Vitusapotek
Livsstil

10 smarte tips til deg som vil slutte å røyke

Slutte å røyke krever mye jobb og motivasjon! For å lykkes med røykeslutt, er det viktig med et klart mål og en god motivasjon. Til deg som vil slutte å røyken, får du her 10 smarte tips på veien mot å bli røykefri.

10 smarte tips til deg som vil slutte å røyke
Profile Picture
Publisert: 04.05.2021
Sist oppdatert: 06.12.2022


1. Finn din indre motivasjon

Det aller første du bør gjøre, er å finne din indre motivasjon til å slutte å røyke. Har du en klar motivasjon, vil det kunne hjelpe deg med å motstå trangen til å røyke.

2. Sett en dato for røykeslutt

Når du har bestemt deg for å slutte, setter du en dato for når du skal starte på ditt nye liv uten røyk. 

Det kan være lurt å bestemme datoen et stykke frem i tid. I løpet av denne tiden frem til sluttdatoen kan du bruke tiden på å tenke over følgende:

 • Hvorfor vil du røyke? Prøv å finne ut hva du føler når du får lyst på en røyk. Noter gjerne ned hvordan du følte deg og hvorfor du ønsket å røyke.
 • Prøv også å finne ut hvorfor du vil slutte å røyke.

Dette vil hjelpe deg når du først slutter, ved at det vil være lettere for deg å unngå eller ta kontroll over situasjonene som utløser trang til å røyke.

3. Velg metode for å slutte å røyke

Finn gode metoder som kan støtte og hjelpe deg den dagen du faktisk bestemmer deg for å slutte å røyke.

Det kan være veldig vanskelig å «bare» kaste all røyk, og ferdig med det. Røyking er en avhengighet, og ved røykeslutt oppfatter hjernen et behov som ikke lenger blir dekket. Uten den daglige stimulansen og nikotintilførselen, blir du derfor tvunget til å gjennomgå en viss periode med abstinens.

Kanskje du har en venn eller slektning som kan være din "støtte" i en periode fremover, og som du kan ringe når det føles vanskelig?

Snakk med oss i apoteket eller med legen din om ulike metoder som kan hjelpe deg i denne første fasen. Det kan for eksempel være røykeapper, rådgivning, ulike hjelpemidler eller medisinering.

4. Bruk hjelpemidler til å slutte å røyke

Når du slutter å røyke, kan abstinensen som oppstår gi deg hodepine, påvirke humøret ditt og redusere energien din.

Suget etter "bare én røyk til" kan være veldig sterkt.

Nikotinerstatningsprodukter kan dempe røyksuget og følelsen av abstinens. Studier viser at bruk av nikotinerstatningsprodukter forbedrer sjansene for suksess.


Hvilket produkt mot røykeslutt er riktig for deg? Se vårt store utvalg av nikotinerstatningsprodukter til røykeslutt her.

5. Slutt å røyke sammen

Si til venner, familie og kolleger at du skal slutte å røyke, eller at du allerede har sluttet. På den måten kan du få oppmuntring og støtte fra de rundt deg, spesielt når du føler deg fristet til å ta en røyk.

Ulike former for terapi kan også være en fin måte å få hjelp til røykeslutt. Snakk med legen din dersom dette kan være aktuelt for deg.

6. Unngå triggerfaktorer

Alkohol kan gjøre det vanskeligere for deg å holde fast på målet om å slutte å røyke. Et godt råd er å unngå eller begrense alkohol den første tiden, for å øke sjansen for å lykkes.

Andre triggerfaktorer kan være den røyken du tar sammen med din daglige kaffekopp. Et tips er derfor å bytte til te i noen uker.

Dersom du vanligvis røyker etter inntak av mat, kan det være lurt å finne noe annet som kan distrahere deg i en periode:

 • Puss tenner
 • Gå en tur
 • Snakk med en venn
 • Putt noe annet i munnen, for eksempel tyggis

7. Vask og rydd

Fjern alt som minner deg om å røyke, og vask alle klærne dine. Du vil ikke se eller lukte noe som minner deg om å røyke.

8. Tren og hold deg i aktivitet

En måte å redusere trangen til å røyke på, er å holde seg aktiv - det hjelper! Et pluss er de ekstra kaloriene du forbrenner. Dette motvirker i tillegg risikoen for å gå opp i vekt, noe som mange opplever ved røykeslutt.

 • Ta på deg joggeskoene.
 • Gå tur med hunden.
 • Gjør hagearbeid og fjern ugress i hagen.
 • Prøv noe nytt. Yoga kanskje? 

9. Drikk mye vann! 

 • Det er delvis med på å distrahere deg fra tanken på røyk.
 • Det kan lindre tørrhoste.
 • Kanskje du ikke spiser for mye ved å øke vanninntaket?
 • Mye vann sammen med et fiberrikt kosthold bidrar også til å holde magen i gang.

10. Prøv igjen

Opplever du vanskeligheter og tilbakefall – ikke mist motet! Prøv igjen! Det er mange som går gjennom flere tilbakeslag før de når sitt røykfrie sluttmål. Ikke glem å være fornøyd med røyken du ikke røykte denne gangen. Hvert forsøk er positivt for helsen din! 

Tenk på hva det var som førte til ditt tilbakefall, situasjonen og følelsene dine. Bruk denne innsikten som en mulighet til å styrke din beslutning om å slutte å røyke.

Sett deretter en ny sluttdato for når du skal slutte å røyke, helst innen en måned.


Lykke til fra alle oss i Vitusapotek!


Kilde: Niconovum, Zonnic.se

Les mer: