Vitusapotek
Allergi

Pollenallergi hos barn

Pollenallergi er en av de vanligste formene for allergi hos barn, og behandles ofte med allergimedisiner for å minske de allergiske plagene. Symptomer på pollenallergi hos barn kan være kløe, irritasjon og rennende nese og øyne.

Pollenallergi hos barn
Profile Picture
Publisert: 04.03.2019
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 28.02.2024

Allergimedisin til barn

Dersom barnet har fått påvist pollenallergi og har behov for behandling, finnes det mange allergimedisiner som er tilpasset og trygge for barn, og som vil lindre de allergiske plagene. Noen allergimedisiner vil behandle symptomene på allergi, mens andre vil kunne behandle selve årsaken til allergien.  

Ofte vil lokalbehandling med øyedråper og/eller nesespray mot allergi være tilstrekkelig som behandling.

Les mer om øyedråper mot allergi her, og om nesespray mot allergi her.

Dersom ikke lokalbehandling gir tilstrekkelig lindring av de allergiske symptomene, kan allergimedisin i form av tabletter, mikstur eller inhalasjon forsøkes. Noen ganger er det også nødvendig med injeksjoner mot allergien.

De fleste allergimedisiner kan kjøpes uten resept hos Vitusapotek, men til de minste barna anbefales det å oppsøke lege før behandling, for å sikre riktig diagnose og behandlingsløp. Spør oss i apoteket, så hjelper vi deg gjerne!

Mer informasjon om allergimedisiner og hva som bør velges når kan du finne her.

Hva er pollenallergi?

Pollenallergi er allergi mot pollen som spres ved blomstring av ulike tre-, plante- og gressarter. Kroppen og kroppens immunforsvar reagerer på pollen som noe fremmed, og setter i gang en allergisk reaksjon ved eksponering for pollenet.

Symptomer på allergi mot pollen hos barn

Symptomer på pollenallergi oppstår ofte lokalt i øyne og nese:

 • Røde, kløende og rennende øyne
 • Hovne og irriterte øyne
 • Tett og/eller rennende nese
 • Serienysing

I tillegg kan symptomer som tretthet, dårlig nattesøvn, uopplagthet og nedsatt konsentrasjonsevne oppstår ved pollenallergi.

Allergi eller forkjølelse?

Mange forveksler allergi, spesielt pollenallergi, med forkjølelse, da mange av symptomene kan være de samme. En forkjølelse går som regel over av seg selv etter en liten stund, så dersom symptomene er langvarige, kan det hende at barnet har pollenallergi.

Les mer om forskjellene på allergi og forkjølelse her.

Allergi og pollenallergi hos barn

Mange barn og unge plages av allergi, så mange som 1 av 5 barn. Pollenallergi er den mest utbredte formen for allergi blant barn.

Pollenallergi (høysnue) hos barn oppstår som regel i 2-3 årsalderen, men små barn yngre enn dette kan også rammes. Dersom barnet har atopisk eksem som baby, er sjansen større for at barnet også vil utvikle en allergi mot pollen.

Det finnes flere ulike former for pollenallergi, og den vanligste formen for pollenallergi hos barn er bjørkepollen.

Mistenker du at barnet ditt er allergisk, er det viktig å oppsøke lege for å få stilt riktig diagnose, og for å få kartlagt eksakt hva barnet er allergisk mot.

Dersom barn har pollenallergi eller annen form for allergi og ikke får behandling, kan allergien utvikle seg til allergisk astma. Barn med allergi har syv ganger større risiko for å utvikle astma i senere alder.

Gode råd ved pollenallergi hos barn

 • Husk at allergimedisiner virker forebyggende, og må brukes hver dag gjennom hele pollensesongen, selv på dager med mindre plager.
 • Begynn med allergimedisin i god tid før symptomene oppstår. Behandlingen bør optimalt starte 1-2 uker før pollensesongen starter. Følg med på et pollenvarsel nær deg!
 • Følg med på værmeldingen og et pollenvarsel, og ta forhåndsregler - på varme dager med mye vind er det for eksempel mer pollen i luften enn andre dager.
 • Begrens utelek i perioder med mye pollenspredning.
 • Bruk et pollennett foran vinduet på barnerommet ved lufting.
 • La barnet bruke solbriller ute for å begrense eksponeringen for pollenet.
 • Dusj og skyll håret hver kveld.
 • Vask hender og ansikt ofte og etter hvert opphold ute.
 • Skyll alltid øyne og nese med saltvann. Saltvann vil rense slimhinnene i nese og øyne for irriterende pollen, samt gi bedre effekt av allerginesespray- og øyedråper ved skylling før bruk av disse.
 • Bytt sengetøy og spesielt putevar ofte.
 • Blir barnet ekstra trøtt av allergimedisinen, kan det lønne seg å ta medisinen på kvelden, før leggetid.

Vaksine mot pollenallergi

Dersom pollenallergien er kraftig og alvorlig, eller ved begrenset effekt av andre allergimedisiner, kan lege vurdere vaksinasjon. En slik behandling vil kunne fjerne allergien hos barnet, men krever et langt og omfattende behandlingsløp.

Når er det pollensesong?

Pollensesongen strekker seg fra februar til september, alt ettersom hvilken type art som blomstrer og sprer pollen til hvilke tider og i hvilke områder. Følg med på et pollenvarsel for å holde oversikt over pollenspredningen der du og barnet ditt befinner deg.

 • Or og hasselallergi: Or og hassel blomstrer først, og pollensesongen starter allerede i februar, mars og april, litt avhengig av temperatur og landsdel. Or og hassel blomstrer aller først i områder med varmere temperaturer.
 • Bjørkepollen: Bjørk blomster og sprer pollen i perioden april, mai og juni, med tidligere start i Sør-Norge enn i Nord-Norge, og tidligere i lavlandet enn på fjellet.  
 • Salix-pollen: Blomstrer i perioden april-mai
 • Gresspollen: Det finnes en rekke ulike gressarter, som for eksempel timotei og hundegress, og de fleste artene blomstrer i perioden juni til august. Fordi mange av gressartene kryssreagerer med hverandre, vil en gresspollenallergiker ofte oppleve allergiske symptomer store deler av sommerhalvåret.
 • Burot: Burot er den siste av de pollenspredende artene som blomstrer, og blomstringen inntreffer i juli og august.


For en mer spesifikk oversikt over pollenspredningen, se vårt pollenvarsel her.

Kryssallergi hos barn

Mange pollenallergikere har i tillegg allergi mot ulike typer matvarer, også kalt kryssallergi. Dette kan også gjelde barn. Typiske matvarer det kan kryssreageres på ved pollenallergi er nøtter, eple og steinfrukter. Et vanlig symptom på dette er kløe i svelget ved inntak av disse matvarene, så det dersom barnet forteller om kløe kan man være obs på dette.

Les mer om kryssallergi her.

Når bør lege kontaktes ved pollenallergi hos barn?

Ved pollenallergi hos barn, bør lege kontaktes:

 • Ved mistanke om at barnet har pollenallergi.
 • Dersom de allergiske symptomene ikke blir bedre med allergimedisiner.
 • Ved kraftig allergisk reaksjon.
 • Ved langvarige allergiske plager.
 • Ved symptomer på astma i forbindelse med pollenallergien.
 • Ved lokale symptomer fra bare ett øye – dette kan tyde på infeksjon i øyet, og ikke pollenallergi.

 

Kilder: pollenkontroll.no, Lommelegen, Vitusapotek

Les mer: