Vitusapotek
Sol

Bruker du riktig solkrem?

Vi vet at det er viktig å beskytte seg i sola, men bruker du riktig solkrem? Det store antallet hudkrefttilfeller i Norge tyder på at vi trenger å høre det igjen. Og for de som er opptatt av skjønnhet, så er det nyttig å vite at UV-stråler er årsak til 90% av alderstegn som rynker og pigmentflekker.

Bruker du riktig solkrem?
Profile Picture
Publisert: 14.03.2016
Sist oppdatert: 25.03.2024

Trenger jeg en egen solkrem til ansiktet?

På samme måte som du ikke ville brukt en bodylotion i ansiktet, er det også lurt å ha en egen solkrem til ansiktet. Da vil den pleie huden, samtidig som den gir optimal beskyttelse. Dette gjelder spesielt hvis du har en fet, uren eller sensitiv hud. For å finne riktig solkrem, må du først vite hvilken hudtype du har. Dette kan du lese mer om her, eller få hjelp til på apoteket.

Mange av produktene er merket med hvilken hudtype de passer best til. Og siden ansiktet både er mer sensitivt og utsatt for mer sol enn resten av kroppen, anbefaler vi også gjerne høyere solfaktor til ansiktet. For de som er opptatt av å forebygge pigmentflekker, slapphet i huden og rynker er det viktig med høy UVA-beskyttelse. UVA-strålene bryter ned kollagenet i huden.

Hvor høy solfaktor trenger jeg? 

Hvor høy solfaktor du trenger avhenger av blant annet årstid, klokkeslett, UV-indeks, høyde over havet og hvor lenge man oppholder seg i sola. Både snø, sand og vann kan reflektere UV-strålene og nesten doble UV-eksponeringen.

Påskesolen er ofte de første sterke solstrålene vi blir utsatt for etter en lang vinter, og huden er derfor ekstra sårbar. Derfor er det ekstra viktig med høy faktor, som 30 - 50+ SPF.

Sol deg i korte perioder i starten og øk tiden du oppholder deg i solen gradvis. Brunfargen vil bruke lenger tid på å komme, men til gjengjeld holder den seg fin lenger.

Hva er forskjellen på UVA- og UVB-stråler?

Forskjellen på UVA- og UVB-stråler er enkelt forklart hvor dypt de trenger ned i huden. UVA-ståler trenger dypere ned i huden. UVA-strålene kan bidra til tidlig aldring av huden, mens UVB-strålene kan gjøre at vi blir solbrente. Begge strålingstypene kan over tid medføre andre skader også, og i verste fall til utvikling hudkreft.

Du kan lese mer om UV-stråling i denne artikkelen.

For å finne ut om en solkrem også beskytter mot UVA-stråler, kan du se etter et UVA-symbol med en ring rundt på pakningen. Alle solkremer hos Vitusapotek har UVA-beskyttelse på minimum 1/3 av solfaktoren, i tråd med anbefalingene til EU-kommisjonen.

Inneholder solkrem farlige stoffer?

Nei, solkremer er trygge. Alle solkremer som selges i våre apotek har gått igjennom strenge kvalitetskontroller, og alle ingredienser som benyttes er regulert gjennom EU's lovgivning som sikrer trygghet for både helse og miljø.

Jeg tror jeg reagerer på solkremen min. Hva skal jeg gjøre?

En reaksjon kan komme av at man er allergisk mot sola i seg selv eller innholdsstoffene i solkremen. Mange personer feiltolker soleksem som allergi mot solkremen.

Soleksem er allergi mot sola, og er vanligst om våren i starten av solsesongen. Det skyldes som regel at huden utsettes for store doser sol. Soleksem er ikke så vanlig i ansiktet fordi der utsettes vi jevnlig for sol. Symptomene kan være varme, kløe nupper eller blemmer. Soleksem kan behandles med kalde omslag, hydrokortisonkrem eller antihistaminer. Og unngå sola en stund!

Hvis du vet at du reagerer mot en del hudprodukter, velg en solkrem for sensitiv hud. Hvis du skulle oppleve å reagere på solkremen du har kjøpt på et av våre apotek, anbefaler vi deg å komme tilbake, så kan vi prøve å finne ut hva du har reagert på.

LES MER: Ekspertenes råd - solbeskyttelse av sensitiv hud


I tillegg er det en del legemidler som kan gi hudreaksjoner. Spør på apoteket hvis du lurer på om medisinene du bruker kan gi slike reaksjoner. Dette kan du også lese mer om i artikkelen vår om medisiner og sol.

Smøretips fra Vitusapotek

Avslutningsvis er det noen viktige råd som bør følges for riktig bruk av solkrem. Blant annet vet vi at mange dessverre bruker alt for lite solkrem og smører seg for sjelden.

  • Bruk nok solkrem. Minst en krummet håndfull til en kropp. Barnets håndfull til barnet.
  • Gjenta smøringen flere ganger i løpet av dagen. Solfiltrene i solkremen vil over tid bli brukt opp ved at de reagerer på sollys, eller at den svettes, vaskes eller gnikkes bort.
  • Velg en formulering du liker. Husk at spray alltid skal smøres utover. Menn som skal smøre hårete områder bør gjerne bruke spray eller lotion.
  • Anti-age. Er du opptatt av dette, velg produkter med høy UVB-beskyttelse (SPF faktor), de gir også høy UVA-beskyttelse
  • Små barn skal ikke oppholde seg i direkte sollys, beskytt sart barnehud med klær og hatt.
  • Husk solbriller! Langvarig soleksponering kan blant annet føre til grå stær. 

Kilde: Vitusapotek

Les mer: