Vitusapotek
Ansiktspleie

8 tips til skånsom hudpleie for sensitiv hud

En tørr, stram og irritert hud trenger beskyttelse og ekstra skånsom pleie. Her er hudekspertens beste råd til hudpleie for sensitiv hud.

8 tips til skånsom hudpleie for sensitiv hud
Profile Picture
Publisert: 31.08.2020
Sist oppdatert: 31.08.2020


Mange opplever at huden blir sensitiv over tid, og da trengs hudpleie som roer ned og beskytter. 

En sensitiv hud kjennetegnes av flere ting:

• Sensitiv hud er en hudtilstand, og flere hudtyper kan utvikle sensitivitet. 

• Huden er ofte lys av natur.

• Den er tynn og har ofte couperose (rødhet i huden).

• Sensitiv hud kjennes tørr, stram og øm.

• Sensitiv hud blir lett irritert og rødmer raskt. 

• Huden får ofte svie.

• Også fet hud med mye talg kan være sensitiv.

Kompetente råd innen hudpleie for sensitiv hud

Sensitiv hud kan forveksles med tørr hud. Begge er ofte tørre, kan klø og blir raskt irritert. 

– Men en sensitiv hud føles mer øm og ubehagelig enn en tørr hud. Den sensitive huden føles ikke bare stram, men kan også ha svie, sier Hilde Hovda som er apotektekniker ved Vitusapotek Sandgården i Gjøvik og er utdannet ved Hudpleieakademiet. Hudkompetansen kommer godt med når hun skal gi kundene gode råd til hudpleie for sensitiv hud og skånsomme produkter som passer denne typen hud.

Sensitivisert hud

– Uansett hudtype kan alle oppleve å bli sensitivisert i perioder. Dette kan utløses av blant annet vær og vind, medisiner, produkter du ikke tåler, forurensning, tørt inneklima og røyk. Også hormonelle forandringer kan gjøre huden sensitiv, forteller Hilde.

– Du trenger ikke legemidler for å pleie en sensitiv hud, for den er ikke syk slik som ved eksem og rosacea. Men du trenger produkter laget for en sensitiv hud, som roer den ned og gir beskyttelse. Da forebygger du ubehag, svie, rødme og kløe i huden, sier hudeksperten.

Tørr eller sensitiv hud?

Mange av de samme produktene kan benyttes på både tørr og sensitiv hud. To trygge og gode serier er Avéne og La Roche-Posay med produkter som roer ned huden, tipser Hilde Hovda. 

– Bruk pleieprodukter som beskytter, opprettholder og styrker hudbarrieren. Det gir bedre beskyttelse mot vær og vind. Og husk solbeskyttelse og solkrem med høy faktor

– Bør jeg oppsøke legehjelp hvis jeg har sensitiv hud?

– Nei, men hvis det er mistanke om hudsykdommen rosacea, eller huden har fått en voldsom reaksjon, bør du oppsøke legehjelp, understreker Hilde Hovda.

8 ekspertråd til skånsom hudpleie 

Milde og parfymefrie produkter er et must for en sensitiv hud. Og bruk helst hudpleie som inneholder færrest mulig ingredienser, råder Hilde Hovda.

Her er hennes 8 tips til hudpleie for sensitiv hud:

1. Bruk mild hudrens

Gå for en mild rens til huden som er uten parfyme, gjerne en rensemelk eller renselotion for tørr hud og som ikke trenger å skylles av med vann. Rensemelk og renselotion tar vare på hudbarrieren ved å legge igjen fettstoffer på huden. 

2. Få ekstra fuktighet med serum

Serum forsterker hudpleien. Til en sensitiv og tørr hud er fuktighetsgivende serum i samme hudpleielinje som dagkremen og nattkremen, et godt råd. 

3. Beskyttende dagkrem for sensitiv hud

Bruk en dagkrem og eventuelt en nattkrem uten altfor mye aktive ingredienser, men som roer ned en sensitiv hud og gir den pleie og fuktighet. Vær varsom med en del anti-age-pleie som kan irritere en sensitiv hud. Dagkremen bør inneholde UV-beskyttelse. Den kan ikke erstatte en solkrem, men gir en god UV-beskyttelse i timene etter påføring.

4. Bruk kun mild peeling

Du kan bruke peeling én gang i uken, men kun de mildeste peelingene slik at ikke huden trigges for mye. 

5. Påfyll av fuktighet med ansiktsmaske

Bruk gjerne ansiktsmasker som gir ekstra fuktighet eller roer og kjøler ned en sensitiv hud som er irritert, rød og varm. Fuktmasken Avène Soothing Moisture Mask kan du ha på i 10-15 minutter og så fjerne eventuelle rester med en bomullspad, eller du kan sove med ansiktsmasken på natten over. Les mer om bruk av ansiktsmasker her.

6. Husk alltid solbeskyttelse

Vær nøye med solbeskyttelse. Bruk helst en solkrem beregnet for ansiktet og for sensitiv hud. Hos Vitusapotek finner du slike solkremer fra A-derma, Avène, La Roche-Posay og ACO

7. Sminke for en sensitiv hud

Hos Vitusapotek finner du mild og god sminke laget for alle hudtyper, også for en sensitiv hud. Sjekk det store utvalget av mineralsminken fra IDUN Minerals eller sminken fra La Roche-Posay som er utviklet spesielt for den sensitive huden. 

8. Praktisk ansiktsspray som roer ned huden

Kildevannspray eller ansiktsmist, er en super nødhjelp og kan gi huden ekstra fuktighet og roe den ned i løpet av dagen. Sprayene kan også legges over makeup.

Vi hjelper deg med hudpleie for sensitiv hud

Hos alle Vitusapotek i hele landet finner du produkter som gir god hudpleie for sensitiv hud. Dra innom ditt nærmeste Vitusapotek for gode råd fra hudkompetente ansatte som kan foreslå løsninger som passer ditt behov.


Kilde: Vitusapotek

Sist oppdatert: august 2020

Les mer: