Vitusapotek
Ansiktspleie

Slik unngår du pigmentflekker

Pigmentflekker, eller hyperpigmentering, rammer ikke bare eldre. Det er også mange som får dem i ung alder. Men er det mulig å bli kvitt dem igjen? Og hvordan unngår du å få dem i første omgang?

Slik unngår du pigmentflekker
Profile Picture
Publisert: 24.06.2016
Sist oppdatert: 18.03.2024

Hvorfor får du pigmentflekker?

Grunnen til at flekkene dukker opp er at pigmentet i huden har klumpet seg sammen, og dette kan ha forskjellige årsaker. Her er de vanligste:

  • Hormoner. Hos mange kvinner dukker pigmentflekkene opp under graviditeten, på grunn av at hormonbalansen er endret i denne perioden. Etter fødsel forsvinner vanligvis disse pigmentflekkene, men i noen tilfeller er de varige.
  • Medisiner. Det har vist seg at bruk av p-piller, og noen medisiner mot epilepsi, også kan gi pigmentflekker.
  • Solskader. Om du blir veldig solbrent, kan dette forårsake en varig endring av pigmenteringen i huden din, i form av pigmentflekker.  
  • Hudpleie og behandlinger. Bruk av hudpleieprodukter med sterke ingredienser og røffe hudpleiebehandlinger kan gjøre huden mer sensitiv i sola, og forårsake hyperpigmentering om man ikke beskytter seg godt nok etterpå. 
  • Alder. Dette er det som kalles leverflekker, og som kommer som lysebrune eller mørkebrune flekker med alderen. Flekkene oppstår der huden har vært utsatt for sol over flere år, og har ingen ting med leveren å gjøre. 

Slik forebygger du pigmentflekkene

Når du først har fått pigmentflekker, kan de dessverre være svært vanskelige å bli kvitt. Dersom pigmentflekkene er veldig sjenerende kan legen gi deg behandling som vil hjelpe. Det aller beste er å forsøke å forebygge forekomsten.

  • Solfaktor 30 året rundt. Flekkene kommer nemlig oftest av soleksponering, og solens UVA- og UVB-stråler. 
  • Ansiktssolkrem med faktor 50 om sommeren. Bytt gjerne ut den vanlige dagkremen din med en pleiende solkrem med solfaktor 50 om sommeren. Da blir det ikke så mange lag med krem å tenke på om morgenen. Brun blir du uansett, siden ansiktet er den kroppsdelen, i tillegg til hendene, som er mest eksponert for sola.
  • Smør deg ofte under soling. På varme dager ved stranda slites også faktor 50 bort. Så ikke glem å ta med deg solkremen når du skal sole deg, og fyll på hver andre time.  
  • Bruk solhatt. En caps eller solhatt gjør at ansiktet ikke blir direkte eksponert for sollyset.
  • Hudpleieprodukter. Det finnes også egne spesialprodukter som kan hjelpe mot pigmentflekker.


Eucerin Anti-Pigment er en hudpleieserie som reduserer mørke flekker og forebygger at de gjenoppstår. Dagkremen har solbeskyttelse SPF 30 som beskytter mot forekomst av fremtidige pigmentflekker forårsaket av UV-stråler. Både dagkremen og nattkremen reduserer produksjonen av melanin i huden. Eucerin Anti-Pigment Sport Corrector brukes som punktbehandling direkte på flekkene. Serien gir synlig resultat etter 2 uker med kontinuerlig forbedring over tid ved regelmessig bruk.Serum som inneholder C-vitamin kan også forsøkes for en jevnere hudtone. Klairs Freshly Juiced Vitamin Drops eller Cosmica Face Glow vitamin C-booster brukes daglig under fuktighetskrem.

Spør en av våre dyktige hudpleiere og hudspesialister i Vitusapotek, så vil de hjelpe deg til å finne de riktige produktene for din hud.

Unngå behandlinger og produkter som gjør huden solsensitiv på sommeren

Eksempler på dette er peelinger og serumer med AHA-syrer, glykolsyrer og retinol, og behandlinger med kjemisk peeling og laser.

 

Kilde: Vitusapotek

Les mer: