Vitusapotek
Munn og tann

Rens, puss og skyll - stell tennene i riktig rekkefølge

Gode rutiner for tannstellet gir deg ikke bare et skinnende og flott smil. Det bidrar også til god tannhelse og forebygger dårlig ånde. Begynn derfor tannstellet med rens, fortsett med puss og avslutt med skyll.

Smilende mann ser seg i speilet meds han pusser tennene
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 25.03.2024

Rens

En tann har fem flater, og tannbørsten rengjør kun tre av dem. Bruk derfor tanntråd morgen og kveld for å fjerne matrester og plakk som blir liggende mellom tennene. Trekk tråden ned mellom tennene, og deretter et par millimeter ned i tannkjøttet. Gjør små bevegelser med tråden for å rense først den ene tannsiden, så den andre. Har du store mellomrom mellom tennene kan en mellomromsbørste være en god løsning. PS! Husk å ha tannstikkere lett tilgjengelig etter hvert måltid.

Puss

Puss tennene med fluortannkrem morgen og kveld. Bruk god tid på hver tann og lag deg gjerne en rutine som sikrer at du husker å pusse alle flater. En god tannpuss bør vare i omtrent 2 minutter. Bruk en tannbørste tilpasset for deg, og ikke vær for hardhendt. Bruk heller lenger tid dersom du føler at tennene ikke blir rene. Tannbørsten bør byttes ut når busten begynner å sprike, minst fire ganger i året.

Skyll

Mange skyller tennene med vann etter tannpussen. Da skyller de samtidig bort fluorbeskyttelsen som tannkremen gir. Skyller du munnen med munnskyll som inneholder fluor, bevarer du fluorbeskyttelsen. Fluortilskudd er særlig viktig for de som er plaget med mye hull i tennnene og/eller har munntørrhet. Om du er plaget med dårlig ånde kan munnskyllevann som inneholder sink være et godt alternativ. Spør oss gjerne på apoteket om du er usikker på hvilke produkter som passer best til deg. 

Huskeliste

  • Puss tennene morgen og kveld.
  • Husk tanntråd eller mellomromsbørste!
  • Ikke skyll munnen med vann rett etter tannpussen. Bruk heller munnskyllevann med fluor.
  • Fluortabletter kan være nyttig om du ofte er plaget med hull i tennene og/eller har munntørrhet.
  • Munntørrhet øker risikoen for bl.a. hull i tennene. Sukkerfri tyggis eller drops bidrar til økt spyttproduksjon som bedrer munntørrheten.
  • Ved økt risiko for karies og hull i tennene, for eksempel ved munntørrhet, kan det være behov for ekstra fluor. Duraphat tannkrem er en høyfluorid og reseptfri tannpasta som kan forsøkes. Spør oss i apoteket om råd eller les mer her
  • Tennene dine trives best hvis du bruker vann som tørstedrikk.
  • Oppsøk tannlege regelmessig.

Kilder: Norsk Tannpleierforening, Jordan, helsenorge.no.  

Les mer: