Vitusapotek
Sol

Hvor mye solkrem er nok?

Hvor mye solkrem er egentlig nok? Når solen endelig kommer og det er varmt og godt i været, er det lett å være uforsiktig. Ta vår smøreskole og bruk solvett for å unngå sol- og senskader.

Hvor mye solkrem er nok?
Profile Picture
Publisert: 09.04.2019
Sist oppdatert: 10.03.2023

Hva er nok solkrem?

  • Til èn smøring av hele kroppen anbefales det en håndfull solkrem, det vil si ca. 30 – 40 ml.
  • Til voksne, smør en voksenhåndfull, og til barn, smør en barnehåndfull.
  • Ved bruk av solspray; påfør alltid solspray to ganger, og smør den godt ut.

Bruk solvett

Når solen endelig kommer flytter vi ut på balkongen eller uteplassen, spiser lunsjen vår ute og henger i parken. Blek hud som har vært mye inne og blitt beskyttet av klær får endelig sol og frisk luft.

Vi behøver solen – både for å danne D-vitamin i kroppen og for å kjenne oss opplagte. Mange nordmenn liker solen og ønsker å bli solbrune, men som alt annet – alt med måte!

Selv om solens stråler gjør oss godt, er det også viktig å være forsiktig i solen og beskytte seg mot solens UV- stråler. For mye og overdrevet soleksponering kan forårsake pigmentforandringer, tidlig aldring og i verste fall hudkreft, dersom vi ikke utviser forsiktighet.

Cosmica Sun har et bredt sortiment med solprodukter som inneholder formuleringer med nøye utvalgte ingredienser, som alle er velegnet for sensitiv hud. Alle solprodukter fra Cosmica Sun er uten fargestoffer, parfyme og alkohol.

6 solvettregler

  1. Bruk nok solkrem! De aller fleste smører seg inn med for lite solkrem. Men hvor mye er tilstrekkelig? Til èn smøring av hele kroppen anbefales det én håndfull. Husk at det ofte kan være lett å smøre for lite ved bruk av solspray; påfør derfor alltid solspray to ganger, og smør den godt ut.

  2. Bruk alltid klær, solhatt og solbriller i tillegg til solkrem. Solkrem skal helst ikke brukes for å forlenge oppholdet i solen, men skal være et supplement til klær, solhatt, solbriller og skygge for å redusere mulige helserisikoer ved soleksponering.

  3. Alle hudtyper kan utsettes for solskader, også de som aldri blir solbrente. Hudens forsvar er ikke nok til å beskytte mot solskader, og alle hudtyper reagerer på solen, ikke bare personer som blir solbrente og røde. Selv mennesker som oppholder seg i solen uten å brenne seg har økt risiko for hudkreft. Personer med en mørkere hudfarge har en naturlig egenbeskyttelse, men dette gjelder ikke mer enn solbeskyttelsesfaktor (SPF) 2 eller 3. Derfor er solbeskyttelse viktig for absolutt alle.

  4. Skygge er ikke det samme som solkrem og god beskyttelse. Det er alltid en god idé å oppsøke skyggen mellom kl 12-15, da solen står høyest på himmelen og strålene er sterkest. Likevel trenger så mye som opptil 80 % av solens stråling gjennom lettere skyer, så skyggen er derfor ikke i seg selv en fullstendig solbeskyttelse.

  5. Vann reflekterer solstråler. Soling i nærheten av vann øke faren for solforbrenning, fordi vann reflekterer UV – strålingen. Mange tror også at man er beskyttet mot solen dersom man holder kroppen under vannet, men ofte er det akkurat det motsatte, og det å være under vann gir kun en minimal solbeskyttelse.

  6. Husk solkrem også om vinteren. Selv om temperaturene er lave og UV-strålingen generelt sett er lavere på vinteren, er solen fremdeles til stede også denne årstiden. Snø kan i tillegg reflektere solens stråler og dermed øke strålingen, spesielt på fjellet. Solbeskyttelse og solkrem i skiløypa er derfor minst like viktig som på stranden om sommeren.

Skrevet i samarbeid med Perrigo

Les mer: