Vitusapotek
Sol

Solbeskyttelse til barn

Barn har tynn hud med mindre pigment enn voksne, og trenger derfor god solbeskyttelse på solrike dager for å unngå solbrenthet. Å bli solbrent i barneårene gir økt risiko for å utvikle hudkreft. Få gode tips og råd om solbeskyttelse til barn, og hvordan du best beskytter ditt barn mot skadelige UV stråler.

Solbeskyttelse til barn
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 29.05.2024

Solkrem til barn

Solfaktor i solkrem er et relativt tall som angir hvor lenge du kan oppholde deg i solen uten å bli solbrent, sammenlignet med uten solkrem. Solfaktor angir beskyttelse mot UVB-stråler. Alle solkremer i Vitusapotek har UVA beskyttelse på minimum 1/3 av UVB-beskyttelsen. Les mer om solfaktor her.

Barn anbefales, som voksne, å bruke en solkrem med minst solfaktor 30. Barn trenger normalt en solkrem med høyere solbeskyttelse enn voksne. Dersom barnet har lys hud, blondt eller rødblondt hår er huden ofte svært utsatt for solforbrenning. Vær ekstra nøye med solbeskyttelse der solen er sterk og når solen står høyt på himmelen.

Husk at de voksne er barnas rollemodeller, så beskytt deg selv like godt mot solen!

Slik smører du solkrem på barna

 • Smør på solkremen en halvtime før barnet skal ut i solen.
 • Smør solkremen i et tykt og jevnt lag (ca. barnets håndfull til hele kroppen) og gjenta smøringen minst annenhver time. Husk å gjenta smøringen etter bading og hvis barnet har svettet mye. Et godt tips er Cosmica Sun Kids Spray som kan smøres på våt og svett hud!
 • Husk lepper, nese, ører og hals. En solstift er praktisk og effektivt!
 • Smør kroppen med fuktighetskrem eller en aftersun etter soling.
 • Pass på at solkremen ikke er for gammel eller har blitt utsatt for mye sol og varme.

UV-drakt og klær med solbeskyttelse til barn

Solfaktor i klær er angitt med tekstilfaktor UPF (Ultraviolet Protection Factor) og beskriver hvor stor mengde UV-stråling en tekstil blokkerer. Tekstilfaktor 50 er dermed ikke det samme som solfaktor 50, men vil si at tekstilen blokkerer for 50 % av UV-strålene. UV-draktene kan bades med. Ved å benytte en solhatt eller solcaps, vil både øyne, ansikt og hode beskyttes mot UV-strålene.

 

Solbriller til barn

Barns øyne er ikke ferdig utviklet og er derfor mer følsomme for UV-stråler enn voksnes øyne. I tillegg er barn ofte mer ute enn voksne og utsettes derfor for mer UV-stråler. Å bruke solbriller er derfor viktig for barn. Briller med mørke glass uten UV-beskyttelse kan gjøre mer skade enn å gå uten solbriller da pupillen vil utvide seg og slik slippe inn flere skadelige UV-stråler. Bruk derfor solbriller med full UV-beskyttelse, som følger EU-standard og som er CE-merket. Les mer om sol og øyne her.

Hvordan forebygge solforbrenning hos barn?

 • Fysisk beskyttelse med heldekkende klær er anbefalt til de minste barna. Pass også på at barnets vogn ikke blir plassert i solsteiken. Barn under 1 år bør ikke utsettes for direkte sollys over lengre tid.
 • Solbeskyttelse i form av klær beskytter godt mot solens stråler. Jo mer tettvevd og fargerike klærne er, jo høyere solbeskyttelse gir de. Våte klær mister mye av sin beskyttelsesevne. 
 • Solhatt og caps til baby og barn med brem gir god solbeskyttelse for hodebunnen og gir skygge for ansikt og hals. Husk at caps ikke gir solbeskyttelse til ører og hals.
 • Solbriller er viktig for å beskytte øynene og de ømfintlige områdene rundt øynene. Solbrillene bør sitte tettest mulig inntil ansiktet.
 • I tillegg er solkrem alltid viktig for å gi beskyttelse på hudområder som ikke er dekket av klær. Husk å sende med barnet solkrem i barnehage/skole når hele eller deler av dagen skal benyttes ute i solen. Et godt tips er Cosmica Sun Kids Active Roll-on som barnet enkelt kan påføre selv. 

Barnas solvettregler

 • Lek gjerne i skyggen, spesielt mellom kl 12 – 15 når solen er på sitt sterkeste.
 • Bruk klær, solhatt og solbriller.
 • Bruk solkrem med faktor 30 eller høyere.

Oversikt over solbeskyttelse til barn fra Vitusapotek

 

Bruk og tips

Sollotion

Lett å fordele, trekker raskt inn i huden. Vann-, sand- og svetteresistent.

Eucerin Sun Kids Dry Touch SPF50+

Aderma Protect Kids Lotion SPF 50+

Cosmica Sun Kids Lotion SPF 50+

Solspray

Lett å fordele, trekker raskt inn i huden og gir godt med fuktighet.

Cosmica Sun Kids Spray SPF30 og SPF50+

Avène Sun Spray Kids SPF50+

A-Derma Protect Kids Spray SPF 50+

Eucerin Sensitive Protect Kids Sun Spray SPF50+

Solkrem med fysisk filter

Benyttes på de minste barnet.

Det fysiske filteret gir en hvit farge, som gjør det lett å se hvor man har smurt barna.

Eucerin Sun Kids Dry Touch SPF50+

Cosmica Sun Kids Sensitive Cream SPF30

Avène Sun Intense Protect SPF50+

 

Se alle våre solbeskyttende produkter til barn her!


Kilder:

EU-kommisjonen, Kreftforeningen, Statens Strålevern, Norsk Helseinformatikk og Apotekforeningen.

Les mer: