Vitusapotek
Hår og hodebunn

Tips til håret

Håret beskytter hodebunnen mot solens stråler og bidrar til å regulere hodets temperatur. For mange betyr håret også noe for identitet, utseende og hvordan man oppfattes av andre. Noen har tykt og langt hår, andre har tynt og kort hår. Og opplever du hårtap eller tynnere hår, kan dette ha en stor innvirkning på livskvaliteten. Heldigvis finnes det mye man kan gjøre for blant annet å pleie håret eller for å stimulere til økt hårvekst.

Tips til håret

Sist oppdatert: 06.12.2022

Slik er hårets liv - hårfakta

Håret består av hårstrå (dødt) og hårroten (levende). Menneskehodet har mellom 80 000 og 120 000 hårstrå og det er vanlig å miste mellom 60-100 hår daglig. Hvert hår er festet til en hårsekk som gir hårstrået næring. I hodebunnen finnes også fettproduserende talgkjertler som smører hodebunnen og gir håret glans. Hvert hårstrå gjennomgår ulike faser fra håret starter å gro til det detter av.

  • Vekstfasen er når håret gror og blir lengre. Vekstfasen er på mellom 2 og 7 år, og så mange som 90% av hårsekkene befinner seg til enhver tid i vekstfasen.
  • Overgangsfasen er når håret slutter å gro og hårroten skrumper inn.
  • Hvilefasen, eller dvalefasen, er når hårroten skrumper inn og forsvinner. Håret støtes ut fra hodebunnen så det blir plass til en ny hårsekk.

Hvis fasene er noe kortere eller lengre enn normalt, eller dersom man får flere hår som befinner seg i hvilefasen, kan dette resultere i for eksempel tynnere hår.

Tips til deg som sparer til langt hår

Hvis du vil ha langt hår er du heldig dersom du har hår med lang grofase, fordi dette er fasen hvor håret faktisk vokser.  Du kan også forsøke NISIM FAST sjampo og balsam for raskere hårvekst. FAST er aminosyreberiket sjampo og balsam som stimulerer hårsekkene og kan gi raskere hårvekst. En studie på kvinner viste at de opplevde en raskere hårvekst etter 6-12 uker ved bruk av FAST. Sjampoen skal brukes som vanlig sjampo, men det er viktig at man vasker håret to ganger ved hver vask. Balsamen skal også masseres godt inn i hår og hodebunn for deretter å skylles godt ut.

Hair Luxious vegansk kosttilsudd til henne og han inneholder nøye utvalgte ingredienser som hver på sin måte bidrar til å opprettholde en normal hårvekst, blant annet gjennom å gi hår, hårrøtter og hodebunn næring innenfra. 

Visste du at ikke alle kan få like langt hår? Hvor langt hår man kan få er ofte medfødt og til en viss grad arvelig. Det finnes ikke noe dokumentasjon på at håret blir kortere jo eldre man blir, men overgangsfasen og hvilefasen blir lengere – noe som kan resultere i tynnere og kanskje kortere hår.

Dette kan du gjøre hvis du ønsker fyldigere hår

Noen har tykt hår, mens andre har tynt hår. Det typisk nordiske håret er ofte tynt, eller «fint» som det kalles. Håravfall er et svært vanlig problem som rammer mange i større eller mindre grad. Men du trenger ikke ha håravfall for å ønske deg litt mer fylde på håret.

Til kosmetisk bedring av håret finnes det en rekke volumprodukter. I tillegg har Vitusapotek noen produkter som kan passe for deg som vil ta ekstra vare på håret ditt:

  • Hair Luxious er et vegansk kosttilskudd for håret som skal bidra til å opprettholde et normalt hår og hårvekst. Finnes til både kvinner og menn
  • Priorin er et kosttilskudd som bidrar til å bevare den normale hårveksten ved å gi hårrøttene næring innefra. Hårrøttene er sentrale for hårets vekst og med riktige næringsstoffer kan hårrøttene aktiveres. Priorin kan brukes av voksne og barn over 11 år, samt av ammende.
  • NISIM ekstrakt og sjampo har vist å bedre hårvekst hos menn med androgen alopecia (mannlig håravfall). Det er svært viktig at både sjampoen og ekstraktet brukes sammen for å oppnå denne effekten.
  • Crescina Re-Growth ampuller til hodebunnen er en hjelp til stimulering av naturlig hårvekst. Produktet vil gradvis trekke inn i hodebunnen og utøve sin effekt, og er velegnet ved moderat til kraftig hårtap og hårfortynning. Ved kraftigere symptomer kan Crescina Complete Treatment forsøkes. Produktene fra Crescina er spesialtilpasset til henholdsvis kvinner og menn.

Det finnes også et legemiddel som stimulerer til økt hårvekst. Recrea Forte kan kjøpes uten resept og bedrer hårvekst. Hvis man slutter å bruke Recrea Forte avtar virkningen straks.

Vasketips

Hvordan og hvor ofte du vasker håret kan være viktig for hvordan håret fremstår. Du bør alltid sjamponere håret to ganger. Videre bør du bruke balsam bare i lengden på håret. Balsam kan hjelpe til med å «legge ned» det ytterste laget, skjell-laget på hårstråene. Når skjell-laget lukkes reflekterer hårstråene mer lys og håret fremstår som mer glansfullt.

Kilder: Vitamineksperten.no, Lilleborg.no, Priorin, Vichy, vitusapotek.no og Forskning.no.

Les mer: