Vitusapotek
Kosthold og ernæring

Hva er kolin?

Kolin er et næringsstoff kroppen trenger for en rekke viktige funksjoner. En liten mengde kolin dannes i kroppen, men vi er avhengige av å få tilført næringsstoffet gjennom kosten. De aller fleste får dekket behovet for kolin gjennom et sunt og variert kosthold. Egg, oksekjøtt, meieriprodukter og soya er matvarer som inneholder mye kolin. Det finnes kosttilskudd dersom man ikke får dekket behovet for kolin gjennom kosten, men man bør være oppmerksom på at inntak av for mye kolin også kan være uheldig.

Et utvalg matvarer som representerer et sunt og variert kosthold ligger på et bord. Kjøtt,egg og melk er eksempler på matvarer som inneholder kolin.
Profile Picture
Publisert: 12.02.2024
farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett. 
Sist oppdatert: 12.02.2024

Kolin

Kolin er et essensielt næringsstoff som fra 2023 ble inkludert i de nye nordiske kostholdsanbefalingene. En liten mengde danner kroppen selv i leveren, men vi er avhengige av å få tilført kolin gjennom kosten for å dekke dagsbehovet.

På 1800-tallet ble kolin oppdaget for første gang, og det kom anbefalinger om kolin i kostholdet i USA på 1990-tallet, da man da visste at dette var et næringsstoff kroppen trengte. Det har imidlertid vært lite oppmerksomhet rundt kolin frem til nyere tid, og det er har tidligere vært lite forskning på området.

Hva gjør kolin for kroppen?

Kolin er involvert i mange metabolske prosesser i kroppen, for eksempel lipidmetabolismen (fettstoffskiftet) og en-karbonmetabolismen (kroppens omsetning av karbon). Disse prosessene er knyttet opp mot risiko for flere kroniske sykdommer, for eksempel hjerte- og karsykdommer. Kolin har også en viktig oppgave når det kommer til å opprettholde normal leverfunksjon, ved blant annet å bidra til å transportere vekk fett. Ved for lite kolin i kroppen, kan fett hope seg opp i leveren. 

Acetylkolin er en nevrotransmittor med flere svært viktige funksjoner i kroppens nervesystem, blant annet for hukommelse, læring og oppmerksomhet. Kolin er en av bestanddelene i acetylkolin, og er derfor nødvendig for dannelsen av denne nevrotransmittoren.

Kilder via kosten

Kolin finnes i en rekke matvarer, og de rikeste kildene til kolin er eggeplommer, oksekjøtt, kylling, fisk og meieriprodukter.

Andre kilder til kolin, som ikke er av animalsk opprinnelse, er soyabønner, brokkoli, blomkål, poteter og solsikkefrø. Det er imidlertid en lavere mengde kolin i de ikke-animalske kildene sammenlignet med de animalske. 

Det er omtrent 107 mg kolin i 1 dl soyabønner, 57 mg i en kokt potet og 31 mg i 1 dl brokkoli. 

Til sammenligning er det i 100 g okselever omtrent 415 mg kolin, i et hardkokt egg av gjennomsnittlig størrelse er det 147 mg og i 100 g kokt torsk er det 83 mg.

Anbefalt daglig inntak av kolin

  • Barn over 6 måneder: Fra 120 mg og gradvis økende med alder (120 mg-390 mg)
  • Kvinner over 18 år: 400 mg
  • Menn over 18 år: 400 mg
  • Gravide: 480 mg
  • Ammende: 520 mg

Trenger jeg tilskudd?

De aller fleste får dekket dagsbehovet av kolin gjennom kosten, i tillegg er spedbarnsmat og morsmelkerstatninger tilsatt kolin for å sikre tilstrekkelig inntak hos de minste.

Selv om gravide og ammende har et økt behov for kolin, vil et sunt og variert kosthold sørge for at dagsbehovet dekkes. Da de viktigste kildene til kolin er av animalsk opprinnelse, er det også spesielt viktig for vegetarianere og veganere å sørge for at de får i seg nok kolin via ikke-animalske kilder. Det er mulig å dekke dagsbehovet gjennom et plantebasert kosthold, så lenge man er bevisst på å spise variert og sørge for å inkludere kolinholdige matvarer.

Det er per i dag ingen standardtest for å avdekke om man har for mye eller for lite kolin kroppen, så en mangeltilstand kan være vanskelig å avdekke. Dersom du mistenker at du ikke får dekket næringsbehovet ditt via kosten, bør du ta opp dette med legen din.

Nycoplus Kolin er et kosttilskudd som inneholder 82,5 mg kolin, og kan være et alternativ for deg som ikke får dekket dagsbehovet for kolin gjennom kosten.

Hva skjer ved for høyt inntak av kolin?

Dersom man har et altfor høyt inntak av kolin, kan dette også være ugunstig. Studier viser at også et for høyt inntak av kolin kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Symptomer som svette, oppkast, lavt blodtrykk og leverskade er rapportert ved dagsdoser på 3500 mg, altså langt over det anbefalte inntaket. Det er foreløpig ikke satt noen maksimal grense for inntak av kolin i de nordiske kostrådene, og det må mer forskning til for å kunne stadfeste en trygg øvre grense og eventuelle risikoer og helsegevinster ved tilskudd av kolin.

Kilder: Helsenorge, NHI, Nordiske kostråd 2023, Choline - Health Professional Fact Sheet (nih.gov),Store medisinske leksikon (sml.no)

Les mer: