Vitusapotek
Ansiktspleie

Kviser på haka

Kviser på haka er en vanlig hudtilstand som påvirker mange mennesker, uavhengig av alder og kjønn. Årsaker til kviser på haka kan variere og kan være frustrerende og smertefullt, men det er mange måter å behandle og forebygge kvisene på. Få hjelp til å bli kvitt kviser på haka her.

Kviser på haka
Profile Picture
Publisert: 14.03.2023
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 13.12.2023

Hva er kviser på haka?

Kviser på haka refererer til kviser som dukker opp på haken. Kviser er en type betennelse i huden som oppstår når hårsekkene blir blokkert av overflødig olje, døde hudceller og bakterier. Når dette skjer, kan det dannes en rød eller betent kvise, eller til og med en mer smertefull form for kviser som kalles cyste.

Kviser på haka er en vanlig hudtilstand som påvirker mange mennesker, uavhengig av alder og kjønn, men voksne får oftere kviser på haken enn ungdom.

Les mer om kviser (akne) her.

Årsaker til kviser på haka

Kviser på haka kan skyldes flere faktorer, inkludert hormonelle endringer, bruk av feil hudpleieprodukter, stress, legemidler, kosthold og friksjon fra klær og hår.

 • Hormonelle endringer: Pubertet, menstruasjon og andre hormonelle endringer er vanlige årsaker til kviser på haka, spesielt hos tenåringer og kvinner. Hormoner kan føre til økt produksjon av talg, som igjen kan tette porene og forårsake kviser.
 • Feil hudpleie: Bruk av hudpleieprodukter som ikke er tilpasset din type hud, slik som for eksempel for tunge eller fete kremer, kan føre til at porene blir blokkert og kviser oppstår.
 • Stress: Stress kan føre til at kroppen produserer mer talg og olje, noe som igjen kan føre til kviser.
 • Bivirkninger av medisiner: Noen medisiner kan føre til økt talgproduksjon og kviser. Ikke stopp medisineringen, men kontakt legen din dersom du opplever slike bivirkninger.
 • Kosthold: Noen kan oppleve at et høyt inntak av sukker eller fet mat kan bidra til utvikling av kviser, selv om dette er mye diskutert og det kun finnes svake holdepunkter for sammenhengen.
 • Friksjon fra klær og hår: Tette klær rundt haken eller fete hårprodukter kan tette porene og kviser kan oppstå.

Behandling av kviser på haka

Det finnes flere behandlinger for kviser på haka og behandlingen vil variere avhengig av årsaken til kvisene. En god hudpleierutine og produkter tilpasset din type hud er viktige faktorer for å bli kvitt kvisene på haka.

 • Rens huden regelmessig: Bruk en mild ansiktsrens tilpasset en fet og uren hud, og rens huden morgen og kveld for overflødig olje og døde hudceller. Unngå å vaske huden for ofte eller med for varmt vann, da dette kan føre til at huden tørker ut og produserer mer olje.
 • Eksfolier og peel huden: Eksfolierende ansiktsvask kan hjelpe til med å fjerne døde hudceller som kan bidra til å tette igjen porene.
 • Bruk oljefrie og ikke-komedogene produkter, det vil si produkter som ikke tetter igjen porene.
 • Bruk lokalbehandling med kremer inneholdende benzylperoksid (for eksempel Basiron) eller salisylsyre (for eksempel Clear Start). Slike kremer kan bidra til å redusere betennelse og forebygge kviser. Les mer om kviser (akne) og medisinsk behandling her.
 • Unngå å ta deg for mye i ansiktet, da dette kan bidra til å overføre olje og bakterier til ansiktet.

Gode råd og forebygging av kviser på haka

Forebygging av kviser på haka kan hjelpe deg med å unngå kviser på haka, og det er flere ting du kan gjøre selv.

En av de viktigste tiltakene er å opprettholde en god hudpleierutine. Dette innebærer å rense huden regelmessig, unngå overflødig bruk av kosmetikk og beskytt huden mot skadelige UV-stråler.

Når bør du kontakte lege ved kviser på haka?

Dersom du har en moderat til alvorlig form for kviser på haka som ikke blir bedre med egenbehandling, kan det være lurt å oppsøke lege eller hudlege.

En hudlege kan gi deg råd om behandlingsalternativer som kan hjelpe deg med å få kontroll over kvisene. Hudlegene hos Askin gir deg konsultasjon og e-resept ved behov innen 24 timer. Som medlem i vår kundeklubb VI+, får du alltid 20 % rabatt på konsultasjon hos Askin.

Les mer og kontakt Askin her.

 

Kilde: Vitusapotek, Norsk Helseinformatikk

Les mer: