Vitusapotek
Ansiktspleie

Hypersensitiv hud

Hypersensitiv hud, intolerant hud, overreaktiv hud, allergisk hud… Du har kanskje hørt om alle disse forskjellige begrepene, men hva betyr de egentlig, og hvordan vet man om man selv har en hypersensitiv hud?

Hypersensitiv hud
Profile Picture
Publisert: 18.03.2022
Sist oppdatert: 13.12.2023

Hva er hypersensitiv hud?

Det finnes flere forskjellige typer overfølsomhet knyttet til huden. Noen opplever moderat intoleranse, hvor oversensitivitet i huden gjør at man må velge produkter med større omhu enn personer som ikke har sensitiv hud. Andre opplever mer alvorlig intoleranse eller allergi, som innebærer at overfølsomheten blir en patologisk begrensning og en er nødt til å endre på vaner og unngå bestemte stoffer eller situasjoner for å forsøke og holde huden under kontroll.

LES MER: Sensitiv og allergisk hud


Kontroll er faktisk et nøkkelord. Problemet med hypersensitiv hud er nettopp at den overreagerer på stimuli som normal hud ikke hadde reagert på. Det kan være kjemiske stoffer i kosmetiske produkter, men det kan også være klima, stress og lignende. Problemet er ofte da at man ikke helt vet når og på hva huden kommer til å reagere. Derfor kan det være vanskelig å forebygge en reaksjon og oppnå kontroll på huden.

Hva skjer egentlig i huden når den overreagerer?

Følelser i huden og hvordan den reagerer stammer fra reseptorer plassert i endene av sensoriske neuroner i hudens øverste lag. Disse reseptorene omdanner mekaniske, kjemiske og termiske stimuli til elektriske signaler, som reiser til hjernen og utløser en sanseoppfattelse. For hypersensitiv hud utløser signalene en overreaksjon i huden, ettersom de sensoriske neuronene er mer reaktive og fordi toleranseterskelen er for lav. På dette området er det fortsatt mye vi ikke vet, og derfor er hypersensitiv hud så uforutsigbar.

Hypersensitiv hud har også en hudbarrieredefekt, som gjør at ​​ekstern stimuli lettere trenger inn, slik at reaksjonen blir ytterligere forsterket. En annen mekanisme som også virker forverrende, er neurogen inflammasjon. Det er dette som får blodårer til å utvide seg, slik at huden blir rød og varm. Det utløser også produksjonen av histamin, noe som igjen øker hudens sensitivitet.

Man kan derfor se for seg at hypersensitiv hud er fanget i en negativ sirkel hvor den ene reaksjonen forsterker den andre. Huden lider både av en svekket hudbarriere, slik at den er mindre beskyttet mot eksterne stimuli, og av overreaktive sensoriske neuroner, slik at signalene til hjernen og hudens reaksjon forsterkes.

Hvordan føles hypersensitiv hud?

Når huden overreagerer, oppleves det som forskjellige grader av ubehag i huden. Det kan være:

 • Varmefornemmelse
 • Rødhet
 • Prikkende følelse
 • Huden føles stram
 • Huden flasser av

Felles for dem er at huden føles ukomfortabel og at man ikke trives godt i huden sin. Ved synlige reaksjoner, slik som for eksempel rødhet, så kan hypersensitiv hud også føre med seg et psykologisk ubehag. Hvis du opplever noe av dette, har du kanskje hypersensitiv hud.

Det kan være vanskelig å finne ut av akkurat hvilken type hypersensitiv hud du har. Alt ettersom hvor alvorlig du opplever overreaktiviteten til huden din, kan det være nødvendig å oppsøke en lege for å få stilt en diagnose. Dette er spesielt relevant dersom du mistenker allergi.

Hvordan pleier man hypersensitiv hud?

Uansett hvor ubehagelig din hypersensitive hud er, kan du heldigvis gjøre noe for å begrense det. Hvis du har allergisk hud, skal du naturligvis unngå det eller de stoffene som du ikke tåler. Husk da å sjekke ingredienslisten grundig når du skal kjøpe nye hudpleieprodukter. Det er også alltid en god ide å prøve en ny krem eller en ny type sminke på et mindre hudområde først, for å se om du opplever en reaksjon. Det kan for eksempel være på innersiden av underarmen.

Hvis du ikke er allergisk, men likevel ofte opplever at huden din reagerer og føles ubehagelig, så finnes det hudpleieserier spesielt utviklet til hypersensitiv hud. Dette bør du se etter når du velger hudpleie til hypersensitiv hud:

 • Velg produkter uten parfyme og fargestoffer.
 • Velg produkter som gjenoppbygger og styrker hudbarrieren.
 • Velg renseprodukter som ikke skal skylles av med springvann, ettersom det tørker ut huden.
 • Velg produkter som beskytter hudens fordelaktige mikroflora, sunn hud = sunn mikroflora.
 • Velg produkter som reduserer hudens sensitivitet.
 • Velg produkter som har ingredienser som matcher hudens oppbygning og komponenter.

Avène Tolérance Control til hypersensitiv hud

Det er fortsatt mye vi ikke vet rundt hypersensitiv hud og hva den reagerer på. Heldigvis er dette noe som forskes på og vi lærer stadig nye ting.

D-SensinoseTM er en patentert postbiotisk ingrediens, utviklet fra den unike mikrofloraen i Avène Termalkildevann: Aqua Dolomiae. Den aktive ingrediensen reduserer hudens tendens til å overreagere ved at den hemmer de sensoriske signalene huden sender til hjernen. D-Sensinose er hovedingrediensen i den nye Tolérance Control-serien fra Avène.

Avène Tolérance Control-kremene er utviklet på en måte som gjør at de matcher hudens egen struktur og beskytter hudens fordelaktige mikroflora. De beroliger, styrker og gjenoppretter hudbarrieren med hele 98% naturlige ingredienser. Kremene kommer også med Sterile Cosmetics-teknologi, som gjør at de er helt uten konserveringsmidler. De inneholder dermed kun det huden har bruk for, og er så skånsomme at de kan brukes av barn fra 2 år.

 • Tolérance Renselotion: Begynn rutinen med denne skånsomme og beroligende renselotion fra Tolérance. Den trenger du ikke å skylle av med springvann, slik at du unngår vannets uttørkende effekt. Rensen er ikke bare skånsom, men fjerner også effektivt både sminke og smuss med en lett og behagelig konsistens.

 • Tolérance Control Cream eller Tolérance Control  Balm: Ansiktskrem som beroliger huden på bare 30 sekunder og gjenoppbygger hudbarrieren på 48 timer. Har du normal/kombinert hud anbefales det å bruke Cream, mens det til tørr og meget tørr hud anbefales Balm. Begge produktene har behagelige konsistenser som absorberes raskt inn i huden.

Avène gjør det dermed enkelt å ta vare på hypersensitiv hud, med en lettvint og effektiv rutine. En enkel rutine er viktig ettersom det gjør det enklere å faktisk følge rutinen. Det er også når du klarer å følge rutinen din, at du gir kremene tid til å virke og dermed får en langtidsvirkende effekt.

I tillegg til den grunnleggende hudpleierutinen, er det også andre produkter som har en spesielt fordelaktig effekt på hypersensitiv hud:

 • Avène Termalkildevann: Spray på ansiktet etter rens og før krem, så beroliger du ikke bare huden, men sørger også for at kremen tas bedre opp. Sprayen kan også brukes direkte på huden for å berolige og dempe irritasjon når huden reagerer.
 • Avène Soothing Eye Contour Cream: Denne øyekremen er spesielt utviklet for å roe ned og fukte irriterte øyeomgivelser. Den virker beroligende og demper også hevelser rundt øynene.

Tips til pleie av hypersensitiv hud

Når du har funnet en god hudpleieserie, finnes det også noen andre tips og triks du kan følge:

 • Rens huden både morgen og kveld, slik at du får fjernet forurensningspartikler, sminke og urenheter.
 • Bruk fingerspissene til å fordele renseproduktet på huden. Det er mer skånsomt enn en bomullspad eller lignende, som lett kan irritere huden.
 • Vurder en spray med termalkildevann for å berolige huden ytterligere. Du kan også lage kompresser med termalkildevann når huden overreagerer.
 • Fordel ansiktskremen din forsiktig på ansiktet uten å gni for mye, da dette kan irritere huden.

Kilde: Artikkelen er skrevet i samarbeid med leverandør av Avène

Les mer: