Vitusapotek
Sol

Hvordan bruke selvbruning?

Selvbruning gir deg muligheten til å skape eller beholde en naturlig glød i huden hele året, uavhengig av vær. Selvbruning er ideell i perioder hvor man føler seg blek og gusten, og kan gi et like fint resultat som soling dersom du forbereder deg litt. Få tips til hvordan du kan lykkes med selvbruning her.

Hvordan bruke selvbruning?
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 14.03.2024

Hva er selvbruning?

De fleste selvbrunerne inneholder stoffet dihydroxyacetone (DHA), som er et sukkerstoff. Mengde DHA avgjør hvor sterk den selvbrunende effekten til produktet er, i kombinasjon med pH-verdien i huden. Høy pH i huden gir en oransjeaktig farge, mens lavere pH gir mer naturlig brunfarge. DHA reagerer med proteiner og aminosyrer i huden, som fører til at huden får en brunlig farge. Selvbruningsprodukter farger bare det aller ytterste hudlaget, som består av døde hudceller. 

DHA er et trygt stoff å påføre huden. I sjeldne tilfeller har man sett allergiske reaksjoner, men dette kan også skyldes parfyme eller andre stoffer i selvbruningen. Selvbruning er ikke farlig, og kan trygt brukes over tid istedenfor overdreven soling.

Husk at selvbruning ikke gir noen form for solbeskyttelse! Du bør bruke solkrem selv om huden er brun. 

Tips ved påføring av selvbruning

  • Velg en fargenyanse som passer til din hud slik at resultatet ser mest mulig naturlig ut. Prøv først på et lite område, og se neste dagen hvordan fargen har blitt.
  • Neglebånd, øyenbryn og hårfeste tar lett farge fra selvbruningsprodukter, et tips er å smøre litt vaselin på disse områdene før du bruker selvbruning.
  • Bruk god tid når du påfører selvbruning. Smør i tynt lag, og smør sparsomt på tørre hudområder som albuer og knær. 
  • Vask hendene godt etter påsmøring, bruk gjerne en neglebørste. Alternativt kan du bruke engangshansker når du påfører selvbruningskremen.
  • Vent til selvbruningskremen har tørket før du tar på deg klær.
  • Bruk selvbruningskrem omtrent annenhver dag for å opprettholde fargen.

Skrubb huden først for et jevnt resultat

For å få et jevnt resultat med selvbruning, er det lurt å først bruke en eksfolierende skrubb som fjerner døde hudceller, smuss og eventuelle sminkerester. Start gjerne med en mild, daglig skrubb noen dager før du begynner å bruke selvbruningsprodukter. Dette kan også bidra til at fargen sitter lenger.

Husk fuktighetskrem

Selvbruning har en tendens til å farge tørre hudpartier mørkere, noe som kan føre til skjolder. Typiske hudpartier som er utsatt før tørrhet er albuer, hender, knær, ankler og føtter. Husk derfor å bruke en god fuktighetskrem jevnlig. En velfuktet hud gir grunnlag for et godt resultat.  Du kan gjerne bruke fuktighetskrem rett før du påfører selvbruning, men sørg for at fuktighetskremen har trukket noe inn i huden først.

Selvbruning med rask effekt

Dersom du ønsker rask effekt, finnes det produkter som gir en umiddelbar farge som intensiveres over flere timer. Prøv Tan Luxious Instant Self Tanning Bronzing Lotion eller Tan Luxious Bronzing Self Tanning Mist. Unngå dusj eller bad de første 8 timene etter du har brukt disse produktene.

Tan Luxious Self Tanning Mousse finnes I to ulike nyanser, light-medium og medium-dark. Moussen er bronzefarget, slik at det er enklere å se hvor du har påført den. Resultatet kommer 4-6 timer etter påføring.

Om du foretrekker å kunne justere fargeintensiteten på selvbruningen selv, kan du forsøke Tan Luxious Magic Self Tanning Drops. Tilsett produktet i din vanlige bodylotion eller dagkrem, bland sammen og påfør. Det anbefales at du tilsetter 1-10 dråper, avhengig av hvor dyp farge du ønsker.

Bygg opp fargen gradvis

Noen selvbruningsprodukter gir gradvis farge over tid, og brukes som en vanlig bodylotion eller dagkrem. Prøv Cosmica SunKissed bodylotion eller Tan Luxious Gradual Glow Body Lotion på kroppen for en sunn glød og en gradvis, naturlig farge. Husk å vente til produktet har trukket godt inn i huden, før du tar på deg klær og unngå å dusje og bade noen timer etter påføring.

Selvbruning ansikt

Dersom du skal bruke selvbruning i ansiktet, gjelder samme råd som for selvbruning av kroppen. Forbered ansiktshuden med en eksfolierende skrubb og en god fuktighetskrem for et jevnt og fint resultat. Ansiktshuden har imidlertid andre behov enn huden på kroppen, så velg produkter som er beregnet på bruk i ansiktet.

Start med en god eksfolierende skrubb. Bruk en mild peelingkrem eller peeling-pads beregnet på ansiktshud, gjerne daglig, noen dager før du begynner med selvbruning. Husk fuktighetskrem morgen og kveld for å unngå tørre partier og ujevn farge.

Tan Luxious Magic Self Tanning Drops tilsettes dråpevis I dagkremen din, og du kontrollerer selv styrken på fargen ved å justere antallet dråper. Foretrekker du å bygge opp farge gradvis kan Cosmica Sunkissed Self-Tanning Face Cream anbefales. Denne brukes som en vanlig dagkrem og har en mild selvbruningseffekt.

 

Hvor lenge varer selvbruning?

Fargen fra selvbruning utvikler seg gradvis de første timene etter påføring, for deretter å avta over tid. Avhengig av type selvbruning og hvordan huden behandles før og etter påføring, kan fargen sitte i huden i inntil en ukes tid. For å opprettholde fargen, kan det være lurt å påføre ny selvbruning annenhver dag.  

Hvordan fjerne selvbruning?

Selvbruningsuhell, slik som synlige, mørke flekker og skjolder på hender og føtter kan være frustrerende og sjenerende når de oppstår. Har du ikke en selvbruningsfjerner for hånden, kan du enkelt fjerne selvbruning med kun to ingredienser:

  • Natron
  • Vann

Lag en tykk paste/blanding av natron og litt vann, og gni deretter blandingen inn på det utsatte området. La virke i noen minutter før blandingen vaskes av. Enklere blir det ikke!

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Produsentinformasjon

Les mer: