Vitusapotek
Sol

Sol og øyne

Øynene våre er det organet hvor UV-stråler trenger lengst inn. Når vi er ute i sterk sol bør vi derfor beskytte øynene våre mot skadelige UV-stråler. Bruk alltid solbriller med UV-filter, hvis ikke kan øynene ta mer skade enn om du ikke bruker solbriller.

Sol og øyne
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 05.12.2022

Øyne og sterk sol

Når vi er ute i sterk sol trekker pupillen i øyet vårt seg automatisk sammen, slik at så få UV-stråler som mulig skal slippe inn til netthinnen vår. Pupillen klarer imidlertid ikke å holde alle UV-strålene ute. Er du ute i sterk sol uten solbriller risikerer du derfor å få UV-skader på øynene. Øyeskader som følge av UV-stråler kan være både akutte eller komme langsomt.

Barns øyne

Barn har ikke ferdig utviklede øyne, og de er derfor mer følsomme for UV-stråler enn voksnes øyne. Hos en voksen treffer omtrent 10 % av UV-strålene netthinnen, mens hos barn kan opptil 75 % av UV-strålene komme inn på netthinnen. I tillegg bruker barn ofte mer tid ute enn voksne og utsettes derfor for mer UV-stråler.  

Beskytt derfor barnas øyne med solbriller, og bruk alltid solbriller som gir 100 % UV-beskyttelse.

Akutte øyeskader av UV-stråling

Snøblindhet er det folkelige navnet på fotoelektrisk keratokonjunktivitt. Det er en tilstand der hornhinnen har blitt forbrent, fått skade eller sår som følge av UV-stråler. En tur på snødekket høyfjell en solfylt dag uten solbriller kan gi snøblindhet.

Symptomer på snøblindhet kommer først noen timer etter at man har vært ute i sola.

  • Sterke smerter i øynene.
  • Følelse av sand i øynene.
  • Rennende øyne.
  • Kraftig lysskyhet, så man ikke klarer å åpne øynene.

Behandling

Snøblindhet går som regel over etter en til to dager uten å gi noen varige skader. Hornhinnen reparerer som regel seg selv. Det er vanlig å bruke en antibiotisk salve for å lindre plager og hindre at man får infeksjon i øynene. Det kan være behov for smertestillende medisin.

Senskader i øynene av UV-stråler

Å utsette øynene for UV-stråling over tid kan øke risikoen for å få grå stær og skader på netthinnen. Verdens Helseorganisasjon anslår at omtrent 20 % av alle grå stær tilfeller i Norge kan skyldes UV-stråler. Grå stær kan behandles med operasjon, men skader på netthinnen kan ikke behandles – og kan påvirke synet vårt. Derfor er det viktig å alltid bruke solbriller når du er ute i sterk sol.

Beskytt øynene

Det beste man kan gjøre for å beskytte øynene sine mot skadelige UV-stråler er å bruke solbriller i sterk sol. Det er viktig at solbrillene dekker øynene og ikke slipper inn mye lys på sidene. Vær oppmerksom på at bruk av solbriller som ikke har UV-beskyttelse kan ha motsatt hensikt og bidra til at flere skadelige UV-stråler slipper inn i øyet enn om man ikke bruker solbriller. Bruk derfor solbriller med full UV-beskyttelse, som følger EU-standard og er CE-merket.

Vitusapotek har Mokki solbriller til både voksne, baby og barn. Mokki solbrillene gir 100 % UV-beskyttelse, følger EU-standard og er CE merket.  

Kilder: Vårda øyeklinikk, Statens strålevern, Norsk helseinformatikk, Norges Blindeforbund og Norsk elektronisk legehåndbok.

Les mer: