Vitusapotek
Sminke

Effektiv og mild sminke mot rød hud

Velg riktig sminke mot rød hud og rosacea. Her er makupartistens enkle og beste tips til bruk av makeup for å kamuflere rødme i huden.

Effektiv og mild sminke mot rød hud
Profile Picture
Publisert: 09.11.2021
Sist oppdatert: 29.11.2023


Det er ikke så lett å vite hvordan sminke mot rød hud skal legges. Men når du vet, er det ikke så vanskelig.

–  For deg som plages av rød hud, finnes det smarte sminketriks for å dempe rødme og få en jevn hudtone uten at du ser oversminket ut. Men uten riktig pleie av huden, vil ikke sminken sitte som den skal, understreker makeupartist og hudterapeut Margrethe Engedal Eik fra IDUN Minerals.

Stell huden før sminke mot rød hud

Rød hud kan ha mange årsaker, blant annet rosacea, sprengte blodkar, kviser og sensitiv hud som raskt reagerer og blir rød av ansiktsvask, kulde, vær og vind, samt tørt inneklima.

– Start alltid med å etablere en god hudpleie tilpasset din hud. Feil hudpleie kan virke uttørrende og gjøre huden enda mer rød og irritert, sier Margrethe Engedal Eik.

Hudpleie tips til hud med rødme og rosacea

Rens alltid huden først. Og her trenger du en mild ansiktsrens som roer ned og reduserer rødhet i en sensitiv, irritert og rød hud.

Dermalogica Ultraclming Cleanser er en mild gelérens med en pH som tar vare på hudens barrierefunksjon, og den kan fjernes uten vann. Vann kan faktisk bidra til å irritere en sensitiv hud, og bør unngås hvis mulig.

Vann trengs heller ikke ved bruk av den milde rensen Avène Tolérance renselotion, laget for intolerant og sensitiv hud. Påfør forsiktig med fingertuppene og fjern med en serviett eller bomullspad.

Etter rens påføres først serum, for eksempel La Roche-Posay Rosaliac AR serum mot rødme. Og til slutt en fuktighetskrem, gjerne en ansiktskrem som reduserer rødhet som A-Derma Biology Anti-Redness, en lett dagkrem som umiddelbart virker beroligende og reduserer følelsen av ubehag og varme. 

La serum og ansiktskrem trekke godt inn før du starter med sminke mot rød hud.

Grønn og fargekorrigerende concealer

En grønn concealer vil nøytralisere rødhet i huden.

Concealeren Idegran fra IDUN Minerals er transparent og tilpasser seg derfor til ulike hudfarger slik at huden ikke blir grålig, sier makupartist Margrethe Engedal Eik.

– På rød hud har jeg god erfaring med å mikse den grønne concealeren med IDUN Minerals pudderfoundation som er den mildeste foundation vi har, forteller makeupartisten. Hun har også et tips til menn med rosacea og rød hud på kinn og nese.

– Jeg vet at en del menn som sliter med rødheter i ansiktet, bruker concealeren Idegran for å dempe nettopp rød hud, forteller Margrethe.

Slik legger du pudderfoundation

– Bland litt concealer med den mengden pudderfoundation du pleier å bruke til hele ansiktet. Miks det gjerne i lokket til pudderfoundationen og påfør med en makeupbørste, for eksempel IDUN Minerals Kabuki Brush, tipser hun.

– Start i områdene du er rødest og smink så resten av ansiktshuden. Jobb makeupen inn i huden ved å bruke børsten i sirkelbevegelser. Da blir resultatet jevnt og pent, sier Margrethe.

– IDUN Minerals pudderfoundation har en fin formula som ikke legger seg i linjer og rynker, men husk å ha på litt og litt, og jobb produktet godt inn med børste.

Foundation til svært tørr hud

Er huden veldig tørr, anbefaler Margrethe å legge grønn concealer først og så bruke flytende foundation over, for eksempel IDUN Minerals Norrsken som gir fuktighet til huden.

– Trenger du mer grønn concealer, kan du legge den over foundation til slutt. Ta gjerne med concealeren i vesken og ha på mer ved behov. Er du på fest, kan både mat, alkohol og danseaktiviteter gi ekstra rødme i huden, sier Margrethe.

Bruk solpudder i stedet for blush

– For å unngå et flatt resultat etter bruk av foundation, kan solpudder være fint for å gi både glød og konturer, sier makeupartisten.

– Bruk heller solpudder enn blush (rouge) som ofte har rødt i seg og vil fremheve eventuell rødhet i huden. Hos IDUN Minerals har vi solpudderet Midnattsol som gir en frisk glød, og bronzeren sommardrøm som gir et matt resultat.

Avslutt med øyesminken du liker og en frisk farge på leppene.

Hudpleie og sminke for rød hud og rosacea

Hos Vitusapotek har vi mild mineralsminke fra IDUN Minerals og hudpleie til alle hudtyper og hudtilstander, også for en hud som raskt blir irritert og rød, samt til en hud med rosacea. Blant dem finner du La Roche-Posay Rosaliac, Bioderma Sensibio AR, REN Evercalm, Dermalogica Ultracalming og  Avène Anti-Redness.

Kilde: IDUN Minerals

Les mer: