Vitusapotek
Søvn

Hvordan sove natten igjennom?

Har du lett for å våkne i løpet av natten eller for tidlig om morgenen? Sliter du med slike søvnproblemer, kan du forbedre nattesøvnen ved hjelp av et reseptfritt legemiddel, som Lunixen® (500 mg valerianarot) – uten noen påvist avhengighet. I tillegg er det mye du selv kan gjøre i form av gode søvnvaner.

Hvordan sove natten igjennom?
Profile Picture
Publisert: 26.11.2021
Sist oppdatert: 13.03.2024

Søvnproblemer

God nattesøvn er ingen selvfølge. Rundt 1 av 3 voksne har ukentlige søvnproblemer, slik som nattlige oppvåkninger og for tidlig morgenoppvåkning. Det kan være vanskelig å sovne igjen når man først har våknet, og dette kan gå ut over både søvnkvaliteten og lengden på søvnen.

Dersom man ikke får tilstrekkelig eller god nok søvn til å våkne uthvilt og klar for en ny dag, kan dette gå ut over både humøret, konsentrasjonen og livskvaliteten. 

Bedre sammenhengende søvn

Råd for god søvnhygiene, som de 8 rådene nederst i artikkelen, vil det alltid være en fordel å følge. Men slike råd vil ikke alltid være nok. Medisiner vil da være aktuelt å vurdere mot sine søvnvansker. For noen vil reseptbelagte medisiner være riktig behandling, men for andre kan et reseptfritt alternativ, som f.eks. Lunixen, gi tilstrekkelig hjelp.

Les mer og se alle våre søvnpreparater uten resept her.

Prøv Lunixen®

Lunixen er et plantebasert, reseptfritt legemiddel som forbedrer søvnkvalitet og søvnlengde. Virkestoffet i Lunixen,  ekstrakt fra valerianarot, har klinisk dokumentert effekt på søvnproblemer som urolig søvn og nattlige oppvåkninger. Lunixen innholder hele 500 mg valerianarot og 1 tablett før leggetid er nok. Kan gjerne brukes daglig en periode for best resultat på søvnen. Det er ikke påvist noen avhengighet ved bruk. For voksne og barn over 12 år.

 • Bedre søvnkvalitet
 • Økt sammenhengende søvn
 • Ingen avhengighet påvist

Det er ikke satt noen grense for hvor lenge man kan bruke Lunixen. Men når man har kommet inn i et godt søvnmønster der man sover godt hver natt over tid, kan det være lurt å gjøre et opphold for å se om man fortsatt har behov for legemidlet.

Kjøp Lunixen® her

Lunixen kan kjøpes reseptfritt i alle våre Vitusapotek og i vårt nettapotek her. Da mottar du legemiddelet rett hjem eller til nærmeste postkontor/post i butikk. Du kan også velge Klikk&Hent ved ditt nærmeste Vitusapotek innen 1 time.

8 råd for bedre søvn

 • Legg deg til samme tid hver kveld, og stå opp til samme tid hver morgen
 • Unngå å sove på dagtid. Trenger du hvile – begrens middagsluren til maks 20 minutter
 • Ikke drikk kaffe, te eller cola etter klokka 17
 • Å være fysisk aktiv gir bedre søvn, men unngå hard trening rett før leggetid
 • Hvis du er en «klokkekikker» om natta – gjem klokka
 • Soverommet bør være mørkt og kjølig, og unngå bruk av pc og mobil på senga
 • Dersom du ikke får sove – ikke bli liggende å vri deg, men stå opp og gjør noe annet
 • Sett av tid på dagen til å gå gjennom ting du bekymrer deg over

 

Les mer:

Kilder: Leverandør

 1. Helsedirektoratet (22.11.23) https://www.helsedirektoratet.no/tema/sovn/sovn-og-sovnvansker
 2. Lunixen pakningsvedlegg Basert på preparatomtale fra 24.07.2019.: (22.11.23) https://www.felleskatalogen.no/medisin/pasienter/pas-lunixen-tilman-659245
 3. Helsedirektoratet (22.11.23) https://www.helsedirektoratet.no/brosjyrer/sov-godt-gode-rad-for-bedre-sovn

 

 

Lunixen® 500 mg (valerianarot) tabl. Plantebasert legemiddel for å lindre mild uro og søvnforstyrrelser. >12 år. Søvnforstyrrelser: 1 tabl. ½-1 time før leggetid. Mild uro: 1 tabl. opptil 3 x daglig. Ikke for gravide og ammende. Kombinasjon med syntetiske sovemidler er ikke anbefalt. Kontakt lege hvis ingen bedring etter 2 uker. Oppbevares utilgjengelig for barn. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på preparatomtale fra 24.07.2019.