Vitusapotek
Sol

8 smøretips for god solbeskyttelse av barn

Det er ikke lett å smøre solkrem på utålmodige barn når strand og bading lokker. Her er 8 smøretips for å få en optimal solbeskyttelse av barna.

8 smøretips for god solbeskyttelse av barn
Profile Picture
Publisert: 10.05.2021
Sist oppdatert: 16.10.2023


Med god solbeskyttelse for barn, forebygges solskader både nå og i voksenlivet. Da gjelder det å velge riktig og trygg solkrem til barna.

Valg av solbeskyttelse til barn

En god solkrem for baby og barn bør inneholde solfiltre og ingredienser for en sensitiv hud. Solbeskyttelsen bør ha svært høy solfaktor slik at den skjøre barnehuden får tilstrekkelig beskyttelse mot UV-strålene. Solfaktoren bør være SPF 30, SPF 50 eller SPF 50+, og kombiner helst solkremen med babysolbriller eller barnesolbriller, kaps eller solhatt, og klær med UV-beskyttelse.

Men å finne den beste solkremen til barnehuden, teller ikke bare innholdet. Også brukervennligheten er viktig for effektiv smøring av utålmodige barn som helst vil ut i sand og vann så fort som mulig.

– Solproduktene bør være enkle å påføre raskt, ikke kjennes klissete, holde godt under lek i vann og sand, og helst kunne smøres rett på våt hud også, sier Margrete Lund, fagansvarlig for ACO Hud Perrigo Norge som blant annet fører solkremer fra Cosmica Sun Kids, Aco Sun og Cliniderm Sun.

Her deler hun sine 8 beste tips for effektiv og god smøring og solbeskyttelse av barn.

1. Solkrem til baby

Selv om rådet er å holde babyer og de aller minste barna helt vekk fra direkte sol, er det nesten ikke til å unngå at den skjøre babyhuden blir eksponert for UV-stråler i løpet av en deilig sommerdag. Derfor finnes det solkremer som kan brukes på babyer fra de er 6 måneder gamle.

Solkrem til babyer bør ha partikkelfilter, også kjent som fysisk filter eller mineralfilter. Denne typen solfilter legger seg på hudens øverste lag og reflekterer bort UV-strålene.

2. Solkrem til barn

– Når barna blir større, blir tålmodigheten med smøring mindre. Da trenger du et solprodukt for kjapp påføring, og som ikke blir klissete og sitter som et belegg på huden, sier Margete.

Fra barna er 1-2 år gamle, kan de mer smørevennlige barnesolkremene med organisk filter benyttes. Denne typen solfilter absorberer solstrålene når de treffer huden. Det vanligste i solbeskyttelse for barn, er en blanding av partikkelfilter og organisk filter.

– Velg gjerne ekstra vannresistente og sandresistente solkremer, tilpasset barns lek og behov, sier Margrete Lund.

3. Smør på solkrem før dere går ut

– Det tar svært kort tid i solen før en skjør og ubeskyttet barnehud blir solbrent. Derfor bør barn smøres ferdig før dere drar til stranden, råder Margrete.

Det er også vanskelig å få smurt barna med solkrem når vann og sand lokker. Mange foreldre har nok opplevd å springe etter for å prøve å få på solbeskyttelsen.

Ha gjerne med en solstift for ansiktet og en solspray for barn for raskt å smøre på mer etter hvert bad. Da kan en solspray som kan brukes på våt hud, være bra, slik som Cosmica Sun Kids sunspray SPF 50+, være praktisk. Den kan sprayes på i alle vinkler og trekker raskt inn uten å føles klissete.

4. Så mye solkrem trenger barnehuden

Det nytter ikke at du bruker en solkrem med høy faktor på barnets hud, dersom du smører på for lite krem. For å få effekt av solkremen og solbeskyttelsen som angis på forpakningen, må du smøre på en god barnehåndfull for hele kroppen for å dekke alt av hud og få god nok solbeskyttelse.

5. Slik smører du med solkrem og solspray

Solkrem: Hvis du ikke klarer å bruke den anbefalte barnehåndfullen solkrem på én innsmøring, bør du heller bruke den mengden solkrem du normalt ville brukt, to ganger etter hverandre. Da er sjansen større for at du får smurt inn all hud og sikrer en god solbeskyttelse for barnet. Smør én gang. Vent i 10 minutter til alt er absorbert, og så smører du huden med solkrem en gang til. 

Solspray: Ved bruk av solspray til barn og voksne, skal du alltid smøre to ganger etter hverandre.

Husk å smøre ører, bak ørene, føtter, hender og hårfeste enten du bruker solkrem, solspray eller frisker opp solbeskyttelsen med en solstift, sier Margrete Lund.

6. La solkremen trekke godt inn

La solkremen trekke godt inn før påkledning. Tar du på klær rett etter smøring, kan så mye som halvparten av solproduktet og solfilteret sitte igjen i klærne og ikke på huden. 

7. Gjør det enkelt for barna å smøre seg selv

– Smør alltid barna før skole og barnehage, også på overskyede dager, og bruk gjerne en solspray som gjør påføringen enkel og rask. Send med solkrem for påfyll i skole og barnehage. Nyheten Cosmica Kids Active Roll-on SPF 50+ gjør det enklere og morsommere for barna å selv påføre solbeskyttelse i løpet av dagen, sier Margrete Lund.

8. Aftersun og fjerning av solkrem

Solkremer kan sitte godt, og især de med partikkelfilter. Vask huden med en dusjolje eller badeolje som fjerner restene av solkrem, beskytter huden og gir fuktighet.

Tilfør fuktighet til ansikt og kropp, for eksempel med en aftersun som også kjøler ned og gir ekstra pleie. Også Vidi Aloe Vera gel virker avkjølende og gir godt med fuktighet til huden etter en dag i solen.

Solbeskyttelse til barn fra Vitusapotek

Trenger du hjelp for å finne en god solkrem til barnet ditt? Hos Vitusapotek landet rundt finner du ansatte med utdanning og kompetanse innen hud og hudpleie. Her kan du få nyttig informasjon om barn i solen og hvordan du best kan beskytte barnet og deg selv slik at dere kan nyte sommeren uten å være redd for soleksem og solbrenthet. Kom innom ditt nærmeste Vitusapotek og spør om hjelp. Vi vet!
 

Kilde: Vitusapotek, Perrigo Norge

Les mer: