Vitusapotek
Søvn

Hvordan sove natten igjennom?

Har du lett for å våkne i løpet av natten eller for tidlig om morgenen? Sliter du med slike søvnproblemer, kan du forbedre nattesøvnen ved hjelp av et reseptfritt legemiddel, som Lunixen – uten noen påvist avhengighet. I tillegg er det mye du selv kan gjøre i form av gode søvnvaner.

Hvordan sove natten igjennom?

Sist oppdatert: 07.09.2022

Søvnproblemer

God nattesøvn er ingen selvfølge. Rundt 1 av 3 voksne har ukentlige søvnproblemer, slik som nattlige oppvåkninger og for tidlig morgenoppvåkning. Det kan være vanskelig å sovne igjen når man først har våknet, og dette kan gå ut over både søvnkvaliteten og lengden på søvnen.

Dersom man ikke får tilstrekkelig eller god nok søvn til å våkne uthvilt og klar for en ny dag, kan dette gå ut over både humøret, konsentrasjonen og livskvaliteten. 

Reseptfri behandling av søvnproblemer

Råd for god søvnhygiene, som de 10 rådene nederst i artikkelen, vil det alltid være en fordel å følge. Men slike råd vil ikke alltid være nok. Medisiner vil da være aktuelt å vurdere mot sine søvnproblemer. For noen vil reseptbelagte medisiner være riktig behandling, men for andre kan et reseptfritt alternativ, som f.eks. Lunixen, gi tilstrekkelig hjelp.

Les mer og se alle våre søvnpreparater uten resept her.

Dette er Lunixen

Lunixen er et plantebasert, reseptfritt legemiddel som forbedrer søvnkvalitet og søvnlengde. Virkestoffet i Lunixen har klinisk dokumentert effekt på søvnproblemer som urolig søvn og nattlige oppvåkninger. Brukes daglig for optimal effekt. Det er ikke påvist noen avhengighet ved bruk. For voksne og barn over 12 år.

 • Bedrer søvnkvaliteten
 • Motvirker avbrutt søvn
 • Ingen avhengighet påvist

Effekten av Lunixen

Virkestoffet i Lunixen forbedrer både kvaliteten og lengden på søvnen. Daglig bruk over tid anbefales på grunn av den gradvise økningen av effekt. Optimal behandlingseffekt oppnås etter 2–4 uker. Det er ikke satt noen grense for hvor lenge man kan bruke Lunixen. Men når man har kommet inn i et godt søvnmønster der man sover godt hver natt over tid, kan det være lurt å gjøre et opphold for å se om man fortsatt har behov for legemidlet.

Bestill Lunixen® levert hjem

Lunixen kan kjøpes reseptfritt på i alle våre Vitusapotek og i vårt nettapotek her. Da mottar du legemidlet rett hjem eller til nærmeste postkontor/post i butikk, eller du kan hente i ditt nærmeste Vitusapotek innen 1 time.

10 råd for bedre søvn

 • Gå til sengs og stå opp til samme tid, uansett ukedag.
 • Ikke sov mer enn 20 min på dagtid.
 • Unngå koffein og alkohol nær leggetid.
 • Sørg for få dagslys i minst 30 min daglig.
 • Tren jevnlig, men ikke rett før sengetid.
 • Legg deg hverken sulten eller stappmett.
 • Skru av skjermer, som mobilen, før du går til sengs.
 • Sørg for et mørkt, stille og kjølig soverom.
 • Lær deg en avspenningsteknikk for lettere innsovning.
 • Forsøk å løse evt. bekymringer på dagtid.


Sist oppdatert: november 2021

Les mer:

Kilder:

 1. Helsedirektoratet (22.06.21) https://www.helsedirektoratet.no/tema/sovn/sovn-og-sovnvansker
 2. Psykologitidsskriftet (22.06.21) https://psykologtidsskriftet.no/sovn-og-sovnproblemer/2007/04/psykologisk-forstaelse-og-behandling-av-sovnproblemer-hos-voksne
 3. Lunixen preparatomtale (22.10.19) https://www.legemiddelsok.no/_layouts/15/Preparatomtaler/Spc/18-12295.pdf
 4. Lunixen pakningsvedlegg Basert på preparatomtale fra 24.07.2019.: (22.06.21) https://www.felleskatalogen.no/medisin/pasienter/pas-lunixen-tilman-659245;jsessionid=-Hc-IQG9t655L-qDbE-vsO26P8TVr3MoB23x-kDP.fkweb-live-web-cluster-fkweb-live-2
 5. Norsk helseinformatikk (22.06.21) nhi.no/livsstil/livsstil/sovnforstyrrelser/sovnhygieniske-rad-1288.html?page=2

 

Lunixen® 500 mg (valerianarot) tabl. Plantebasert legemiddel for å lindre mild uro og søvnforstyrrelser. >12 år. Søvnforstyrrelser: 1 tabl. ½-1 time før leggetid. Mild uro: 1 tabl. opptil 3 x daglig. Ikke for gravide og ammende. Kombinasjon med syntetiske sovemidler er ikke anbefalt. Kontakt lege hvis ingen bedring etter 2 uker. Oppbevares utilgjengelig for barn. Les pakningsvedlegget før bruk. Basert på preparatomtale fra 24.07.2019.