gir resultater på kort tid.

Trenger DU mer fuktighet til ansikt og kropp?

I ditt nærmeste Vitusapotek jobber ansatte med kunnskap innen hud. Her får du kvalifiserte råd og tips til produkter som kan gi godt påfyll av fuktighet til tørr hud. Vi vet!
 

Kilde: Vitusapotek

 

Les mer: