Vitusapotek
Sol

Sol og øyne

Øynene våre er det organet hvor UV-stråler trenger lengst inn. Når vi er ute i sterk sol bør vi derfor beskytte øynene våre mot skadelige UV-stråler. Bruk alltid solbriller med UV-filter, hvis ikke kan øynene ta mer skade enn om du ikke bruker solbriller.

Sol og øyne
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 25.03.2024

Øyne og sterk sol

Når vi er ute i sterk sol trekker pupillen i øyet vårt seg automatisk sammen, slik at så få UV-stråler som mulig skal slippe inn til netthinnen vår. Pupillen klarer imidlertid ikke å holde alle UV-strålene ute. Er du ute i sterk sol uten solbriller risikerer du derfor å få UV-skader på øynene. Øyeskader som følge av UV-stråler kan være både akutte eller komme langsomt.

Barns øyne

Barn har ikke ferdig utviklede øyne, og de er derfor mer følsomme for UV-stråler enn voksnes øyne. Hos en voksen treffer omtrent 10 % av UV-strålene netthinnen, mens hos barn kan opptil 75 % av UV-strålene komme inn på netthinnen. I tillegg bruker barn ofte mer tid ute enn voksne og utsettes derfor for mer UV-stråler.  

Beskytt derfor barnas øyne med solbriller, og bruk alltid solbriller som gir 100 % UV-beskyttelse.

Akutte øyeskader av UV-stråling

Snøblindhet er det folkelige navnet på fotoelektrisk keratokonjunktivitt. Det er en tilstand der hornhinnen har blitt forbrent, fått skade eller sår som følge av UV-stråler. En tur på snødekket høyfjell en solfylt dag uten solbriller kan gi snøblindhet.

Symptomer på snøblindhet kommer først noen timer etter at man har vært ute i sola.

  • Sterke smerter i øynene.
  • Følelse av sand i øynene.
  • Rennende øyne.
  • Kraftig lysskyhet, så man ikke klarer å åpne øynene.

Behandling

Snøblindhet går som regel over etter en til to dager uten å gi noen varige skader. Hornhinnen reparerer som regel seg selv. Det er vanlig å bruke en antibiotisk salve for å lindre plager og hindre at man får infeksjon i øynene. Det kan være behov for smertestillende medisin.

Les mer om snøblindhet her.

Senskader i øynene av UV-stråler

Å utsette øynene for UV-stråling over tid kan øke risikoen for å få grå stær og skader på netthinnen. Verdens Helseorganisasjon anslår at omtrent 20 % av alle grå stær tilfeller i Norge kan skyldes UV-stråler. Grå stær kan behandles med operasjon, men skader på netthinnen kan ikke behandles – og kan påvirke synet vårt. Derfor er det viktig å alltid bruke solbriller når du er ute i sterk sol.

Beskytt øynene

Det beste man kan gjøre for å beskytte øynene sine mot skadelige UV-stråler er å bruke solbriller i sterk sol. Det er viktig at solbrillene dekker øynene og ikke slipper inn mye lys på sidene. Vær oppmerksom på at bruk av solbriller som ikke har UV-beskyttelse kan ha motsatt hensikt og bidra til at flere skadelige UV-stråler slipper inn i øyet enn om man ikke bruker solbriller. Bruk derfor solbriller med full UV-beskyttelse, som følger EU-standard og er CE-merket.

Vitusapotek har Mokki solbriller til både voksne, baby og barn. Mokki solbrillene gir 100 % UV-beskyttelse, følger EU-standard og er CE merket. Flere av solbrillene fra Mokki har også polariserte glass. Det betyr at glasset har et ekstra filter som demper reflekser fra blandt annet snø og vann. 

Kilder: Vårda øyeklinikk, Statens strålevern, Norsk helseinformatikk, Norges Blindeforbund og Norsk elektronisk legehåndbok.

Les mer: