Vitusapotek
Medisin

NSAIDs - Betennelsesdempende medisin

NSAIDs er smertestillende legemidler som også har betennelsesdempende og febernedsettende effekt. Dette kan gjøre de velegnet til behandling av visse typer smerte. NSAIDs omfatter en rekke virkestoffer, og mange av disse kan kjøpes uten resept.

NSAIDs - Betennelsesdempende medisin
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 04.01.2023

Hva er NSAIDs?

NSAIDs (ikke-stereoide antiinflammatoriske legemidler) er samlenavnet på virkestoff som er betennelsesdempende (antiinflammatoriske), smertestillende (analgetiske) og febernedsettende (antipyretiske). En rekke virkestoff tilhører legemiddelgruppen NSAIDs. De mest kjente er:  

Mot hvilke smerter brukes NSAIDs?

NSAIDs er godt egnet for behandling av akutte betennelsestilstander i muskel- og skjelettsystemet. Det kan for eksempel være menstruasjonssmerter, idrettskader som beinhinnebetennelse, tannverk eller smerter etter tanntrekking. NSAIDs har også effekt på hodepine, feber og migrene. For alvorlige eller langvarige plager skal bruk av NSAID avtales med lege. 

Type smerte

Produktforslag

Bruk

Forstuing eller forstrekning

Ibuprofen;
Ibux gel og Ibumetin gel

Diklofenak;
Voltarol gelVoltarol Forte gel, Diclofenac diethylamine gel

Gelen masseres inn i huden noen minutter. Husk håndvask etter påføring. Brukes lokalt på smertefullt eller betent område.

NB – Unngå direkte sollys (inkl. solarium) på behandlet område da huden kan bli lysømfintlighet.

Slitasjegikt i fingerledd eller kneledd.

Diklofenak;
Voltarol gelVoltarol Forte gelDiclofenac diethylamine gel

Lokalbehandling og velegnet til avgrenset smerte. NB – Unngå direkte sollys (inkl. solarium) på behandlet område da huden kan bli lysømfintlighet.

Milde til moderate smerter ved hodepine

Acetylsalisylsyre (NSAID), paracetamol og koffein: Paralen

Kombinasjonspreparat til voksne og barn over 12 år. 

Barn: Hodepine, tannpine, menssmerter, muskel- og leddsmerter, feber.

Nurofen mikstur, Ibux mikstur

Velegnet for dosering til barn og for personer som har vansker med å svelge tabletter. Gir noe raskere effekt enn tabletter. NB - Flasken må ristes før bruk.

Menssmerter

Naproxen Evolan eller Naproxen Mylan tabletter

Lang virketid. Dosering morgen og kveld skal gi effekt i 24 timer. 

Hodepine, tannpine, menssmerter, muskel- og leddsmerter og feber.

Ibux tabletter/kapsler,
 Ibumetin tabletterNaproxen Evolan

Kapsler virker noe raskere enn tabletter.

Hvordan virker NSAIDs?

  • Betennelsesdempende effekt. Hvis kroppen blir skadet eller får noe «fremmed» i seg reagerer kroppen med å sette i gang en reaksjon som gir betennelse i det aktuelle området. Området blir rødt, hovent, ømt, smertefullt og ofte ubehagelig å bevege. NSAIDs demper denne reaksjonen ved å hindre dannelse av en gruppe betennelsesfremkallende stoffer kalt prostaglandiner. Denne effekten kan være svært gunstig ved smerter i muskel og skjelett eller andre smertetyper hvor betennelse er en viktig årsak til smerten.   
  • Smertestillende effekt. Den smertestillende effekten kommer som følge av at NSAIDs demper betennelsesreaksjoner som kan være smertefulle. Sannsynligvis virker også NSAIDs direkte på hjernen og demper selve smerteopplevelsen.         
  • Febernedsettende effekt. NSAID gir en febernedsettende effekt ved å påvirke området i hjernen som kontrollerer kroppens temperatur. Les mer om feber.

Hvem skal være forsiktig med å bruke NSAIDs?

Gravide

Gravide bør ikke bruke NSAIDs pga. økt risiko for skadelige effekter på foster. Risiko for skade på foster er størst i 3. trimester. Bruk av NSAIDs ved graviditet skal kun skje i samråd med lege.

Kvinner som planlegger å bli gravide

NSAIDs kan gjøre det vanskeligere å bli gravid ved å påvirke eggløsningen. Denne påvirkningen går bort når man slutter å bruke legemiddelet. Dersom man bruker NSAIDs og samtidig opplever vansker med å bli gravid, bør paracetamol forsøkes i stedet.

Samtidig bruk av andre legemidler

Enkelte legemidler kan være uheldige å bruke i kombinasjon med NSAIDs. Er du usikker på hvilke legemidler som er uheldige å bruke i kombinasjon med NSAIDs kan du rådføre deg med farmasøyt på apotek. Eksempler på legemidler som ikke bør kombineres med bruk av NSAIDs i lengre eller kortere perioder er:

  • Blodfortynnende legemidler (eks. Marevan og Albyl-E)
  • Kortikosteorider (Kortison)
  • Enkelte blodtrykksenkende og vanndrivende legemidler

Personer med astma

NSAIDs kan gi allergiske reaksjoner hos astmatikere og utløse et akutt og alvorlig astmaanfall. Mellom 8-20 % av alle astmatikere vil oppleve en allergisk reaksjon på NSAIDs. 

Hjerte- og karsykdom

NSAIDs kan forverre høyt blodtrykk og hjertesvikt, og skal derfor brukes med forsiktighet hos personer med hjerte- og karsykdom.

Tidligere tilfeller av magesår

De vanligste bivirkningene av NSAIDs forekommer i mage og tarm. NSAIDs fører til nedsatt produksjon av slim som beskytter innsiden av magen samtidig som det fører til økt produksjon av magesyre som virker etsende på mageslimhinnen. Dette kan gi bivirkninger som halsbrann, sure oppstøt og i sjeldne, men alvorlige tilfeller, magesår. Personer med tidligere tilfeller av magesår bør ikke bruke NSAIDs med mindre det er avtalt med lege. 

Eldre

Eldre er mer sårbare for bivirkninger av legemidler. Hos eldre bør paracetamol være førstevalg ved behov for smertestillende.

Nyresykdom

NSAIDs kan forverre nedsatt nyrefunkson eller utløse akutt nyresvikt hos personer med redusert nyrefunksjon. Personer med nyresykdom skal derfor unngå bruk av NSAIDs uten avtale med lege.
 

Kilder: Norsk legemiddelhåndbok, Norsk helseinformatikk for helsepersonell og APOKUS.
 

Les mer: