Vitusapotek
Kosthold og ernæring

Antioksidanter

Antioksidanter beskytter kroppen mot frie radikaler og forekommer naturlig i flere matvarer, som for eksempel frukt og bær. Det finnes også kosttilskudd med antioksidanter. Visste du at kaffe er vår viktigste kilde til antioksidanter?

Antioksidanter
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 06.12.2022

Hva er antioksidanter?

Antioksidanter er fellesbetegnelsen på en rekke naturlige stoffer som blant annet hemmer de frie radikalene  i kroppen. Frisk frukt og bitre bær er rike på antioksidanter. Antioksidanter lages også naturlig i kroppen. Eksempler på kjente antioksidanter er betakaroten, vitamin C og vitamin E, selen, Q10 og sink.

Antioksidanter antas å ha betydning for utviklingen av kreft, gikt, Alzheimers, øyelidelser og hjerte- og karsykdommer.

Frie radikaler

Antioksidantene reduserer de skadelige virkningene av frie radikaler. Frie radikaler er stoffer som dannes naturlig i kroppen fra oksygen når vi puster. For mye frie radikaler i kroppen kan bryte ned cellevegger og angripe fettstoffer i kroppen.

Røyking, forurensning, stråling og stress kan øke kroppens produksjon av frie radikaler.

Kilder til antioksidanter

Kaffe er den viktigste kilden til antioksidanter i det norske kostholdet. Te, grønnsaker, frukt, bær, mørk sjokolade, blåbær, krydder og rødvin er andre gode kilder til antioksidanter.

Det finnes mange forskjellige antioksidanter. Forskning antyder at variasjon og kombinasjon av naturens antioksidanter gir den beste beskyttelsen.

Det antas at et inntak av 750 gram frukt, grønt og bær daglig gir den antioksidantbeskyttelsen som kroppen trenger.

Hvem trenger antioksidanter?

Personer som har lavt inntak av frukt og grønnsaker kan ha behov for tilskudd av antioksidanter. Personer med økt mengde frie radikaler i kroppen, som for eksempel røykere og idrettsutøvere, kan også ha nytte av et antioksidanttilskudd.


Kilder: Eget informasjonsmateriell

Les mer: