Vitusapotek
Forkjølelse og influensa

Influensa og gravid

Influensa er en svært smittsom virusinfeksjon, og den er like vanlig blant gravide som blant andre kvinner. Gravide har imidlertid høyere risiko for å utvikle alvorlig sykdom eller alvorlige komplikasjoner dersom de får influensa. Influensavaksine er derfor anbefalt til alle gravide.

Influensa og gravid
Profile Picture
Publisert: 10.09.2019
farmasøyt
Jenny Tran har en master i farmasi fra Universitetet i Oslo og ble ferdig utdannet i 2019.
Sist oppdatert: 13.12.2023

Hva er influensa?

Influensa er en luftveisinfeksjon som er forårsaket av influensavirus A eller B. Influensaviruset forandrer seg fra år til år, noe som gjør at ingen blir helt immune mot influensa. Derfor må det også lages ny influensavaksine hvert år. Influensa forekommer stort sett hvert år i vintermånedene, fra sent i desember til tidlig i mars.

Sykdommen smitter ved direkte kontakt med mennesker som har influensa. Smitteoverføring skjer også dersom man puster inn dråper fra hosting eller nysing. Influensa smitter lett, da dråpene kan ”henge” litt i luften. Normalt tar det 1-3 dager fra man blir smittet til man blir syk, men smitteoverføring til andre skjer allerede fra man merker de første symptomene og i omtrent 5 dager etterpå.

Gravide er særlig utsatt

Gravide har større risiko for å utvikle alvorlig sykdom eller komplikasjoner dersom de får influensa. Risikoen øker jo lenger ut i svangerskapet man kommer, og dersom mor utvikler alvorlig sykdom så kan dette også være en fare for fosteret. Derfor anbefaler Folkehelseinstituttet gravide i 2. og 3. trimester å ta influensavaksine. Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko anbefales også å ta influensavaksine. Anbefalingen gjelder for influensasesongen (høst og vinter).

Influensavaksine beskytter barnet

Spedbarn har et umodent immunforsvar. Derfor har disse høyere risiko for alvorlig sykdom og død som følge av influensa. Dersom mor vaksineres i svangerskapet, blir også barnet beskyttet det første halvåret etter fødsel.

Influensavaksine er ikke skadelig for fosteret. Mange land, blant annet USA, har anbefalt influensavaksine til gravide i mange år. Erfaring fra disse landene viser at influensavaksine i svangerskapet ikke øker risikoen for abort, for tidlig fødsel eller skade på fosteret.

Hvor kan du få satt influensavaksine?

Du kan kontakte fastlegen din for å få satt influensavaksine, eller sette den på ett av våre mange Vitusapotek uten resept fra lege. Les mer om vaksinasjon i apoteket her.


Kilder: Folkehelseinstituttet, Tidsskriftet for den norske legeforening, Norsk helseinformatikk

Les mer: