Vitusapotek
Sol

Sol og atopisk hud

Atopisk eksem, også kjent som barneeksem eller atopisk dermatitt, er en kronisk hudsykdom som utspiller seg gjennom en rekke symptomer slik som tørr hud, kløe, rødt utslett, blemmer og hevelse i huden. Mye sol og varme kan ha en negativ påvirkning på atopisk hud, og derfor er det ekstra viktig med god solbeskyttelse. Les mer for gode råd og forebyggende tips til atopisk hud i solen.

Kvinne smører armen med solkrem
Profile Picture
Publisert: 19.04.2024
Sist oppdatert: 19.04.2024

Hva skjer med atopisk hud i solen?

En atopisk hud vil være følsom for temperaturendringer, og de fleste som har atopisk eksem opplever at naturlig sol og saltvann har en gunstig effekt på huden. Likevel kan solskader forverre eksem, da det kan føre til at hudbarrieren svekkes. En svekket hudbarriere betyr at det er lettere for irritanter og bakterier å trenge gjennom huden. Dette kan skape forverret eksemtilstander, og det er derfor spesielt viktig å smøre atopisk hud rikelig med solkrem som har en meget høy solfaktor for å redusere risiko for solskader.

Les mer om atopisk eksem, gode råd og forebyggende tips for en lettere hverdag med atopisk eksem her.

Barn, atopisk eksem og sol

Atopisk eksem er også kjent som barneeksem, nettopp fordi det ofte rammer barn. Barn har tynnere og mer sensitiv hud enn voksne, og blir derfor lettere solbrent. Det anbefales, uavhengig av om man har atopisk eksem eller ikke, å unngå solen når barnet er spedbarn. Når barnet er eldre anbefales det å ikke oppholde seg for lenge i solen, og det er fint å holde seg i skyggen når solen er på sitt sterkeste midt på dagen. Selv om dette er viktige anbefalinger for alle barn, er de spesielt gjeldende for barn med atopisk eksem, da solskader kan føre til at eksemet blusser opp. Har barnet utbrudd av eksem anbefales det å unngå solen til eksemet roer seg. For barn med atopisk eksem anbefales det å bruke en solkrem utviklet til atopisk eksem, som fukter huden, er parfymefri og har solfaktor 50+.

Les mer om solbeskyttelse til barn her.

Solkrem til atopisk hud

Har man atopisk eksem kan man nok kjenne seg igjen i at huden må smøres ofte. Dette er en problematikk som mange spesielt merker i solmånedene når man både må bruke den vanlige fuktighetskremen og en solkrem om hverandre. Som et utfall av en krevende smørerutine er det mange som ikke påfører solkrem så ofte som man bør for å unngå solskader. Samtidig kan det tenkes at man ikke påfører fuktighetskrem i tillegg, noe som kan føre til en tørrere hud, som igjen kan føre til eksemutbrudd. Heldigvis finnes det en løsning. A-Derma har utviklet 2-i-1 solkremen A-Derma Protect AD SPF 50+ til atopisk hud, hvor man både får fuktighet og meget høy solbeskyttelse i ett.

A-Derma Protect AD SPF 50+ har meget høy beskyttelse (SPF 50+), reduserer kløe, virker mykgjørende og fukter huden. Solkremen har meget høy toleranse, og er utviklet til hele familien fra 6 måneder. Formulert med den kløedempende, mykgjørende og fuktighetsgivende ingrediensen Rhealba® havrekimolje, som brukes i den anerkjente pleieserien til atopisk hud, A-Derma Exomega Control. Solkremen inneholder også Barriestolide® som beskytter og styrker hudbarrieren i sollys. Med A-Derma Protect AD SPF 50+ får man effektiv solbeskyttelse og fuktighet i ett. Man trenger altså derfor kun å smøre seg med et produkt – det er solbeskyttelse til atopisk hud gjort enkelt!

Hvordan smøre solkrem på atopisk hud?

Smør huden med solkrem ca. 20 – 30 minutter før du går ut i solen, slik at solkremen rekker å trekke godt inn i huden. Gjenta smøringen ca. hver annen time og etter bading. Hvis huden trenger fuktighetskrem i tillegg til solkremen, må denne påføres etter at solkremen er påført huden. Man må smøre rikelig, en hel håndfull til hele kroppen ved hver smøring, og smøringen må gjentas i løpet av dagen, fordi den beskyttende effekten av solfiltrene avtar i sollys, varme og vann. Husk at spedbarn aldri skal oppholde seg i direkte sollys.

Beskytt også huden med lette klær, dekk til hode og hodebunn og ta pauser fra solen midt på dagen når solen er på sitt sterkeste. Hvis man er fysisk aktiv og svetter mye, eller bader og tørker seg med håndkle, bør innsmøringen av solkremen gjentas, og ny påføring rundt hver annen time er en generell god regel.

Husk også at klær og skygge gir den beste beskyttelse mot UV-stråling.
 

Bading i klorvann med atopisk eksem

Om sommeren er det mange som liker å ta seg en avkjølende dukkert i bassenget, og barn spesielt er glad i å bade. Har man atopisk eksem kan hudtilstanden forverres etter opphold i basseng. Det er fordi klor irriterer og tørker ut huden ved at huden mister fettbeskyttelsen sin. Likevel er det viktig å la barnet delta i aktiviteter slik som bading, og derfor er det fint å vite hva man kan gjøre for at det å bade ikke skal gå utover huden mer enn nødvendig.

  • Smør huden med fuktighetsgivende krem før bading.
  • Dusj godt i lunkent vann etter bading for å fjerne klorrester, bruk gjerne mykgjørende dusjolje for å unngå de uttørkende effektene fra vannet.
  • Smør huden med tilpasset fuktighetskrem etter dusj. Bruker du eller barnet kortisonkrem anbefales det å smøre kortisonkremen først, for så å påføre fuktighetsgivende krem når kortisonkremen har trukket inn i huden.

Har barnet eksemutbrudd, anbefales det ikke å bade i klorvann. Det er også viktig å ikke oppholde seg unødvendig lenge i bassenget.

Tips – små barn i bil og utbrudd av kontakteksem

Bilstolen kan bli veldig varm i sommersolen, så babyer kan oppleve utbrudd av kontakteksem der hvor hud møter bilstol. Legg gjerne et svalt babyteppe i bomull som underlag i bilstolen for å hindre denne type utbrudd.

Hva med after sun til atopisk hud?

Aftersun er fint å bruke for alle hudtyper etter en lang dag i solen for å tilføre huden fukt, kjøle ned, motvirke rødhet og forebygge reparasjon av solskader. Dette er også kvaliteter en atopisk hud vil dra nytte av i en aftersun. Det kan være fint å finne et pleieprodukt som i tillegg til å kjøle ned, fukte og forebygge solskader, er utviklet for å roe ned symptomer på atopisk hud. Her er A-Derma Exomega Control Spray et godt alternativ. Kremen kommer på en praktisk sprayflaske, som kan sprayes i alle retninger, og har en lett og forfriskende konsistens som trekker godt inn i huden. Med den beroligende og kløedempende ingrediensen Rhealba Havre er dette en krem perfekt som aftersun til atopisk hud.

Gode tips til atopisk hud hele året

Har man atopisk eksem er det visse tiltak man kan ta for å forlenge hvilefaser, og redusere forekomsten av eksemutbrudd. Her kommer noen gode tips man alltid bør følge om man har atopisk eksem – hele året.

  • Ikke dusj i for varmt vann og bytt ut såpa med en dusjolje: Dusjoljer reduserer uttørring fra vannet. Et godt alternativ er Exomega Control Shower Oil, en mykgjørende dusjolje utviklet spesielt til tørr og atopisk hud.
  • Smør huden: Det er viktig å smøre huden med en fuktighetskrem, selv etter man har påført en kortisonkrem. Er eksemet i en hvilefase (ikke eksemutbrudd) anbefales det fortsatt å smøre huden, da det forlenger hvilefasen.
  • Unngå å klø med neglene: Klør man på huden med neglene kan dette skrape opp huden og bryte hudbarrieren ytterligere. Klør man mye på natta anbefales det å sove med pysjamas og bomullshansker for å ikke klø direkte på huden, og for å ikke klø med neglene.

Kilder: Leverandør, Pierre Fabre Exzema Foundation, Psoriasis- og eksemforbundet, Astma- og allergiforbundet.

Les mer: