Vitusapotek
Ansiktspleie

Effektiv hudpleie for tørr hud i ansiktet

Hva er den beste hudpleien for tørr hud i ansiktet? Her får du ekspertråd til effektiv hudpleie og produkter som holder fuktigheten i huden.

Effektiv hudpleie for tørr hud i ansiktet
Profile Picture
Publisert: 03.11.2020
Sist oppdatert: 09.02.2023


Tørr hud er en hudtype du er født med, men alle kan i perioder oppleve å få tørr hud i ansiktet, forteller apotektekniker Hilde Hovda ved Vitusapotek Sandgården i Gjøvik.

Hun har utdanning fra Hudpleieakademiet i likhet med mange andre ansatte ved Vitusapotek rundt om i hele Norge.

Sjekk om du har tørr hud i ansiktet

I jobben bruker Hilde kunnskapen sin til å kartlegge kundenes hud for å gi gode råd og tips til produkter som kan hjelpe.

– Mye kan kartlegges ved å kjenne, føle og se på huden samtidig som jeg spør kunden, sier Hilde. Her er ting hun sjekker for å finne ut om kunden har tørr hud i ansiktet:

• Lav talgproduksjon.

• Små og nesten usynlige porer i huden.

• Tynn hud, ofte med synlige blodkar.

• Huden føles stram.

• Matt hudoverflate.

• Huden kan klø, svi og flasse litt.

Ansiktskremer for tørr hud

Alle hudtyper kan bli tørre. Det kalles ofte en tørr eller dehydrert hudtilstand. Også fet eller normal hud kan få tørre områder. For eksempel kan en fet hudtype ha mye talg, men samtidig ha fuktfattig hud i kinnene.

– Godt med fuktighet til huden er aldri feil, uansett hudtype og hudtilstand, sier Hilde.

Fuktighetskremer inneholder ulike ingredienser tilpasset forskjellige hudtyper. Har du en tørr hudtype, er anbefalingen en rikere krem med mer fettstoffer i seg.

– Har du en normal- eller kombinert hud som trenger fuktighet, anbefales ansiktskremer med mindre fettstoffer enn for kremene tilpasset tørr hud, sier hudeksperten.

Her er hennes 6 beste tips for å gi tørr hud godt med fuktighet og pleie.

6 tips til pleie av tørr hud i ansiktet

1. Bruk en rensekrem, rensemelk eller rensebalm som tar vare på hudbarrieren og gir fuktighet samtidig som den fjerner smuss og sminke.

2. Påfør et fuktighetsserum som gir intens pleie til huden. Bruk helst et serum fra samme merke som dagkrem og nattkrem slik at de aktive ingrediensene spiller på lag.

3. Velg en dagkrem som gir godt med fukt og fettstoffer som ivaretar hudbarrieren, og gjerne med UV-beskyttelse. Nattkremen kan ha mer pleiende ingredienser.

4. Hos Vitusapotek har vi fuktighetsgivende ansiktsmasker som kan has på over natten som en nattkrem. Dette kan gi en skikkelig fuktighetsboost til den tørre huden.

5. De med tørr hud får tidlig linjer i øyepartiet, så gå for en fuktgivende øyekrem.

 6. Frisk opp med fuktighetsspray i løpet av dagen. Avène Termalkildevann kan også brukes over makeup.

Ingredienser for fuktfattig og sensitiv hud

– En tørr hud blir raskere påvirket av klima, UV-stråler og forurensninger. Den tåler mindre og reagerer ofte med kløe, så gå for hudprodukter som tar vare på hudbarrieren, understreker hudeksperten.

– Uansett bør du velge milde produkter uten parfyme og helst ikke så mange ingredienser. Produkter fra Avène og La Roche-Posay har mange produkter som er gode for tørr hud, men også for en dehydrert sensitiv hud, tipser hun.

I hudpleieprodukter brukes ulike ingredienser som skal gi huden fuktighet, slik som hyaluronsyre og glyserin.

– En tørr hud som mangler fettstoffer, trenger ofte tilførsel av fett for å bedre hudbarrieren. Sheasmør er en av ingrediensene som benyttes i rikere kremer som passer en tørr hud, forteller hudeksperten.

Hos Vitusapotek finner du hudpleie fra L’Occitane som er kjent for å bruke sheasmør i sine produkter til både ansikt og kropp. Til en tørr hud i ansiktet gir L’Occitane Shea Ultra Rich Face Cream med 25 prosent sheasmør god beskyttelse og massevis av fuktighet som holder lenge. Kremen egner seg ekstra godt som dagkrem for tørr hud om vinteren.

Årstid og alder påvirker tørrhet i huden

Pleiebehovet kan endres gjennom årstider og med alderen, da huden blir tynnere og tørrere.

– Med endringene gjennom årstidene, kan det være lurt å vurdere ulike produkter for høst/vinter og vår/sommer. Og kanskje fungerer ikke kremen du brukte da du var i 30-årene like bra når du kommer i overgangsalderen, sier Hilde.

Få hjelp mot tørr hud i ansiktet

Har du ikke helt fått pleien som gir tørr hud i ansiktet fuktigheten den trenger? Da kan du dra innom ditt nærmeste Vitusapotek og få kvalifisert hjelp for å finne riktig hudpleie for ditt behov. Og i en del av apotekene kan du på et par minutter få gjort en gratis måling av fuktighetsnivået i huden din.

Nærmere 300 ansatte ved Vitusapotek rundt om i Norge har tatt videreutdannelse hos Hudpleieakademiet og har kompetanse til å gi deg hudpleierådene som passer akkurat din hud. Vi vet!


Kilde: Vitusapotek

Sist oppdatert: november 2020

Les mer: