Vitusapotek
Sminke

Flott og enkel festsminke på 5 minutter!

Smink deg om fra dag til kveld på 1-2-3! Her er makeupartistens 10 smarte tips for en fin og enkel festsminke.

Flott og enkel festsminke på 5 minutter!
Profile Picture
Publisert: 30.11.2020
Sist oppdatert: 20.10.2023

En god dagmakeup er et godt utgangspunkt og underlag for en elegant og enkel festsminke.

– Et ansikt i kveldslys tåler mer makeup og sterkere farger, men husk å blende godt, sier makeupartist Margrethe Engedal Eik fra IDUN Minerals. Her er hennes 10 raske og enkle tips til hvordan du kan gå fra dagsminke til festsminke på noen få minutter.


Makeupartist Margrethe Engedal Eik fra IDUN Minerals.

1. Dagmakeup som base for enkel festsminke

Om morgenen bør du legge en makeup som gir et godt underlag for resten av sminken, også festsminken du skal legge til kvelden. Sørg for at huden har fått god pleie og fuktighet før du legger makeup. Legg så gjerne en primer, for eksempel IDUN Minerals face primer iris som holder sminken på plass hele dagen.

– For mange består en dagmakeup av foundation, concealer, rouge og solpudder, og kanskje litt sminkede øyenbryn. Dette er en god base også for kvelden, forteller makeupartisten. 

2. Build-up maskara som ikke drysser

Må du ha maskara på om morgenen, er rådet hennes å velge én som er byggbar. Det vil si at du kan legge flere lag maskara senere uten at det klumper og drysser.

– Det aller beste er å gå uten maskara om dagen før du skal på fest. Men vil du ha på maskara er Eir Mascara fra IDUN Minerals et godt alternativ, tipser Margrethe. Maskaraen som gir ekstra volum, har en build-up formula som gjør at resultatet blir finere med flere lag.

3. Rouge for mer glød i kinnene

Etter en dag på jobben, kan huden bli noe blank. Før du starter å legge makeup til fest, kan en omgang med transparent pudder være lurt før du legger festsminke med rouge, øyeskygge, eyeliner og leppestift.

– Start med rouge for ekstra farge og glød, sier makeupartisten.

IDUN Minerals har rouge i fem fine farger å velge mellom.

– Foretrekker du kremete produkter, kan du rett og slett bruke leppestiften. Den vil komplementere fargen du har på leppene, sier Margrethe.

4. Praktisk med øyenskygge i bruntoner

Hovedfokuset til kveldsminken er øyne og lepper. Makeupartisten foreslår en øyenskygge i bruntoner, for eksempel Kungsljus, Hassel eller øyenskyggepaletten Brunkula fra IDUN Minerals.

– Husk alltid å duse ut overganger, understreker hun.

– Har du en godt voksen hud med litt tunge øyelokk, kan du bruke øyenskyggen Kungsljus rett under øyenbrynene. Øyenskyggen er også fin som highlighter. Legg litt på kinnbena og neseryggen. Bittelitt over leppene gir en forstørrende effekt.

5. Eyeliner for mer markerte øyne

Ønsker du mer markerte øyne, foreslår makeupartisten at du legger en mørkere øyenskygge ytterst og opp mot globalen. Eyeliner markerer øynene ytterligere. Alternativt kan du bruke en mørk øyenskygge som eyeliner for et lettere og mer naturlig resultat.

– Til slutt legger du IDUN Minerals Eir Volume maskara lag på lag. Den vil ikke klumpe seg, sier Margrethe.

6. Sminketips for trøtte og røde øyne

En lys eyeliner er fin å ha i sminkepungen for kvinner i alle aldre, og mest for deg som synes at øyepartiet trenger «et løft». 

– Med en lys eyeliner på våtkanten, åpnes blikket. IDUN Minerals Eyeliner Sand er perfekt dersom du har røde øyne og ser trøtt ut! Du kan også bruke den under øyenbrynet for å løfte blikket, tipser makeupartisten.

7. Slik forhindres dryss fra øyenskyggen

Det er irriterende å få dryss av øyeskygge der du ikke vil ha den. Det kan ødelegge for resten av makeupen og i verste fall må sminke fjernes og legges på nytt. Men også her har Margrethe et smart makup-triks:

– For å unngå dryss med øyenskyggen, kan du spraye øyenskyggekosten med kildevann eller mist, men det er viktig at du sprayer på kildevannet etter at du har tatt øyenskygge på kosten. Så legger du skyggen uten dryss og søl. 

Alternativt kan du holde en bomullspad eller Kleenex under øyet mens du sminker.

8. Fremhev med leppestift eller lipgloss 

– En kul farge på leppene gjør susen for en makeup til fest. IDUN Minerals har både matte- og kremete leppestifter å velge mellom, sier Margrethe. Hun anbefaler også metalliske lipglosser som er lekkert på fest, i fargene Charlotte, Astrid og Ronja.

9. Matchende neglelakk

– Lakk neglene kvelden før. Velg en neglelakk med farge som enten matcher leppene eller antrekket du skal bruke, sier makeupartisten.

Hos Vitusapotek finner du mange lekre neglelakker fra IDUN Minerals, men også negleprodukter fra Gel It, La Roche-Posay og Micro Cell.

10. Dette trenger du i sminkepungen

Med rouge og stiplingbørste, maskara, en lipgloss eller leppestift, øyenskyggekost og en øyenskygge som kan brukes som highlighter, har du det du trenger for å bli klar for fest. 

– Ønsker du å ta med enda færre produkter, kan du bruke rouge eller din matte leppestift som øyenskygge, foreslår makeupartist Margrethe.

Enkel festsminke for sensitiv hud

Hos Vitusapotek har vi makeup som kan brukes av alle, også deg som har sensitiv hud og rosacea. I tillegg til mineralsminken fra IDUN Minerals, har vi milde og gode produkter fra La Roche-Posay Makeup med fuktighetsgivende leppestifter, blush/rouge, øyeskyggepaletter i duse og nydelige farger, maskara, milde neglelakker med UV-beskyttelse, foundation, eyelinere for sensitive øyne, mineralpudder og korrigerende concealere.

Kom gjerne innom ditt nærmeste Vitusapotek for flere tips til makeup.

Les mer: