Vitusapotek
Ansiktspleie

God pleie av tørre lepper

Her er 8 gode råd til pleie av tørre lepper, tips til leppepomader og hjelp til sprukne og såre lepper.

God pleie av tørre lepper
Profile Picture
Publisert: 02.09.2020
Sist oppdatert: 07.05.2024


Det er flere grunner til å gi en god leppepleie og beskyttelse for å unngå tørre lepper.

Hvorfor får jeg tørre lepper?

Huden på leppene dine er annerledes enn ellers i ansiktet og på kroppen. Det beskyttende hornlaget som ligger øverst på «vanlig» hud, er ekstremt tynt eller fraværende på leppene, noe som gjør dem ekstra utsatt for kulde, tørr luft og UV-stråler

Leppene inneholder færre kjertler enn vanlig hud, slik som svettekjertler, noe som gjør dem ekstra utsatt for uttørring.

I tillegg har ikke leppene beskyttende melanin – et pigment man finner i huden ellers og som beskytter mot solstrålene. 

Leppene er som regel ikke beskyttet av klær, heller ikke om vinteren, noe som utsetter dem ekstra for tørr og kald vinterluft.

Men det finnes gode råd og pleie til leppene som gir beskyttelse og forebygger tørre lepper. Her er 8 tips fra Vitusapotek:

1. Skaff deg en god leppepomade for tørre lepper

Den tynne huden på leppene trenger ekstra beskyttelse. Så sørg derfor for å ha en god leppepomade for hånden, gjerne med solfaktor som du finner her!. Noen leppepomader har litt farge og får leppene til å se friske og flotte ut, se vårt utvalg av leppestift, lipgloss og leppepomade her. 

2. Ekstra pleie til sprukne lepper

Noen ganger har det gått for langt til at en vanlig leppepomade kan hjelpe deg.

Hos oss i Vitusapotek finner du mange gode produkter og leppepomader til tørre, såre og sprukne lepper. Denne typen leppepomader og annen leppepleie fra blant annet Decubal, La Roche-Posay, A-Derma, Avène, Eucerin, NUXE og Blistex, gir beskyttelse mot ytterligere uttørring.

3. Ikke slikk på leppene!

Om vinteren når luften er ekstra tørr både inne og ute, er faren stor for tørre, flakete og såre lepper. Og slikker du deg på leppene da, vil tilstanden forverres.

4. Snorking kan tørke ut leppene

Puster du med åpen munn, blir faktisk leppene dine mer utsatt for uttørring. Er du en snorker, eller er tett i nesen, kan du være ekstra påpasselig med å påføre beskyttende og fuktighetsgivende leppepomade før du legger deg om kvelden. 

5. Skånsom fjerning av tørr hud på munnen

Unngå å plukke og rive av tørr hud på leppene. Da kan du ende opp med ubehagelige sår som ikke ser særlig lekkert ut. Prøv heller en leppeskrubb som peeler, nærer, mykgjør og beskytter leppene.

6. Hjelp mot munnsår

Munnsår, også kalt forkjølelsessår, skyldes viruset herpes simplex. Viruset ligger latent i kroppen og man får utbrudd i perioder når for eksempel immunforsvaret er nedsatt. 

Hos Vitusapotek har vi en rekke reseptfrie legemidler som kan hjelpe mot munnsår, for eksempel Zoviduo og Antix. Spør oss! Vi vet!

7. Unngå andres leppestift

... eller leppepomade for den saks skyld. Munnsår smitter lett gjennom bruk av andres leppeprodukter. 

8. Nattpleie til tørre lepper

I perioder hvor leppene er tørre, kan du legge på et godt lag med leppebalm eller leppepomade før du legger deg og la det trekke inn og pleie leppene gjennom natten. Prøv for eksempel Eucerin Aquaphor Soothing Skin Balm.


Kilde: Vitusapotek

 

Les mer: