Vitusapotek
Munn og tann

Er du plaget av munntørrhet?

Munntørrhet er en vanlig bivirkning ved medisinbruk, og få er klar over det. Er du alltid tørst når du våkner om morgenen, og må drikke ørten glass vann i løpet av dagen? Da bør du lese videre!

Er du plaget av munntørrhet?

Hvordan vet jeg at jeg er utsatt for munntørrhet?

Om du ofte er tørst og tørr på tungen, og stadig trenger en slurk vann for å fukte ganen, kan det hende du er rammet. Sår og sprekker i munnhulen og dårlig ånde kan også være symptomer på munntørrhet.

-Mange kan også våkne om natten fordi de er tørste, eller føler seg uttørket om morgenen, sier Mariann Mathisen, farmasøyt ved Vitusapotek Strømmen Storsenter.

Hva er årsakene til munntørrhet?

Munntørrhet er en vanlig bivirkning av medisinbruk. Opptil 500 legemidler kan gi denne bivirkningen. Noen allergimedisiner, medisiner mot depresjon, antipsykotika, sovetabletter og beroligende midler er kjent for å gi munntørrhet. Og jo flere legemidler du bruker, jo større er risikoen for å at det går ut over spyttproduksjonen. Sykdommer som Sjøgrens, angst, stress og strålebehandling kan også gi munntørrhet.

Hvor vanlig er dette problemet?

Så mye som en femtedel av befolkningen er rammet av munntørrhet, og problemet øker med alderen. Dersom du bruker medisiner og opplever munntørrhet bør du snakke med legen din. I noen tilfeller kan man fjerne munntørrhet ved å justere dosen av medisinen eller endre medisinen.

Er det farlig å være litt tørr i munnen?

Nedsatt spyttproduksjon er kanskje ikke livsfarlig, men det øker sjansene for både hull i tennene og tannkjøttbetennelse. Og går man med det i over lang tid, kan tennene i verste fall løsne, og falle ut.

- Vi hadde en kunde som gikk med munntørrhet i over ti år, uten å være klar over det. Først da hun begynte å miste tenner, fikk hun beskjed om at det var lurt å gjøre noe med munntørrheten, forteller Mariann. - Hun skulle ønske hun hadde fått vite det litt tidligere!

Hva kan jeg gjøre for å bedre tilstanden?

- På apoteket har vi mange produkter som hjelper. Det første rådet er å bruke fluorskyll morgen og kveld, for å styrke emaljen og forebygge karies. 3-i-1- munnskyllevannet fra Flux er veldig bra, fordi det gir langvarig smørende effekt. Det finnes også forskjellige produkter som du kan bruke ved behov, som sugetabletter, gele som man fordeler på tungen, og tyggegummi med fluor. Mariann forteller at det også er håp for dem som har mistet spyttproduksjonen helt. Da finnes det spytterstatningssprayer, som brukes som vanlig munnspray.

Se alle våre produkter mot munntørrhet her.

Husk: Er du plaget med munntørrhet er det ekstra viktig å gå regelmessig til tannlege!

Les mer: